Salamon Ferenc: az elmúlt 70 év tanulsága a küzdőképesség

2020. június 16. 16:55

A vízilabdában eltöltött évtizedek tanulságairól és sportdiplomáciai sikerekről is beszélt Salamon Ferenc, aki június 9-én ünnepelte 90. születésnapját, s akit Vári Attila az MVLSZ székházban méltatott és köszöntött.

Fotó: MVLSZ

A sportág halhatatlanjai (International Swimming Hall of Fame) közé tavaly beválasztott szakember elmondta, a közel 70 év tanulsága számára a küzdőképesség, a vereségből való felállás, és hogy sosem szabad feladni.

„Egyik első ob I-es mérkőzésemen az egyik ellenféltől kaptam egy nagy pofont. Az edzőm azt tanácsolta, ha a bíró nem néz oda, vágjam orrba az illetőt. Ha megteszed, tudni fogják, hogy veled nem lehet ilyet büntetlenül megcsinálni, mondta, én pedig megtettem. Később sosem volt ebből probléma” – mesélte Salamon Ferenc, aki 1946-tól húsz éven át játszott az élvonalban, mindvégig az MTK-t erősítve.

Sportvezetőként tíz olimpián vett részt, egyik legnagyobb diplomáciai sikerének azt tekinti, hogy a magyar válogatott ott lehetett az 1988-as szöuli játékokon, előzőleg ugyanis sikerült megváltoztatni a kvalifikáció menetét.

„Az élet olyan, mint a bicikli: ha nem hajtasz, felborulsz. Állandóan mozgásban kell lenni, és egészségesen kell élni” – összegezte életfilozófiáját az M1 csatornán, merthogy honlapunk mellett a közszolgálati televízió is interjút készített vele.

Salamon Ferenc hosszú ideig tevékenykedett a FINA és a LEN technikai bizottságában, és jelenleg is tagja a FINA Masters bizottságának. Emellett a Szent János Kórház főorvosa is, orvosi és szakmai kiadványai rendszeresen megjelennek a FINA Magazinban. Az ünnepeltet Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a margitszigeti székházban elnökségi tagok és alkalmazottak társaságában méltatta és köszöntötte. 
BENU Férfi Magyar Kupa

ZF-Eger - TVSE Vízilabda Kft

2020. júl. 25. 14:45

BENU Férfi Magyar Kupa

A-Híd VasasPlaket - Honvéd

2020. júl. 25. 16:15

BENU Férfi Magyar Kupa

PVSK Mecsek Füszért - KSI SE

2020. júl. 26. 14:45

BENU Férfi Magyar Kupa

FTC-Telekom - PannErgy-Miskolc

2020. júl. 26. 16:15

BENU MK-sorsolás, 2020.07.10. (Fotók: Derencsényi István/MVLSZ)
FTC-Vasas edzőmeccs, 2020.07.08. (Fotók: Dobos Sándor/MVLSZ)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok