cover image
Egyéb

Női Euroliga: fináléban a Dunaújváros, a bronzért küzd az UVSE

2021. április 30. 14:41

Mihók Attila csapata 12-12-es döntetlen után ötméteres párbajban legyőzte az orosz Dynamo Uralochkát, így bejutott a fináléba. Benczur Márton csapata hatalmas küzdelemben 9-8-ra kikapott a görög Olympiakosztól, így a bronzért harcolhat. Mindkét szombati meccset (17:45, 20:15) az M4 Sport élőben közvetíti. Az esemény kiemelt támogatója a SEAT.

A harmadik negyed második percét sajnos sorsdöntőnek is nevezhettük az első összecsapáson... Az UVSE ugyanis elveszítette vezérét, a világ egyik legjobbját, Keszthelyi Ritát. Történt, hogy az egy személyi hibánál és egy gólnál tartó klasszist 4-4-es állásnál két hibával büntettek a játékvezetők (szimpla kiállítás, majd ki nem úszás miatt újabb hiba), ráadásul Avramidou belőtte az ötméterest.
 
olyp_uvse_mvlsz_1-7.jpg Pedig eleinte minden úgy alakult, ahogy megálmodtuk: Benczur Márton csapata jól védekezett, 1-0-ra (Rybanska Natasa), 2-1-re (megúszás után büntetőből Keszthelyi), majd 2-3 után Peresztegi-Nagy Kinga és Baksa Vanda találatával 4-3-ra vezetett. Odaát Myriokefalitaki villogott, az ő második góljával lett 4-4.
 
olyp_uvse_mvlsz_1-10.jpg És akkor jött az ominózus dupla fújás... Avagy Rita nélkül kellett volna megoldani a feladatot. Az UVSE küzdött, harcolt, fontos pillanatokban blokkoltak, Gangl Edina védett, ergo állta a sarat a társaság. Faragó Kamilla, majd Telek Dorottya egyenlített, hogy aztán Antal Dóra a vezetést is megszerezze! Sőt nagy esély volt a 8-6-hoz is, de a fór sajnos kimaradt.
 
Az záró negyedben sajnos megállt elöl az UVSE-gépezet, miközben Eleftheriadou és Myriokefalitaki is villant egyet - átvette a vezetést az Olympiakosz. A bajnoki fináléban bordasérülést szenvedő, a játékot ezúttal összeszorított fogakkal vállaló Parkes Rebecca csodás akarattal kapart ki egy centergólt, de 3:23-mal a vége előtt E. Plevritou volt eredményes. Sajnos ezzel a végeredményt is kialakította, hiszen a hátralévő időben nem született gólt - többek között azért, mert az utolsó magyar akciónál Parkes gólját nem adtk meg, helyette kontrát fújtak.
 
olyp_uvse_mvlsz_1-11.jpg Mindez azt jelenti, hogy az UVSE szombaton a bronzéremért csatázhat a Tüskeuszodában.

watch?v=cdhbZSRVr44&feature=youtu.be Harisz Pavlidisz, az Olympiakosz edzője: - Nagyot küzdöttünk, még ha nem is játszottunk jól. A negyedik negyed első gólja jelentette a fordulópontot, amellyel kiegyenlítettünk. Akkor hittük el igazán, hogy legyőzhetünk egy ilyen nagyszerű ellenfelet.
 
watch?v=NtuFFpypYlw Benczur Márton, az UVSE edzője: -Sokat hibáztunk, elsősorban védekezésben. Tudtuk, mire számíthatunk a görögöktől, nem is játszottak mást, mégsem tudtuk lereagálni. A kilenc kapott gólból hetet ajándékba adtunk az ellenfelünknek.
dfvse_uralochka_mvlsz_1-13.jpg A másik elődöntőt álomszerűen kezdte az ujjsérülése miatt Gurisatti Grétát nélkülöző Dunaújváros: Geraldine Mahieu tarthatatlan volt centerben, Horváth Brigitta válogatott formában játszott, de az egész csapat remekül muzsikált. 
 
dfvse_uralochka_mvlsz_1-11.jpg A második negyedben 6-2 után azonban magára talált az orosz együttes, Golovina kapus is elkezdett találkozni a labdával. Zelentsova és Karimova vezérletével zárkózott a rivális, és a nagyszünetre 8-8-ra egyenlített.
 
Fordulás után is az Uralochka dominált, Mihók Attila csapata kihagyta a fórokat, 11-9-re vezetett az ellenfél a záró etap előtt. Ebben azonban meg a Dunaújváros volt képes talpra állni, Magyari Alda védései, Szilágyi Dorottya duplája, és Horváth klasszis centergólja kellett ehhez - 12-11-re a magyar alakulat vezetett! Lapteva azonban egyenlített, majd a végén 7 a 6 ellen Golovina kapus lövését kellett Magyarinak védenie.
 
dfvse_uralochka_mvlsz_1-6.jpg Válogatott kapusunk az ötméteres párbajban három orosz lövését is hárított, ezzel a Dunaújváros bejutott az Euroliga döntőjébe!
 
dfvse_uralochka_mvlsz_1-3.jpg Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője: - Tudtuk, hogy az Uralocska rendkívül gyors csapat, és nagyon oda kell figyelnünk a lefordulásokra. Másfél negyeden át ezt meg is oldottuk, de ahogy hibáztunk elől, elkezdtek ezekből gólokat lőni. A negyedik negyedre védekezést váltottunk, ennek köszönhetően tudtunk több gólt lőni. Nagyon boldogok vagyunk, hatalmas eredmény ez a klubnak. Három éve legyőztük az Olympiakoszt a LEN-kupa döntőjében, talán ez az előnyünkre válhat.
 
Mihail Nakorjakov, az Uralochka vezetőedzője: - Két jó csapat kiegyenlített meccsét láthattuk. A mérkőzés két középső negyedében ki tudtuk használni a sebességünket, de az ellenfél ismert az erős lövéseiről, és ezt ezúttal is bizonyította. A szétlövés mindig lutri, ezúttal a riválisunk volt a szerencsésebb.

dfvse_uralochka_mvlsz_1-2.jpg Avagy szombaton a bronzmeccsen (17:45) UVSE-Uralochka, a fináléban (20:15) pedig Olympiakosz-Dunaújváros összecsapást rendeznek - mindkét találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. 

Az esemény kiemelt támogatója a SEAT.

Női Euroliga Négyes Döntő, Budapest, Tüskeuszoda
2021. április 30., péntek
Elődöntő

watch?v=RH5p2p_-Xls Olympiakosz Pireusz (görög)-UVSE-Hunguest Hotels 9-8 (2-2, 2-2, 2-3, 3-1)
Gólszerzők: Myriokefalitaki 3, E. Plevritou 2, Eleftheriadou 2, Avramidou 2, ill. Antal 1, Parkes 1, Keszthelyi 1, Baksa 1, Faragó K. 1, Rybanska 1, Telek 1, Peresztegi 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics-Dynamo Uralochka (orosz) 12-12 (5-2, 3-6, 1-3, 3-1) - ötméteresekkel 3-2
Gólszerzők: Szilágyi 5, Horváth B. 3, Garda 2, Brezovszki 1, Mahieu 1, ill. Karimova 4, Zalentsova 4, Panfilova 2, Zaplatina 1, Lapteva 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
2021. május 1., szombat
A 3. helyért
UVSE-Hunguest Hotels-Dynamo Uralochka, 17:45 - tv: M4 Sport
Döntő
Olympiakosz Pireusz-Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 20:15 - tv: M4 Sport

Vízilabda hírek
euroliga