cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Pörgős edzések, motivált játékosok és MOB-látogatás

2020. december 21. 20:10

Véget ért férfiválogatottunk ötnapos felkészülése. Märcz Tamás összefoglalta a mögöttünk hagyott napok történéseit, egyúttal felvázolta a közeljövő programját. A csapatot hétfőn délelőtt ellenőrzés céljából meglátogatta Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára.

Jelentjük, férfiválogatottunk beharangozott ötnapos edzőtábora kimondottan jól sikerült, miként a szakmai stáb megálmodta, a csapat egyrészt tudott taktikai elemeket gyakorolni, másrészt a szakemberek a juniorválogatottal közös tréningeken feltérképezte a közvetlen utánpótlást, harmadrészt lehetőség volt új játékosok meghívására, megismerésére is.
 
Ezt erősíti meg a Märcz Tamás által elmondottak is, hiszen miként honlapunknak fogalmazott: „Minden a tervek szerint alakult." Majd természetesen kitért a részletekre is: „Talán annyi volt a változás, hogy a korábban hiányzóként feltüntetett Zalánki Gergő azzal hívott, hogy rehabilitációs felkészülés bizonyos értelemben változott, eltolódott, ezáltal örömmel csatlakozott a válogatotthoz. Ez ráadásul nagy segítség is volt, hiszen Vámos Márton fizikai állapota közel sem százszázalékos, ezért bár velünk volt, de az edzéseken nem vett részt. Varga Dénes is itt volt velünk az utolsó edzésnapon, aki jelenleg is rehabilitációs munkát végez annak érdekében, hogy minél gyorsabban visszanyerje azt a fizikai állapotot, amelyet a Ferencvárosban és a válogatottban egyaránt megszokhattunk tőle."
IMG_3287.jpg  
Tekintettel arra, hogy ideális állapotról több játékos esetében sem beszélhetünk, és közeleg a január 8-10-ei hétvége, amikor is a világliga európai selejtezőjének végjátékát rendezik meg Debrecenben (pontos program alább), sok minden befolyásolja majd a kerethirdetést, a szövetségi kapitány talán ismét kipróbálhat egy-egy poszton adott esetben reményteljes újoncokat is: „Az előttünk lévő időszak segítheti a legütőképesebb olimpiai csapat kialakítását, ami alkalmanként áldozatokkal is jár, avagy nem feltétlen a legerősebb csapattal állunk fel mindig. Így várhatóan a világligában is lesznek hiányzók. Ez az öt nap nagymértékben segített a bő keret majdani kihirdetésében."
 
Märcz Tamás minden bizonnyal karácsony után hirdeti ki a világliga-keretet, ami nem véletlen: január 3-án már edzést vezényel Budapesten, hogy aztán a szűkített 15-ös keret utazhasson Debrecenbe. Felvetésünkre, miszerint avat-e újoncot akár már az Olaszország elleni negyeddöntőn, így válaszolt: „Nem tartom kizártnak. Szívesen adok lehetőséget olyan játékosoknak, akikről úgy látom, már megállhatják a felnőtt mezőnyben is a helyüket, és így akár éles helyzetben adott esetben a világbajnok olasz, vagy éppen a horvát és montenegrói válogatott ellen is bevethetők lehetnek, mindazonáltal egyelőre nem szaladnék ennyire előre. Maradjunk annyiban, tetszett, amit az elmúlt öt napban láttam, pörgős, koncentrált, de jó hangulatú, edzéseken, nagy létszámmal dolgoztunk, ami azért is fontos, mert dupla ciklus írunk, hiszen a tokiói mellett 2021-től már a párizsi olimpiai ciklusban is benne vagyunk, testközelből láthattam, hogy veszik fel a harcot a fiatalok ezen a szinten. Az eredmény jó, bizonyították, hogy nem volt ajándék a meghívójuk."
 
A világliga Szuperdöntőjét június 26-július 2. között Tbilisziben rendezik, s kontinensünkről a kvalifikációs sorozatból három csapat jut ki (a negyedik helyet elviszi a házigazda Georgia/Grúzia), kérdés, mennyire kulcsfontosságú a debreceni torna. A kapitány őszintén kifejtette: „Fontos torna a világliga, de az év legfontosabb eseménye az olimpia lesz, és ennek is rendelünk alá majd mindent, így a debreceni torna is inkább egy állomásnak tekinthető.  Sok volt a kihagyás, várhatóan lesznek hiányzóink is, fokozatosan kell majd felépítenünk magunkat, hogy az olimpiára érjük el a maximális formánkat. Amit mindenképpen szeretnék látni a tornán, hogy bármilyen összetételű csapat is megy majd vízbe, egy emberként harcol majd."
mvlszmoblatogatas2.jpg  
A csapatot hétfőn délelőtt ellenőrzés céljából meglátogatta Kulcsár Krisztián és Vékássáy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és főtitkára - miként Märcz Tamás elmondta: „Rövid beszélgetésre is lehetőségünk volt, ami megerősített bennünket abban, hogy a célokat szem előtt tartva készüljünk az olimpiára, amelyet bizonyosan megtartanak Tokióban. Mindez biztonságot, motivációt ad a játékosoknak az elkövetkezendő hét-nyolc hónapban."
 
Ami pedig a meglehetősen zaklatott 2020-as esztendő összefoglalását illeti: „Fantasztikus eseményen fantasztikus eredménnyel indult, gondolok itt természetesen az Európa-bajnokságra, ám utána olyan időszak jött, ami nem volt a szíve csücske egyikünknek sem... A válogatott mindenesetre, amit megtehetett ebben az évben, azt megtette. Most már látjuk a fényt az alagút végén, és azon dolgozunk, hogy azt, amit idén nyáron tőlünk függetlenül nem volt lehetőségünk megtenni, azt 2021-ben még erősebben megtehessük. A játékosok és a stáb nevében áldott, békés, boldog karácsnyi ünnepeket és boldog 2021-es esztendőt kívánok mindenkinek!"
 
Férfiválogatott
Az edzéseken résztvevő játékosok
December 17-18.:
Kapusok: Bisztritsányi Dávid (UVSE), Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Baksa Benedek (Eger), Bátori Bence (Vasas), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Gyárfás Tamás (BVSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Pásztor Mátyás (BVSC), Sánta Dániel (Szeged), Várnai Kristóf (OSC)
 
December 19-21.:
Kapusok: Kardos Gergely (Doua, francia), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Vasas), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Zalánki Gergő (FTC)
 
Extra meghívottak:
Konarik Ákos (Szolnok), Vigvári Vendel (FTC)
 
 
FINA Férfi Világliga
Európai selejtező, 2021. január 8-10., Debrecen
Január 8., péntek
Negyeddöntő:
16:45:
Horvátország-Montenegró
18:30: Franciaország-Görögország
20:00: Olaszország-Magyarország
A Szerbia-Spanyolország mérkőzést már lejátszották, 13-11-re nyertek a spanyolok.


Január 9., szombat
Helyosztók

Az 5-8. helyért:
15:00:
Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
16:45: Szerbia-Franciaország/Görögország
Elődöntő:
18:30:
Spanyolország-Franciaország/Görögország
20:00: Horvátország/Montenegró-Olaszország/Magyarország
 
Január 10., vasárnap
Helyosztók

15:00: A 7. helyért
16:45: Az 5. helyért
18:30: A 3. helyért
20:00: Döntő

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás