cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

2020-at munkával zárja, 2021-et munkával kezdi női válogatottunk; cél: Tokió

2020. december 23. 9:00

A januári, trieszti olimpiai selejtezőre készülő csapat negyedik hete készül együtt. Bíró Attila elmondta, eddig a fizikális felkészítsen volt a hangsúly, mostantól azonban a gyorsítás kerül fókuszba. Ami a legfontosabb: felkészülni mindenre, amire csak lehet! A szövetségi kapitány 17-es keretéből értelemszerűen az utolsó pillanatban jelöli majd ki a selejtezőre utazó 15-öt.

Bíró Attila frappáns összefoglalásával élve „Az a legjobb hír, hogy nincs hír." Avagy női válogatottunk felkészülése csendes mederben, ugyanakkor nagy intenzitással zajlik. Ismeretes, a csapatra januárban, az olaszországi Triesztben olimpiai selejtezőr vár, ahol szinte bizonyosan az olasz vagy a holland rivális elleni elődöntő határozó a tokiói kvalifikációról. Ennek megfelelően negyedik hete készül együtt a társaság, miként a szövetségi kapitány elújságolta: „Kisebb sérülések vannak, amúgy minden a legnagyobb rendben. Tulajdonképpen idáig tartott a munka erőkifejlesztő, állaóképességi része, mostantól könnyítünk, gyorsítunk. A KSI és az UVSE fiú serdülőcsapatai is segítették a munkánkat, közös edzőmeccsekkel igyekeztünk fejleszteni a fejleszteni valót."
 
Új információ, hogy Új-Zéland után Üzbegisztán is visszalépett a tornától, így az lerövidült, és január 17. helyett 19-én kezdődik majd. Az A-csoport rangadóját a 2. fordulóban, a mieink görögök elleni csatáját a 3. fordulóban rendezik, de Bíró Attila gyorsan kifejtette, ennek semmi jelentősége, ez nem vetíti előre a taktikázás lehetőségét sem, lévén tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a ki-ki mérkőzést Olaszország vagy Hollandia ellen kell vívni.
 
„Természetesen készülünk az ellenfelekre, ám miután már március óta tudjuk, hogy velük kell játszani, túlzásba sem akarjuk vinni a velük való foglalkozást. Az erőviszonyok nagyjából kiegyenlítettek, nem szabad görcsösnek lenni, lazán kell vízilabdáznunk, így érhetjük el igazán a célunkat. Addig olyan tűzben kell tartani magunkat, hogy bármilyen külső tényező - gondolok itt sérülésre vagy a vírushelyzetre, betegsége - esetén se jöjjünk zavarba. Ezen dolgozunk a legtöbbet."
2noi_vizilabda_valogatott_edzes_20201203-6.jpg  
Értelemszerűen a kapitány az utolsó pillanatig vár majd a csapatkijelöléssel, mint elmondta, a fejében nagyvonalakban összeállt az utazó 15-ös csapat, mindazonáltal kiemelte, a 17-es keretéből bárki is játsszon, képes ez a csapat az olimpiai szereplés kivívására, sőt még nagyobb dolgokra is: „Sokat beszélünk arról, hogy ennek a csapatnak a hasznára válik, ha kiélezett helyzetben ki tudja vívni az olimpiai szereplést, hiszen akkor egyértelművé válik, hogy jó esélyekkel utazhatunk Tokióba is. Nagyon szeretném, és ha egyet kérhetnék, az volna, hogy ne külső tényezők befolyásolják majd a tornát..."
 
Ami a programot illeti: ma még edz a csapat, ezt követően négy nap pihenő következik, a jövő héten háromnap munka, kettő pihenő jön, majd január 2-től folytatódik a felkészülés. Triesztbe busszal utazik majd a szigorú protokoll mentén készülő csapat, ahol a helyi „buborékba" a helyszínen elvégzett negatív teszttel léphetnek majd be a résztvevők.
3noi_vizilabda_valogatott_edzes_20201203-27.jpg  
A 2020 tehát kemény munkával zárul a válogatottnak, majd az új esztendő is így indul, ám Bíró Attila kiemelte, ezzel nincs baj, jelen helyzetben ez a természetes. Bár kétségtelenül a sikeres január után ő sem gondolta volna: „Az Európa-bajnokságon kezdett összeérni igazán a csapat, sajnáltam nagyon, hogy tavasszal, majd nyáron ezt nem tudtuk megmutatni, hiszen érzésem szerint nagyon jó esélyeink lettek. Viszont azt is többször elmondtam, fiatal csapatunknak ezek a plusz hónapok segíthetnek érettebbé, erősebbé válni, emiatt egyáltalán nem vagyok nyugtalan. Furcsa év volt. A megszerzett bronzéremmel miatt sikeresnek mondanám, ugyanakkor természetesen az elődöntő egygólos elvesztése is hozzátartozik az értékeléshez. Összeségében persze az a lényeg, hogy a riválisaink is pontosan tudják, van bennünk potenciál, nem is kicsi, van mire alapoznunk. A csapat és a teljes szakmai stáb nevében kívánok boldog, békés karácsonyt, és vírusmentes, sikeres, egészségben gazdag új esztendőt mindenkinek! Olyan esztendőt, amelyben minden visszaáll majd a normál kerékvágásba, s amelyben szurkolónkkal, így például a Carpathian Brigade csoporttal együtt lesz minek örülnünk, együtt ünnepelnünk."
 
A női válogatott kerete
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
 
Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 19-24.
A-csoport:
 Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Kazahsztán
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila