Dr. Szabó Tündét a LEN alelnökének választották

2020. november 08. 12:54

Egykori olimpiai ezüstérmes úszónk, a sportért felelős államtitkár a vasárnapi tisztújító közgyűlésen nyerte el az alelnöki tisztet.

Fotó: dr. Szabó Tünde/Facebook

Az 1926-ban Budapesten megalakított Európai Úszószövetség (LEN) 94 esztendős történetében először fordul elő, hogy a tisztújító kongresszusát nem egy kijelölt városban, a tagszövetségek ott összegyűlt képviselőinek jelenlétében, hanem virtuális forgatókönyvet követve abszolút semleges „színhelyen" szervezi meg: a világhálón.

A tisztújítás eredményeként az olasz Paolo Barelli sorozatban harmadik ciklusát kezdheti elnökként, míg a LEN alelnökének dr. Szabó Tündét választották, aki a Magyar Úszó Szövetségnek a következőképpen értékelte a napot:

„Óriási megtiszteltetés és elismerés ez számomra és természetesen a magyar vizes sportágak számára. Magyarország mindig is fontos szerepet játszott az európai úszósportban, mi rendeztük az első Európa-bajnokságot 1926-ban, rekordot jelentő, hatodik alkalommal leszünk házigazdák jövőre, és ezek csupán a legrangosabb események voltak számtalan más, emlékezetes viadal mellett. Sportdiplomatáink mindig is fontos pozíciókat töltöttek be, Gyárfás Tamás az elmúlt tizenhat esztendőben rendkívül sikeresen képviselte a magyar érdekeket – ezentúl rám hárul ez a feladat, de őszinte várakozással nézek ezen új kihívás elé. Ami igazából nem is kihívás, hiszen egykori úszóként, a sportág elkötelezettjeként minden, LEN-alelnökként töltött pillanat tartalmasnak és örömtelinek ígérkezik. Úgy gondolom, kiemelkedően sikeres négy esztendő vár ránk.”

A brit David Sparkes maradt a szervezet főtitkára, az új gazdasági vezető a spanyol Fernando Carpena lett, míg szintén alelnökként dolgozhat a görög Dimitrisz Diatheszopulosz, a dán Pia Holmen, az ukrán Andrij Vlaszkov és a holland Marius van Zeijtz.

A tisztújító kongresszus ezúttal több napos, így a következőkben még számíthatunk sportdiplomáciai fejleményekre.
 
A vízilabdasport különböző bizottságaiba Molnár Tamást, Madaras Norbertet és Salamon Ferencet javasolja ugyanis a Magyar Vízilabda Szövetség.E.ON Férfi OB I

A-Híd VasasPlaket - FTC-Telekom

2021. jan. 16. 17:00

E.ON Férfi OB I

BVSC Zugló - Szolnoki Dózsa

2021. jan. 24. 14:05

Férfi Világliga, sajtótájékoztató, Debrecen, 2021.01.06. (Fotók: Derencsényi István)
Férfiválogatott edzés, Debrecen, 2021.01.05. (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok