cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Az Európa-bajnok legyőzésével zárt a női válogatott!

2021. március 27. 21:14

A világliga-selejtezőtorna keretein belül vívott hivatalos összecsapáson nagy csatában 11-10-re legyőzte Spanyolországot Bíró Attila csapata! Az esemény kiemelt támogatója a SEAT.

A nap világliga-mérkőzésén Oroszország a négy-négygólos duó, Ivanova és Karimova vezérletével magabiztosan győzte le 15-10-re Hollandiát, amit azt jelenti, hogy a vesztes csapat nem lesz ott a Szuperdöntőben, ahova Magyarország, Spanyolország, Görögország és várhatóan rendezőként Oroszország kvalifikálta magát Európából.
 
A négynapos rendezvény záróakkordjaként csapott össze az Eb-bronzérmes és az Eb-aranyérmes, avagy a magyar és a spanyol válogatott. Igazi presztízscsata volt ez, már az első félidőben érezni lehetett, hogy a játékosok rendkívül komolyan veszik, óriási egy-egy elleni küzdelmek voltak a medencében. Leiton két góllal nyitott, L. Ester jónéhány védéssel, így a rivális kezdett jobban. Keszthelyi Rita gólja törte meg a csendet, plusz Magyari Alda is kezdett belejönni. A 2-1-re elveszített negyedre egy 2-1-es jött, Illés Anna és Parkes Rebecca szerzett gólt, miközben odaát csak Forca talált be. Vezethetett is volna a csapat, de Gurisatti Gréta két hatalmas helyzeténé is a spanyol kapus mutatott be bravúrt.
 
hun_esp_1-5.jpg Fordulás után sem változott a mérkőzés karaktere: 3-4 után Illés és Parkes is meglőtte második meccsét, avagy az emberfórok megjátszása egyre jobban ment. Legalább ennyire fontos, hogy az emberhátrányok kivédekezése során is egyre hatékonyabb volt a fal. Rybanska Natasa kiharcolt, Leimeter Dóra belőtte a büntetőt, kettő volt az előny. Leiton is „szállította" az ötös, amit Ortiz a lécre lőtt - így 6-4-gyel indulhatott a záró etap.
 
A záró etap, amelyben csak záporoztak a gólok, összesen tizenegy született, 5-6-os megoszlásban. 7-4 után 7-6-ra jött fel Spanyolország, majd 8-6 után 9-8-ra fordított. De erre a mieinknek volt egy 3-0-s versenye, így nyert Bíró Attila együttese 11-10-re. Illés Anna parádézott, Szilágyi Dorottya jókor szólt hozzá a partihoz, a végén pedig Gurisatti Grétnak is összejött a gól, amivel 11-9 állt a táblán. Forca büntetője a végén nem oszhott, nem szorzott, nagyot harcolva ért révbe a csapat.
 
watch?v=QuH8qX1PYPc „A védekezés ezúttal három negyedig összejött, azon leszünk, hogy plusz egy negyedik sikerüljön. Jó útin járunk, de van még hova fejlődni" - értékelt a meccs után a mezőny talán legjobbja, Illés Anna.
 
A csapatkapitány, Keszthelyi Rita szerint „Nagyon jól védekeztünk, kár azért a három kapufás gólért, ha azok nincsenek, máshogy nézett volna ki a kapott gólok száma. Amit a meccs elején kértünk, hogy küzdjünk egymásért, a védekezésre koncentráljunk, sikerült megvalósítani Maximálisan elégedett vagyok, a tegnapi meccshez képest sikerült ritmust váltanunk, agresszívebben játszani."
 
„Rengeteget blokkoltunk, amit mindig kérünk, de nem mindig sikerül - most összejött. A spanyol csapat erejét mutatja, hogy talpra állt, ugyanakkor a legfontosabb tanulsága az ennek a hétnek, hogy mindig volt lelki ereje a mi válogatottunknak is fordítani. A nehéz pillanatokban bizonyítottunk, hogy van tartásunk" - fogalmazott Bíró Attila szövetségi kapitány.

watch?v=JEtIhfJxTCk A nap krónikájához tartozik még, hogy Universiade-csapatunk ezúttal a remek formában lévő Görögország ellen játszott egy felettébb kiállításdús, igazán kiélezett csatát, amely után Mihók Attila edző joggal lehetett elégedett; Faragó Kamilla négy gólt lőtt, Kuna Szonja hármat.
 
hun_esp_1-4.jpg Az esemény kiemelt támogatója a SEAT.
 
A női válogatott kerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
 
NŐI VILÁGLIGA EURÓPAI SELEJTEZŐ
Március 24-27., Budapest, Tüskeuszoda
 
Március 24., szerda
Magyarország-Hollandia 17-14 - felkészülési mérkőzés
Görögország-Oroszország 11-9 - felkészülési mérkőzés
Magyar Universiade-válogatott-Spanyolország 12-21 - felkészülési mérkőzés
 
Március 25., csütörtök
Hollandia-Görögország 15-16
Oroszország-Spanyolország 10-17
Magyarország-Magyar Universiade-válogatott 15-7 - felkészülési mérkőzés
 
Március 26., péntek
Hollandia-Spanyolország 12-11
Magyar Universiade-válogatott-Oroszország 7-17 - felkészülési mérkőzés
Magyarország-Görögország 9-12 - felkészülési mérkőzés
 
Március 27., szombat
Görögország-Magyar Universiade-válogatott 17-12 (4-2, 5-4, 4-5, 4-1) - felkészülési mérkőzés
Gólszerzőink: Faragó K. 4, Kuna 3, Horváth B. 2, Farkas T. 2, Muzsnay 1
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Hollandia-Oroszország 10-15
 
Magyarország-Spanyolország 11-10 (1-2, 2-1, 3-1, 5-6) - felkészülési mérkőzés
Gólszerzőink: Illés 3, Keszthelyi 3, Parkes 2, Szilágyi 1, Leimeter 1, Gurisatti 1, ill. Forca 3, Leiton 3, Gonzalez 2, Garcia 2
(Teljes jegyzőkönyv: itt
 
watch?v=S4nN_kpzwFA A VÉGEREDMÉNY
1. Magyarország 16, 2. Spanyolország 14, 3. Görögország 9, 4. Oroszország 9, 5. Hollandia 8, 6. Olaszország 7, 7. Franciaország 0
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila