cover image
Egyéb
Utánpótlás

Varga Tamás öröme: végre újra vízben a női juniorválogatott!

2021. január 15. 11:15

Ugyan nem komplett csapattal, de az Olimpia Kupában lehetőséget kap a játékra a juniorválogatott is, amely közel egy esztendő után állhat össze. A tavalyi, elmaradt Eb után 2021-ben vb vár rá – kétszeres olimpiai bajnokunk a tervekről beszélt.

Természetesen a fókuszban, voltaképpen momentán mindenek felett női válogatottunk felkészülése, jövő heti trieszti olimpiai selejtezője áll, ugyanakkor az ob I-es csapatok eközben is edzenek, sőt mérkőzéseket játszanak. Mérkőzéseket, méghozzá az Olimpia Kupában, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a mezőny a válogatott felkészülése közben is megkapja a szükséges terhelést. Igazi kuriózumszámba megy, hogy vasárnap ebben a sorozatban bemutatkozik a Varga Tamás irányította juniorválogatott is: „A Magyar Vízilabda Szövetség elnökségének köszönhetően rajtengedélyt kaptunk, így közel egy év után végre újra mérkőzéseket játszhatunk” – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok, aki ráadásul kuriózum a köbön, az Eger elleni parti után aznap délután klubcsapata, a Szeged ellen küldi csatába a 2001-2002-es korosztály legjobbjait. Hogy melyik csapat kispadján ül, még el kell dönteni, de momentán nem is ezen van a hangsúly, sokkal inkább a lehetősségen, amelyet ez a sorozat teremt a juniorválogatottnak (is).

„Decemberben három edzést tudtuk tartani, ami fontos volt, hiszen nagyon sok idő után találkozhattunk. A 24 meghívott játékos közül betegségek, illetve amerikai tanulmányok miatt 15 tudott ezeken részt venni. Ezzel a kerettel vágunk neki az Olimpia Kupának is, amelyben lesz négy meccsünk, amelyek nagyon sokat segítenek abban, hogy végre újra egy csapatnak érezhessük magunkat. Ugyan nem leszünk komplettek, de végre életjeleket mutathatunk. A 2020-as esztendő számunkra is keserű volt, elmaradt az Európa-bajnokság, edzések sem voltak, mindannyiunkban van hiányérzet. De ezt el kell felejteni, elindulni az úton, ezért is örülök ennek a lehetőségnek.”

A válogatottra a versenynaptár szerint, és reméljük, valójában is, világbajnokság vár majd Izraelben – hogy ne legyen egyszerű a helyzet, októberben… Az uszodákban csak „Csuviként” becézett szakembert nem kis nehézségek elé állítva ezzel: „Tekintettel arra, hogy hat meghatározó játékosunk tanul az Egyesült Államokban, és ők minden bizonnyal majd csak pár nappal a világbajnokság előtt tudnak csatlakozni hozzánk, nagyon észnél kell majd lennünk. Sokat gondolkodunk, mit tegyünk majd, ki is alakult bennem egy terv. Miután nyáron Universiadét rendeznek, orosz mintára érdemes lenne ezen a versenyen a juniorválogatottat indítani. Legutóbb így tettek az oroszok, majd megnyerték a vébét – ezzel nem azt állítom, hogy az a recept, és akkor mi is aranyérmesek lennénk majd októberben, mindazonáltal az biztos, hogy jó felvezetés lenne a csapat számára. Ezek a játékosok ugyan játszanak az ob I-es csapatokban, de a nagyon nagy többség nagy teher, nagy felelősség nélkül teszi a dolgát a húzóemberek mellett. Az Universiadén felelősséget kapnának, csak magukra számíthatnának, ezzel segítenénk őket abban, hogy az elmaradt közös mérkőzéseket pótoljuk, és igazán csapattá érnénk, Azt gondolom, ez a női szakág számára egy jó, szakmailag is indokolt projekt lehetne” – mondta Varga Tamás, aki bízik benne, 2021-ben az egészségügyi helyet mér engedi a havi egy-kétnapos összetartásokat is.

Varga Tamás a juniorválogatott szakmai stábjával, Lukács Dénessel és Béres Gergellyel

Varga Tamás a juniorválogatott szakmai stábjával, Lukács Dénessel és Béres Gergellyel

Ami pedig a klubmunkáját illeti: a bajnoki eredmények azt mutatják, szépen fejlődik a csapat, és most, hogy a fedett uszoda elkészültével hamarosan új fejezet nyílik a szegedi vízilabdaélet történetében, a tervek is egyre komolyabbak: „Így van, tervezzük a szegedi női pólósuli létrehozását. Jó példa előttünk a KSI is, ahol szépen toboroztak lányokat is. Az uszoda megnyitása új lehetőségeket kínál, élnünk kell vele. A mi anyagi bázisunk nem túl vaskos, ellenben stabil, arról nem beszélve, hogy az egyetemmel együttműködve – ahol a vízilabda szakágfelelősként dolgozom – sok mindent ki lehet aknázni. Az új uszoda, a pólósuli és az egyetem háromszögében, azt gondolom, szép jövő előtt áll a szegedi vízilabda, benne a női szakág is.”

Miként bajnokunk elmondta, sokan kérdezik meg tőle, hogy jól érzi-e magát a női szakágban, nem hiányzik-e neki a férfi póló – nos, határozottan jelentette ki: „Nagyon jól érzem magam, nincs szándékomban visszatérni a férfi szakágba. Megtetszett a lányokkal való munka, ami más pedagógiai és pszichológiai tudást igényel, tulajdonképpen minden más. Úgy érzem, testhezálló hosszú távra tervezek.”



Vízilabda hírek
Utánpótlás
női juniorválogatott
varga tamás