cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Világliga: megvertük a horvátokat, a szerbek következnek az 5. helyért

2021. január 9. 21:08

Märcz Tamás együttese a sorozat debreceni selejtezőjének helyosztóján 13-11-re legyőzte Horvátországot, így vasárnap Szerbia ellen az 5. helyért játszhat. A döntőt Montenegró és Görögország vívja.

A debreceni meccsek során szombaton a szerbek fellépése nyitotta: Dejan Savics együttese nehezen pörgött fel, a nagyszünetben még 4-4-re állt a franciák ellen, ám a folytatásban 6-2-es szakasszal behúzta a partit, ami azt jelentette, hogy vasárnap az 5. helyért csatázhat.
 
Bíztunk abban, hogy a mieinkkel - ám csapatunk mérkőzése előtt a két elődöntő következett. Az elsőn az olaszok nem találták a ritmust, Montenegró végig kézben tartotta az összecsapást, és a négygólos Vladan Spaics vezérletével 14-10-re győzött.
 
A másik elődöntó jóval több izgalmat hozott, Görögország megnyomta a harmadik negyedet, így a záró etapban Spanyolországnak nagyon kapaszkodnia kellett. Ez sikerült is, úgy tűnt, ötméteresek következhetnek, ám hat másodperccel a vége előtt Stylianos A. Kanakakis akciógólt jegyzett, s fináléba lőtte csapatát.
 
Mindez azt jelenti, hogy a montenegrói és a görög együttes biztosan ott lesz a nyári Szuperdöntőben. Hogy melyik lesz a harmadik továbbjutó, az a debreceni bronzmeccsen, az olasz-spanyol rangadón dől majd vasárnap el.
 
20210109_hungary_vs_croatia-5.jpg Este következhetett aztán a horvátok elleni parti, amelyet kimondottan jól - és Vogel Somával a kapuban - kezdett csapatunk, hiszen Fatovic góljára három válasz érkezett (sorrendben Kovács Gergő, Vigvári Vendel és Sedlmayer Tamás talált be), ami után Ivica Tucak azonnal kikérte az első idejét. A folytatásban jobban pörgött csapata, de a magyar válogatott is magas hőfokon pókózott, így igazi presztízscsata zajlott a medencében.
 
A rivális Dobud találatával a 10. percben átvette a vezetést, de Manhercz Krisztián kisvártatva egyenlített. Újabb két góllal 6-4-re lépett el az ellenfél, ekkor Sedlmayer villant másodszor a jobb oldalról, majd Vigvári is meglőtte második találatát, sőt! Egy kivédekezett emberhátrányt követően az FTC fiatal tehetsége harmadik góljával 7-6-os előnyt csikart ki. Nem mellesleg jól mutatja a pontos magyar lövéseket, hogy Bijacot le kellett cserélni a horvát kapuban, jött a helyére Popadic. A nagyszünet előtt nem kapott gólt, ám sajnos a túloldalon Bukic és Buslje is eredményes volt, így újfent fordítottak a horvátok.
20210109_hungary_vs_croatia-6.jpg  
Fordulás után hosszú ideig hiába próbálkoztak az urak mindkét oldalon, érezhető volt, fontos, ki talált be először. Erdélyi Balázs végül akciógóllal törte meg a gólcsendet a negyed közepén. Aztán ott folytatódott minden, ahol ezt megelőzően abbamaradt, azaz jól védekeztek mindkét oldalon. Végül egy megúszás után Fatovic szerzett gólt, így 9-8-as horvát vezetéssel zárult a harmadi felvonás.
 
Az utolsóban Kovács Gergő akcióból egyenlített, de Buric hamar válaszolt fórból, majd 5 perccel a vége előtt Benic vette be Vogel kapuját, s hozta nehéz helyzetbe csapatunkat. De volt tartásunk: Hosnyánszky Norbert is hozzászólt támadásban a meccshez, majd Nagy Ádám tett be egy fórt, így 1:19-cel a vége előtt 11-11 állt a táblán. Egy kivédett horvát lövés után Angyal Dániel újra kiállítást harcolt ki centerben, 32 másodperc volt hátra, Märcz Tamás időt kért. A megjátszás jó volt: Manhercz Krisztián 13 másodperccel a vége előtt lőtt győztes gólt, hiszen Vogel a végén kivédte Benic lövését! Hab volt a tortán, hogy Angyal még a dudaszó előtt betalált az üres kapuba, így vasárnap Szerbia ellen az 5. helyért küzdhet a csapat.

Märcz Tamás és Vigvári Vendel értékelését cikkünk végén nézhetik meg! 

watch?v=neljK7ko7YA Férfi világliga európai selejtező
Az 5-8. helyért

Magyarország-Horvátország 13-11 (3-2, 4-6, 1-1, 5-2)
Debrecen, zárt kapuk mögött. Vezette: Horváth (szlovákiai), Naumov (orosz)

Magyarország: Vogel - Angyal 1, Manhercz 2, Hosnyánszky 1, Erdélyi 1, Kovács Gergő 2, Mezei. Csere: Sedlmayer 2, Német, Vigvári 3, Nagy Á. 1, Jansik Sz. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

A horvát gólszerzők: Fatovic 2, Jokovic 2, Bukic 2 Buslje 2, Dobud, Buric, Benic

Teljes jegyzőkönyv: itt

watch?v=hHOKbsXK-O0 További eredmények
Az 5-8-helyért
Franciaország-Szerbia 6-10 (3-3, 1-1, 1-3, 1-3)
Teljes jegyzőkönyv itt.
 
Elődöntő
Olaszország-Montenegró 10-14 (3-4, 1-4, 3-5, 3-1)
Teljes jegyzőkönyv: itt.

Görögország-Spanyolország 12-11 (2-3, 2-2, 4-1, 4-5)
Teljes jegyzőkönyv: itt.

További program
Január 10., vasárnap
Helyosztók
14:45: A 7. helyért: Horvátország-Franciaország
16:30: Az 5. helyért: Magyarország- Szerbia
18:15: A 3. helyért: Olaszország-Spanyolország
20:00: Döntő: Montenegró-Görögország


Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás