cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Élőben közvetíthettük: megvannak az olimpiai csoportellenfelek!

2021. február 21. 19:27

A rotterdami sorsoláson kiderült, női válogatottunk Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Japán, míg férfiválogatottunk Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország mellé került egy csoportba.

Azok után, hogy Horvátország egészen elképesztően drámai csatában, 11-11-es döntetlent követően, egy végletekig kiélezett büntetőpárbajban 14-13-ra legyőzte Oroszországot, és irtózatos nehézségek árán kvalifikálta magát a tokiói nyári olimpiára, majd a voltaképpen semmiről sem döntő finálét Montenegró 10-9-re nyerte meg Görögország ellen, következhetett az olimpiai torna sorsolása.
 
A Magyar Vízilabda Szövetség a FINA-val ápolt kiváló kapcsolatának hála honlapján, a waterpolo.hu oldalon saját stúdióból, Dobos Sándor moderátor vezetésével közvetíthette a ceremóniát, így médiatörténeti pillanatként első kézből tudta tájékoztatni olvasóit, a magyar pólórajongókat.  
 
Először a női tornát sorsolták: Bíró Attila válogatottja az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok, az Európa-bajnok Oroszország, Kína és Japán válogatottjával került a B-csoportba.
 
NŐKSorsiok.jpg „Hasonló a sorsolásunk, mint volt Rióban, ismét már a csoportban találkozunk az amerikai válogatottal. Hogy ez jót vagy rosszat jelent, majd ott derül ki, mindenesetre ezúttal is lesz velünk egy közös edzőtáborunk, amelyen feltérképezhetjük őket. Nyilvánvalóan kiemelkednek a mezőnyből, de nem verhetetlenek. Az oroszokat jól ismerjük, nem tartunk tőlük, a japánokra viszont nagyon kíváncsi vagyok, biztosra veszem, hogy kellemetlen perceket okozhatnak voltaképpen mindenkinek, nem szabad őket leírni. Kína a korábbi sikerkapitányával, Jané mesterrel bizonyosan erős ellenfél lesz. Szóval a csoport kiegyensúlyozott, tovább kell jutnunk, majd a negyeddöntőt is sikerrel kell vennünk egy biztosan kemény rivális ellen. Bízunk magunkban, az olimpiáig tovább javulunk, felkészülten indulunk majd csatába" - értékelte a sorsolást Bíró Attila szövetségi kapitány.
 
Stúdiónkban az Európa-bajnok kapus, Gangl Edina fogalmazta meg érzéseit: „Két hasonlóan erős csoport alakult ki, örülök, hogy az Egyesült Államok nálunk van, így velük nem játszhatunk a negyeddöntőben. Bízom benne, hogy végre összejön majd az érem, egyértelműen ezért utazunk, de nem fogunk rágörcsölni. Felkészülünk becsülettel, az edzőink biztosan mindent megtesznek azért, hogy jól szerepeljünk, és érzem annyira erősnek a csapatunkat, hogy elérjük a célunkat."
 
Európa-bajnok férfiválogatottunk Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország mellé került az A-csoportba.
 
ffisorsuOK.jpg „Egy fokkal erősebbnek vélem a másik csoportot, jobban örültem volna, ha valamelyik szláv csapat a mi oldalunkra kerül. Ebből a csoportból azt gondolom, joggal pályázunk az első vagy a második helyre, de tulajdonképpen mindegy, melyiket érjük el, mert a negyeddöntőben így is, úgy is egy rendkívül nehéz ellenfél érkezik majd a másik ágról. Csoportunk akkor erősödhet, ha Oroszország lépne be Dél-Afrika helyett, meglátjuk, ez miként alakul. A szerbektől van egy meghívásunk, ami jó felkészülést biztosíthat, de most, a sorsolás után, majd a következő napokban állhat össze a végleges programunk" - fogalmazott Märcz Tamás szövetségi kapitány.
 
A stúdiónkban Hosnyánszky Norbert, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokunk így értékelt: „A könnyebb csoportba kerültünk, nyilvánvalóan a továbbjutásunk nem lehet kérdéses. Ám az, hogy hányadik helyen végzünk, gyakorlatilag mindegy, hiszen hasonló erősségű csapatok vannak a másik ágon, tehát nem lesz egyszerű dolgunk. Erre kell készülni."
 

sanyival2.jpg A tokiói olimpia csoportbeosztása
Nők
A-csoport: Ausztrália, Dél-Afrika, Hollandia, Spanyolország, Kanada
B-csoport: Oroszország, Kína, Magyarország, Egyesült Államok, Japán
 
Férfiak
A-csoport: Dél-Afrika, Egyesült Államok, Magyarország, Görögország, Japán, Olaszország
B-csoport: Ausztrália, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Kazahsztán, Montenegró

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
Bíró Attila