cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Dabrowski Norbert: Tudatosan kell építkeznünk

2013. november 27. 15:17

A férfiválogatott másodedzője szerdán lett 39 éves. Jövőre Eb-arannyal ünnepelné a kerek évfordulót.

A Barcelonában megszerzett világbajnoki aranyéremben „vastagon benne volt” Dabrowski Norbert is, a válogatott másodedzője példaképe, Benedek Tibor mellett dolgozhat a nemzeti csapatunknál. Furcsa helyzetben van, hiszen nem csak a nyári Európa-bajnokságra készül, hanem arra is, hogy a nyár végétől átveszi a ZF-Eger irányítását Gerendás Györgytől.

Egy másodedzőnek milyen feladata van ebben a holtidőben, Világliga-meccs után és előtt?
Kevesebb, de azért többször is egyeztetünk Tibivel, igaz, nem napi szinten. Most többnyire a klubfeladataimra koncentrálok.

Az első Világliga-mérkőzés remekül sikerült, a görögöket biztosan sikerült legyőzni. Mi volt a legnagyobb pozitívuma annak a találkozónak?
Nagyon jó volt látni, hogy úgy is megbízhatóan játszottunk, hogy a vb-kerethez képest cseréltünk három embert. Így is jól működtünk, és bár a görögök is alakulgattak, magabiztosak voltunk. A legfontosabb most az, hogy szokjuk a nemzetközi éles meccsek hangulatát, mert ahogyan Tibor is mindig hangoztatja, csak a nehéz mérkőzéseken lehet felkészülni a téthelyzetekre. Azoknak az új játékosoknak is éreznie kell ezt, akik nem voltak a csapat tagjai Barcelonában. Erre tökéletesen alkalmas a Világliga, amelynek másik célja az, hogy Tibinek segítséget nyújtson az Eb-keret kialakításában. Persze ettől függetlenül szeretnénk a Final Sixbe kerülni.

A játékoskeret kialakításakor kikéri a kapitány a véleményed?
A keret kihirdetése teljes egészében Tibi feladata, és ez így is van rendjén. Előfordul, hogy egy-egy játékosról érdeklődik, kérdez, meghallgat. Övé a felelősség, ő dönt, és ha úgy érzi, hogy bármilyen információ elbizonytalanítaná a döntésben, akkor nem kérdez meg.

Gerendás György segítőjeként átélhettél az elmúlt időszakban egy fájó Bajnokok Ligája-vereséget a Pro Reccótól, és egy földcsuszamlás-szerű bajnoki győzelmet a Szeged ellen. Kavaroghattak az érzések…
Külön kell választani a két sorozatot, ez nem is kérdés. A Recco elleni vereség után félő volt, hogy megtorpanunk, de úgy érzem, inkább dacot váltott ki a játékosokból a kudarc. Visszanéztem videón többször is a Szeged elleni győzelmünket: egyszerűen teljesen más sebességben vízilabdáztunk, mint az ellenfelünk, akkor mutatkozott meg, mekkora is a különbség egy nemzetközi tétmeccs és egy hazai között. A játékosok azzal a lendülettel ugrottak vízbe, mint amekkorával kimásztak a medencéből pár nappal előtte. Hiszek abban, hogy a BL-tapasztalataink eredményt hoznak és kifizetődnek a későbbiekben.

Különös időszak ez a számodra, hiszen jön az Európa-bajnokság, miközben arra is készülsz, hogy átvedd az Eger irányítását jövőre. Lehet a kettőre együtt koncentrálni?
Mindig az adott feladatra kell, jelenleg arra, hogy én vagyok Gerendás György segítője. Persze hazudnék, ha azt mondanám, nem készülök lelkileg a feladatokra. Próbálok mindent tudatosan előkészíteni, fel kell építenem az elkövetkezendő hónapokat. Igazából az Eb utáni időszak lesz nehéz, hiszen augusztusban Kazanyban lesz egy Világkupa, akkor viszont már Egerben is elkezdődik a felkészülés a szezonra. De ezt is meg fogjuk majd oldani.

Már most nagyon nagy az érdeklődés az Európa-bajnokság iránt. És ez csak fokozódni fog a későbbiekben.
Örülök neki, hogy ez így van, erre is számítottunk. Január óta folyamatosan táplálta Tibi a játékosokba, hogy mi hogyan fog történni, mekkora lesz az elvárás. A vb után nem meglepetés, hogy nagy a kíváncsiság a válogatott iránt. A világbajnokság utolsó napján a szobában el is hangzott: készüljünk, hogy innentől még nagyobb lesz az várakozás, és ez igaz a stáb tagjai felé is. Mint mindenre, erre is tudatosan kell készülni az Európa-bajnokságig.

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
dabrowski norbert
Férfi válogatott
zf eger
eger