KÖZLEMÉNY

2021. január 16. 14:10

A Total Waterpolo nevű internetes oldalon megjelent egy írás, mely a szerb válogatott néhány tagjának pozitív Covid eseteit taglalja, és összefüggést próbál keresni a közelmúltban Debrecenben szervezett vízilabdatorna között.

Miután a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) által közösen rendezett esemény után lett a három szerb játékos fertőzött, a következő információkat szeretnénk megosztani:

A világliga szervezése és lebonyolítása nagyon szigorú biztonsági intézkedések és kiemelten magas fokozatú, teljes körű és a FINA által is elfogadott egészségügyi protokoll mentén zajlott, hasonlóan egyébként a korábbi nemzetközi versenyekhez. A rendezvény résztvevői között nem fordult elő megbetegedés.

A szerb válogatott valamennyi tagját - hasonlóan a többi csapathoz – a verseny előtt, alatt, és a hazaindulás előtt is többkörös, PCR és antigén tesztelésnek vetette alá az egészségügyi háttérért felelős Semmelweis Egyetem szakmai teamje.

§ A tesztelés során PCR pozitív, fertőzött sportolót nem találtunk.
§ A versenyen betegség tüneteit mutató sportoló nem volt.

Az verseny és hazautazás után 3-4 nappal előforduló Covid pozitivitás eredete nem meghatározható, azonban a tesztelésnek és a kiemelt szintű járványügyi biztonsági intézkedéseknek köszönhetően a versenyen sportolók nem fertőződhettek.

Arról nincs és nem is lehet információja a MVLSZ-nek, hogy a szerb csapat tagjai a versenyen kívül, a hazautazás során, vagy a hazaérkezést követően hol, mikor és kivel kerültek szoros kontaktusba, ami a fertőződést okozhatta.

Mind Szerbiában, mind Magyarországon emberek tíz-, és százezrei fertőződtek már meg, és bizonyosan fognak is még, amíg a védőoltás nem lesz a jelenleginél nagyobb körben beadott. A Covid sajnos nem tesz különbséget olimpiai bajnok szerb vízilabdázó, magyar benzinkutas vagy határőr közt. A sajnálatos megbetegedés a szerb játékosok és a szerb szövetség belügye. Természetesen bízunk benne, hogy az olimpiai bajnok csapat érintett játékosai mihamarabb jó egészségnek örvendenek, ezúton is együttérzésünket küldjük mindannyiuknak.

Szomorúan tapasztaljuk egyúttal, hogy néhányan úgy tekintenek erre a történetre, mintha életük sztorija lenne, miközben a közös érdekünk csakis az lehet, hogy az élet visszaterelődjön a normális mederbe.
Az MVLSZ partnereivel mindent megtesz, hogy a vízilabdázás továbbra is ellenőrzötten biztonságos keretek között létezzen, létezhessen.E.ON Férfi OB I

BVSC Zugló - FTC-Telekom

2021. febr. 26. 17:30

E.ON Férfi OB I

UVSE Hunguest Hotels - Honvéd

2021. febr. 27. 16:00

E.ON Női OB I

III. kerületi TVE - SZTE SZEGED

2021. márc. 13. 14:15

E.ON Férfi OB I

Tigra-ZF-Eger - UVSE Hunguest Hotels

2021. márc. 27. 14:05

HUN-SRB 10-13, Szeged, 2021.02.20. (Fotók: Derencsényi István)
Válogatott edzés Szerbiával, Szeged, 2021.02.18. (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok