cover image
Egyéb

Fájó, de érthető döntés - reakciók a játékosoktól

2020. március 24. 19:35

Az elhalasztott tokiói olimpia kapcsán válogatott kiválóságaink véleménye egybecseng, avagy az egészségnél valóban nincs fontosabb. Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella, Nagy Viktor, Vámos Márton, Manhercz Krisztián, Jansik Szilárd, illetve Tóth Szabolcs csapatmenedzser reakciója.

Mint beszámoltunk róla, Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke és Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke közös közleményben jelentették be, hogy a világon végigsöprő járvány miatt idén nem rendezik meg Tokióban a nyári olimpiát.  Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke reakciója (mindezt itt olvashatja el) és a biztos tokiói induló férfiválogatott, és a kvalifikáció előtt álló női válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás és Bíró Attila reakciója után nézzünk további reflektálásokat.
 
Keszthelyi Rita (Európa-bajnok):
„Azt gondolom, hogy a jelenlegi fertőzöttség szintet nézve és figyelembe véve azt, hogy rengeteg sportolónak még nem zárult le a kvalifikációs időszak (törölve lett az összes esemény) ez a helyes döntés. Tudom, hogy nekünk még meg kell harcolni a kvótáért és azt szeretném, ha úgy tudnánk megtenni, hogy minden feltétel biztosítva van ahhoz, hogy a legjobbunkat nyújtva elérjük a célunkat. Tudom, hogy a sport sokak számára jelentéktelen, de a sportolók erre teszik fel az egész életüket! Mindenkinek lesz ideje felkészülni arra, ami majd vár rá ezután, ha a járványból kilábalunk mi is egyszer."

Szücs Gabriella (Európa-bajnok):
„Négy edzésekben, versenyekben, eseményekben gazdag évvel a hátunk mögött vártuk ezt a nyarat, az Olimpiát, ami most még egy évvel távolabb került! De jelenleg a legfontosabb mindenki egészsége, aztán pedig újult erővel és teljes felkészültséggel állunk elébe a megmérettetéseknek!"
 
Nagy Viktor (világ- és Európa-bajnok; nso.hu):
„Sok mindent lehetett hallani a pár hónapos halasztástól a két évesig, ha innen nézem, a kettő között van valahol a döntés, ez számomra még a kisebbik rossz. Nagyon szerettem volna már a nyáron az olimpián játszani, négy éve várok rá, és nem túl jó érzés, hogy még tovább kell várakoznom. Ugyanakkor egy évre még látok előre, meg is egyeztem a klubommal, így nem kerül veszélybe a szereplésem. A kapusposztra amúgy is azt mondják, hogy nem probléma a kor, ráadásul jól is érzem magam a bőrömben. A körülményekre való tekintettel érthető a halasztás, nyilván az egészség a legfontosabb."
 
Vámos Márton (világ- és Európa-bajnok)
„Sajnálom, úgy gondolom, nagyon jó reményekkel utazhattunk volna nyáron, de az élet irja a történeteket - meglátjuk, ezt most milyenre írja. Vannak nálunk sokkal nagyobb vesztesei ennek az egésznek. Remélem, minél hamrabb vége lesz és visszatérünk a régi kerékvágásba."  

Manhercz Krisztián (Európa-bajnok; nso.hu):
„Számítani lehetett rá, hogy az eredeti időpontban nem rendezik meg az olimpiát, hiszen szinte minden sporteseményt elhalasztottak már. Nehéz erre mit mondani, lehet miatta szomorkodni vagy idegeskedni, de felesleges, mert az első az egészség. A későbbi időpontnak lehet ennek pozitív és negatív hozadéka is, de nagyon messze van még az esemény, így nem tudhatjuk, milyen hatással lesz ránk a halasztás."

Jansik Szilárd (Európa-bajnok):
„Az elmúlt hetek eseményei alapján várható volt, hogy elhalasztják az olimpiát. Rossz volt ez a bizonytalanság az elmúlt napokban. A sportolók nagy százalékban nem tudnak edzeni, és nem tudni, mikor rendeződik a helyzet, így nem is biztos, hogy rendesen fel tudtak volna készülni. A hazai Európa-bajnoki győzelem után jó formában várhattuk volna a nyarat. Személy szerint az első olimpiámra készültem kijutni, emiatt ez az év különleges volt. De azt gondolom, hogy menni kell tovább, még nagyobb lelkesedéssel készülünk az olimpiára. A dátum változott, de a célunk ugyanaz maradt, viszont most az egészség a legfontosabb.”

Tóth Szabolcs (a férfiválogatott csapatmenedzsere):
„Az elmúlt hetekben egyre nagyobb volt az esély, hogy ilyen döntés születik. Egy várhatóan több mint 200 ország sportolóit egy városba hívó esemény – véleményem szerint – teljes nyugalommal nem rendezhető meg nyáron úgy, hogy ma még a járvány tetőzésének időpontját se látjuk, így helyes döntést hozott az IOC. Nyilván számunkra előnyösebb lett volna az Eb-győzelem lendületével megérkezni Tokióba. Ugyanakkor pont januárban bizonyította a csapat, hogy a hirtelen felmerülő nehézségekből erőt tud kovácsolni. Így azt gondolom, ez a maximum egy éves halasztás is végül előnyünkre fog válni. Addig is erőt és kitartást kívánok mindenkinek a kialakult helyzet átvészeléséhez, illetve köszönjük azok áldozatos munkáját, akik most is értünk és az egészségünkért dolgoznak!”
Vízilabda hírek
tokió 2020