cover image
Egyéb
Utánpótlás

Vincze Balázs vezetésével Szentesen indul az új fiú tehetséggondozó program

2021. február 3. 13:16

A 2008-as és 2009-es születésű gyermekek a vírushelyzet miatt átalakított programban a hat edzővel készülnek együtt, minden régióban a kiválasztottak kerülnek fókuszba, felméréseken, gyakorlásokon vesznek részt.

Még 2020 nyarának közepén számoltunk be a férfi/fiú utánpótlásban történt finomhangolásról, a tervekről, amelynek szeptember 1-én kezdődő mivoltát oly sok mindenhez hasonlóan a vírushelyzet jelentősen befolyásolta, esetünkben elhalasztotta.
 
A háttérben, az Utánpótlás Bizottságban természetesen zajlott a munka, zajlottak az egyeztetések. Most jutottunk odáig, hogy a hétvégén a tehetséggondozó programban kiválasztott gyerekek szigorú szabályok közepette megkezdhetik a munkát az edzői stábbal.
 
Csak a rend kedvéért: dr. Vincze Balázs szakmai vezető felügyelete alá tartozó
tehetséggondozó csapatok 4 régióban (Észak, Budapest, Alföld, Dunántúl) találhatóak.
 
Vincze Balázs mellett az edzői stáb:
Dunántúl: Popovics Miklós
Budapest: Derekas Szilárd
Alföld: Gyenes István
Dunántúl: Krizsán András
Kapusedző: Bóta Krisztián
 
A munka a hétvégén Szentesen kezdődik - de miként, milyen változtatásokkal, arról hallgassuk Vincze Balázs szakmai vezetőt:
 
„A nyáron felvázolt U12-as és U13-as program sajnos szeptemberben nem tudott elrajtolni, azóta vártunk arra, mikor lesz lehetőségünk elkezdeni a gyerekekkel az edzéseket. Az idősebb korosztályoknál decemberben volt már összetartás, ezt nevezhettük egyfajta próbának is. Tekintettel arra, hogy jól működött, az Utánpótlás Bizottságban jól átbeszélve a helyzetet úgy döntöttünk, hogy februártól az összes válogatott és a tehetséggondozó edzéseket elindítjuk.
 
Az eredeti terveket a mi esetünkben alaposan át kellett dolgozni, de úgy gondolom, hatékony programot sikerült összeállítani. Ebben segítségünkre volt a 2019-es, szombathelyi nyári összevont tehetséggondozó táborok tapasztalata, az új rendszer voltaképpen ez alapján állt össze. A négy régióban van egy-egy vezetőedző és van egy kapusedzőnk is. A korábbiaktól eltérően összevont tábor alapján dolgozunk, velem együtt hatan tartjuk az edzéseket.
 
A gyakorlatban mindez úgy néz ki, hogy minden alkalommal más régió lesz a házigazda - a hévégén speciel Szentes révén az alföldi régió. A 2009-es születésű, alföldi régióba tartozó tehetséggondozó keretbe meghívott játékosok kerülnek vasárnap előtérbe: délelőtt felmérő vár rájuk, délután különböző gyakorlatok és játék következik. Miután ezekkel a gyerekekkel először találkozunk, afféle ismerkedési fázisról beszélhetünk. Az edzéseket két kamerával rögzítjük, mindent dokumentálunk, majd egy összevágott anyag révén a szövetségen keresztül minden érdeklődő klubhoz elküldjük.
 
Ami pedig az egy évvel idősebb, a 2008-as korosztályt illeti: szombaton minden régióból a régióvezetők javaslata alapján 12 játékos érkezik Szentesre, avagy náluk minden alkalommal mindegyik régió érintett lesz. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy előbb vagy utóbb bármelyik korosztálynál előfordulhat, hogy a létszám régiónként éppen alacsonyabb vagy adott esetben magasabb lesz, hiszen nem mindenhol lehet ugyanannyi ügyes gyermek.
 
Amit még fontos: a korábban felvázolt úszóversenyeket sem felejtjük, a jelenleg helyzetben nem tudjuk megvalósítani, de hosszú távon nem tettünk le róla - sőt!"
 
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
vincze balázs
up