cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Új FINA-versenynaptár: a férfiválogatott januárban játszana Olaszországban

2020. augusztus 21. 10:26

A nemzetközi szövetség frissítette és kialakította a versenyrendszereinek új menetrendjét, eszerint januárban folytatódna a Világliga 2019/20-as sorozata, amelynek Szuperdöntőjét Tbilisziben rendeznék 2021. június 26. és július 2. között.

A FINA már korábban úgy határozott, hogy a Világliga 2020/21-es szezonját törli, nem rendezi meg, ehelyett befejeződik a korábban a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/20-as kiírás.

A magyar válogatott legutóbb február 11-én játszott tétmérkőzést, a franciák ellen idegenben (10-15), és végül második helyen jutott tovább a legjobb nyolc közé a Világligában.
Ez azt jelenti, hogy idegenben kell az olaszokkal játszani a négy közé jutásért. A FINA új programja szerint ez a meccs január 12-én lesz.

Märcz Tamás szövetségi kapitányt arra kértük, pár mondatban reagáljon a friss tervezetre, amely március 9-i elődöntőkkel és április 13-i döntőmérkőzésekkel számol.

„Várható volt, hogy a FINA amennyire csak tudja, kitolja a következő forduló időpontját, és benne volt a pakliban, hogy ez akár jövő év eleje is lehet. Most már vannak támpontjaink, amik segítik a bajnoki és egyéb küzdelmek időpontjainak a programozását is. A napokban egyeztettem már a klubedzőkkel az őszi, téli válogatott programról, és néhány edzésnapot már ki is jelöltem, amik egyelőre tarthatónak tűnnek. Három alkalomra terveztem összetartást az idei évben, ezeket a napokat hamarosan nyilvánosságra hozzuk. A januári olaszok elleni mérkőzésünk előtt szeretném majd, hogy újra egy pár napra találkozzon a keret. Természetesen ezzel kapcsolatban majd az érintett csapatok edzőivel fogok egyeztetni. Az aktuális terveink megvannak, de az idei szezonban készen kell állni, hogy amennyiben szükséges menetközben is rugalmasak legyünk a változtatásra” – fogalmazott a kapitány.

(Különböző vízilabda szakportálokon egyébként megjelentek már új tervek a LEN kupasorozatainak, így a Bajnokok Ligájának az átalakítására is. Az előzetes információk szerint az európai szövetség három-négy BL-fordulóban gondolkodik, amelyek során a csapatok egyetlen helyszínen játszanának mérkőzéseket, hasonlóan a labdarúgó Bajnokok Ligája idei végjátékához. Így a kevesebb utazás kevesebb egészségügyi kockázattal járna. Amennyiben a LEN határoz, ismertetjük a programot, ami természetese befolyásolja majd a magyar bajnokság menetrendjét is.)

FINA Férfi Világliga, 2019/20, a frissített menetrend:

2021. január 12.

Negyeddöntők:
Montenegró-Horvátország
Franciaország-Görögország
Olaszország-Magyarország
A Szerbia-Spanyolország mérkőzést már lejátszották, 13-11-re nyertek a spanyolok.

A 9-12. helyekért:
Hollandia-Georgia (Grúzia)
Oroszország-Ukrajna

Március 9.:

Az elődöntőben:
Montenegró/Horvátország-Olaszország/Magyarország
Spanyolország-Franciaország/Görögország

Az 5-8. helyért:
Montenegró/Horvátország-Olaszország/Magyarország
Szerbia-Franciaország/Görögország

A 9-12. helyért:
Ukrajna-Hollandia
Georgia (Grúzia)-Oroszország

Április 13.

Döntő- és helyosztómérkőzések a 8. helyezésig

A 9-12. helyért:
Georgia (Grúzia)-Ukrajna
Oroszország-Hollandia

Világliga Szuperdöntő: június 26.-július 2., Tbiliszi, Georgia (Grúzia)

Az európai csapatok közül az első három jut a nyolccsapatos Szuperdöntőbe, ugyanis a házigazda grúzok egy helyet elvesznek. Az Interkontinentális Kupát Indianapolisban rendezik április 26. és május 2. között, a legjobb négy jut a Szuperdöntőbe.

Az olimpiai kvalifikációs tornát (amelyen az Európa-bajnok magyar válogatott már nem érdekelt) Rotterdamban rendezik 2021. február 14. és 21. között.

Ami az utánpótlás világversenyeket illeti, a férfiak junior vb-jét 2021. szeptember 10. és 18. között rendezik, a helyszín egyelőre nem ismert.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott