cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatottunk januárban játszhat az olimpiai kvalifikációért

2020. május 9. 9:00

A Bíró Attila irányította csapat a szigorú utasítások betartása mellett második hete készül az edzőtáborban, most már annak tudatában, hogy pontosan tudja, mikor kell Triesztben a tokiói szereplésért csatáznia.

Második hete készül elzártan a világ elöl, a Császár-Komjádi Uszodában, s lakik annak régebben apácazárdaként, jó ideje hotelként működő részében női válogatottunk, amely most már tudja, mikorra is kell az első csúcsformát produkálni. Tudja, hiszen a sok halasztás után a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) döntött: a trieszti női olimpiai selejtezőt 2021. január 17-24. között rendezik meg.
 
„Valóban, megkaptuk a FINA hivatalos értesítését, Molnár Tamás is hívott a döntéssel. Nagy meglepetés nem ért, csak az volt a kérdés, jövő januárra, februárra vagy márciusra írják ki. Jó, hogy tudjuk már a konkrét időpontot, mert noha több mint fél év van addig, előttünk van a céldátum, mindent ehhez mérten tudunk kialakítani, tervezni" - fogalmazott Bíró Attila.
 
A szövetségi kapitány hozzátette, a januári rendezés abból a szempontból feltétlen kedvező, hogy könnyebb felépíteni a szezont, egy márciusi selejtező bizony kettévágta volna a remélt hazai és nemzetközi idényt is. És van még egy nem elhanyagolható szempont: „Tekintettel arra, hogy a selejtezőt egy év eltérésével az idei Európa-bajnokság időpontjában rendezik, a rendkívül jól sikerült, igazán minőségi utolsó felkészülés adja a támpontot, nem mondom, hogy ezt másoljuk, mindenesetre valami nagyon hasonlót csinálhatunk."
 
Nem zárható ki, hogy az ősszel néhány egy- vagy kétnapos összetartást tart a szakmai stáb, lévén jó hatással van a társaságra, ráadásul igényli is a csapat. A pontos menetrend meghatározása viszont még várat magára, hiszen a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége hétfői ülésén hoz döntést a hazai bajnoki és esetleges kupamenetrendet illetően.
 
S hogy mi újság az edzőtáborban?
 
„Fegyelmezettek a lányok, mindenki betartja az utasításokat, így vállaltuk el ezt a három hetet, nem állítom, hogy könnyű, ugyanakkor tartjuk magunkat ehhez. Egyre jobb állapotban vannak a játékosok, a csapatszellem kiváló, abszolút hasznos ez az időszak" - említette a szakember, aki csapatával pénteken a születésnapot Leimeter Dórát köszöntötte.
 
Hír még, hogy a FINA nem rendezi meg a következő évi világligákat, ellenben a most abbamaradt szezont folytatja majd (a Szuperdöntőbe már kvalifikáló női válogatottunknak két hazai meccse van még a selejtezőből, míg férfiválogatottunkra az Olaszország elleni idegenbeli ki-ki meccs vár). A rotterdami férfi olimpiai selejtezőt február 21-28-ra írták ki - mint ismeretes, a Märcz Tamás vezette Európa-bajnok csapatunk már kvalifikálta magát a jövő esztendőre halasztott ötkarikás játékokra.
 
 
 
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga