cover image
Szövetség

Versenyiroda, avagy végre van kihez fordulni

2013. november 20. 10:12

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége az idény előtt döntött arról, hogy felállít egy olyan „operatív törzset”, amely a kötelező, az elvárt kérdésekben és a váratlanul felmerülő ügyekben is segíti a magyar vízilabda-társadalom szereplőit.

Jakab Zoltán a Versenyiroda vezetője, így őt kértük meg, hogy foglalja össze létük lényegét.

A Versenyiroda a szövetség történetében egy új egység, egy új szervezet, ami azért jött létre, hogy az eddigieknél jobban kiszolgáljuk a csapatok igényeit a különböző ügyes-bajos dolgaik, a bajnokság lebonyolítása, az igazolásokkal kapcsolatos feladatok tekintetében. Emellett a szövetség döntéshozatali struktúrájában néhány esetben elsőfokú szervként járunk el. Összességében azonban be kell tartanunk a szabályokat, egyetlen esetben sem mi hozzuk azokat - mondta Jakab Zoltán.

calling.jpgMi a legfőbb pozitív hozadéka a Versenyiroda eddigi működésének?
Azt gondolom, hogy a csapatoknak kényelmesebbé vált az ügyintézési folyamata, a mindennapi ügyeket, problémákat gyorsabban meg tudják oldani. Eddig legfőképpen a Versenybírósághoz tartoztak az ügyintézési feladatok, de az a szerv nem volt minden nap elérhető. A Versenyiroda megalapításának az egyik célja éppen az volt, hogy minden nap operatív munkát végezzen, szükség esetén – némi túlzással - a nap 24 órájában elérhető legyen. Egy szereplő egy hirtelen felmerülő kérdésre kapjon választ rövid időn belül, hiszen vannak olyan esetek, amikor azonnali intézkedésre van szüksége egy klubnak, játékosnak. Azok a folyamatok, amik eddig döcögősen mentek, most olajozottabban, kifejezetten az erre a célra létrehozott szervezet által menedzselve működnek, legalábbis így gondoljuk. A versenyiroda@waterpolo.hu címre várjuk a hivatalos bejelentéseket, javaslatokat, kéréseket, ez a cím egyfajta forródrótnak is mondható. Tóth Enikő és Kőnig-Kiss Judit kollégáimmal közösen állunk rendelkezésre, bármikor elérhetőek vagyunk bármilyen kérdéssel és problémával.

Feladat pedig mindig akad. Mi mindenben kell eljárni?
Minden, a bajnokságokkal kapcsolatos feladatra, problémára, bánatra, óhajra igyekszünk megoldást találni, azokra reagálni. Született egy elnökség által elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzat, amely megfogalmazza a feladatainknak. A mérkőzések áthelyezése, az időpontváltozások, a fegyelmi ügyek nyomon követése, az olyan adminisztratív feladatok továbbvitele, amelyeknek eddig nem volt felelőse. A jövőben egyébként a tervek szerint a versenykiírások előkészítése is a feladatunk lesz. Igyekszünk ezeknek az elvárásoknak megfelelni, arra törekszünk, hogy minden a lehető legjobban működjön. Vannak még olyan területek, ahol nem teljesült minden tervezett cél, de igyekszünk.

Melyek ezek?
Egy példát említenék: az egyik kitűzött célunk az volt, hogy a játékvezetők küldésénél jobban érvényesüljön a gazdaságosság, Ezt nehéz teljesíteni, hiszen bonyolult rendszerről van szó. Egy lemondás, vagy mérkőzésidőpont változás komoly átszervezést igényelhet. Ezzel együtt törekszünk rá, hogy nagyobb hangsúllyal érvényesüljön a gazdaságosság a jövőben.

Mi a legnagyobb tanulság eddig?
Azt emelném ki, amit korábban is említettem: fontos dolog, hogy a Versenyiroda szabályalkalmazó testület. Gyakran találkozunk olyan ügyekkel, amelyekre ha mi megadjuk a választ, azt kapjuk, mondjuk a telefonban: „majd felhívok egy elnökségi tagot vagy felhívom az elnököt”. Nos, hiába teszi meg, a közösen lefektetett, az elnökség által elfogadott szabályok ettől még nem változnak meg. Az a célunk, és a tapasztalatom is az, hogy igyekszünk megoldásokat találni mindenre, de vannak olyan ügyek, amelyekre olykor nem lehet. Be kell, hogy tartsuk a szabályokat, nem tudunk azoktól eltérni. Ezzel együtt mindig a magyar vízilabda érdekeit tartjuk szem előtt.

Nyilván egy-egy témában már vannak tapasztalatok. Lesznek észrevételeik az elnökség felé adott esetben?
Természetesen érezzük, ha valamilyen területen több hasonló, azonos jellegű probléma, kérés merül fel. Mindenkinek az a célja, hogy az a bizonyos terület is racionálisabban működjön. Jelezni fogjuk az elnökségnek, ha úgy gondoljuk, csiszolni, módosítani kell egy-egy területen, és javaslatokat is fogunk tenni.
Szövetségi hírek
versenyiroda
jakab zoltán