cover image
Egyéb

„A sikerességet hosszú távon is garantálni szeretnénk”

2020. július 19. 13:42

Vári Attila vezetésével hosszú távú, perspektivikus utánpótlásprogramba fogott a szövetség, a kétszeres olimpiai bajnok a következő ciklusban is folytatná. A Magyar Vízilabda Szövetség elnökével a Nemzeti Sport szombati száma közölt interjút.

Tisztújító közgyűlésre készül a Magyar Vízilabda Szövetség, amelyen 2018. október 1. óta elnöki pozíciót betöltő Vári Attila újra indul a pozícióért, kiemelve, hogy a szövetség mindig a folyamatosságra törekszik. A kétszeres olimpiai bajnokkal a Nemzeti Sport szombati száma készített interjút, s tette fel a kérdést: Az elmúlt szűk két évben a sikeres Eb-rendezés mellett mi volt a szövetség legfőbb célja?

Vári Attila így válaszolt: „A folyamatosság elve szerint dolgoztunk, hiszen azt a színvonalat meg kellett tartanunk, amely a vízilabdavilág elitjébe sorol minket. Állandóságot jelent a versenyeztetés – negyvenkét sorozatban heti kétszáz mérkőzés lebonyolításáért vagyunk felelősek –, és hatósági jogkörünkből adódóan a taós beruházások megvalósítása is, folyamatosan épültek és épülnek az uszodák. Emellett finomhangolásokat kezdtünk el, ennek részeként átalakítottuk az utánpótlás-bizottságot és a különböző szakmai feladatainkat. A fókusz az utánpótlásra került, hiszen rengeteg tényező változott a huszonegyedik században, minden felgyorsult, nőtt a fizikai terhelés és a mérkőzésszám, nekünk pedig megfelelően kell rá reagálnunk. Így kötöttünk együttműködési megállapodást a Semmelweis Egyetemmel vagy a Testnevelési Egyetemmel, ezek garantálják a szakmaiságot és a megfelelő tudományos hátteret. Hosszú távú, perspektivikus utánpótlásprogram megvalósításába kezdtünk, amelyben egymásra épül a korosztályok képzése. Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy megvalósuljon az akadémiai képzésünk, az előkészületek jól haladnak, hamarosan már konkrétumokról is beszélhetünk.”

Az interjúban természetesen szóba került a következő ciklus célja, ezzel kapcsolatban az elnök elmondta: „Amikor elkezdtem a munkát, akkor sem erre a rövid időszakra terveztem, hanem a következő, teljes ciklusra is, így rengeteg a futó projekt, amit szeretnék megvalósítani. Örülök, hogy a sportágunk az elmúlt időszakban jelentős egységet mutatott, legyen szó a sikerekről vagy éppen a járvány okozta nehézségekről. Az elhalasztott olimpiára komolyan kell készülnünk, ezért is volt fontos nekem, hogy a tisztújító közgyűlést minél előbb megtartsuk, hiszen a sportolóknak is folyamatosságra van szükségük. Érzek magamban erőt és ambíciót a szövetség további vezetésére, ehhez pedig számítok a jelenlegi elnökség munkájára és a tagegyesületek megtisztelő bizalmára is, mert rengeteget tettek azért, hogy sikeresek legyünk. A sikerességet hosszú távon is garantálni szeretnénk.”

Az úgynevezett kirakatot jelentő válogatottak terén a lap is kiemeli, csillog – Vári Attila hozzátette: „A férfiválogatott már kvalifikálta magát Tokióba, és a női csapatnak is ott a helye, ezt be is bizonyítják januárban a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán.”

A teljes interjú ezen a felületen olvasható el!
Vízilabda hírek
vári attila