cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

10 napja Európa tetején - „Ünneplés, de új csúcs előttünk"

2020. február 5. 11:15

Vasárnap 10 órától a Duna Arénában közönségtalálkozó keretin belül igyekszik kiszolgálni az Európa-bajnok férfiválogatottunk a szurkolói igényeket. Märcz Tamás szövetségi kapitány alább néhány témakörben fejtette ki véleményét - természetesen a nyári nagy feladatról is.

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
„Köszönettel tartozunk"
 
„Az egész Európa-bajnokság alatt óriási volt az érdeklődés a csapat irányába, a hatalmas elvárások mellett a népszerűségünk is nagy volt. Igazság szerint nem volt egyszerű ennyire a középpontban a hirtelen jött akadályokat eltitkolni, de valahogy sikerült... Gondolok itt az egészségügyi problémákra, arra, hogy például Jansik Szilárd öt-ha kilót fogyott betegség miatt, Varga Dénes a montenegróiak elleni mérkőzés előtt két napig nem hagyhatta el a szobát, de minden edzésen más és más tudott részt venni, tulajdonképpen forgásban hiányoztak játékosaink. És akkor a pici sérülésekről még nem is beszéltünk... Ebben a forgatagban értelemszerűen nem tudtuk rendesen kiszolgálni a felénk áradó igényeket, ráadásul a Duna Aréna adottságai miatt mondjuk autogramok terén is nehezebb volt a helyzet, mint a Hajósban. Szóval kitaláltuk, hogy legyen egy találkozó azokkal, akik ennyire szurkoltak nekünk, akiknek köszönettel tartozunk."
 
AZ ELMÚLT TÍZ NAP
„Nagy boldogság látni, hallani a nyilatkozó játékokat"
 
„Rengeteg meghívást kaptak a játékosok és én magam is. Ezek jelentős részét nekem el kellett halasztanom, mert az Európa-bajnokság után lebetegedtem - most igyekszem pótolni őket. Bárkivel beszélek, mindenkitől azt hallom, hogy a meccseinket az egész ország nézte, pátoszosan úgy is fogalmazhatok, most valóban együtt dobbant a szív, hogy sikerüljön elérni azt, amit elértünk. Nagy boldogság látni és hallani, ahogy a különböző riportokban, tévékben, rádiókban, újságcikkekben, ahogy beszélnek a csapatról, a hősies küzdelemről."
HUN-ESP-28.jpg  
VÉGE...
„Már másnap hiányoztak..."
 
„Bármennyire kimerítő volt, hiányzik az egész... Ahogy véget ért az egész, tudtam, másnap furcsa lesz felkeni. Ugyan éreztem magamon a kimerültséget, de csináltam volna tovább, annyira jó volt a csapattal dolgozni. Viszont az a típusú edző vagyok, aki ha megmászott egy csúcsot, máris a következőt keresi - így fél évvel az olimpia előtt mondanom sem kell, hogy melyik megmászása volna az... Természetesen kicsit az ünneplésre is hagyni kell időt, együtt azóta még nem voltunk, de ezt pótoljuk, lesz hamarosan egy olyan alkalom, amikor egymás között tudunk majd nyugodt körülmények között kicsit visszaemlékezni az elért eredményre. Aztán jönnek a feladatok, a jövő héten már világliga-meccs vár a válogatottra, tervezni kell az olimpiai felkészülést, kitalálni a selejtező által felszabadult időszak legjobb felhasználását, ergo dolgozom, dolgozunk tovább, ez a január egy felejthetetlen emlék marad."
 
MEGVAN AZ OLIMPIAI CSAPAT?
„Vannak még játékosaink, nincsenek bérelt helyek"
 
„Sok van még addig... Azt kétségtelen, hogy szerkezetileg jó csapat játszott az Európa-bajnokságon, mindenre képes volt választ adni. Rendkívül masszív volt, és itt nem feltétlen csak a három bekkünkre gondolok, hiszen Erdélyi Balázs és Hosnyánszky Norbert is sok védőfeladatot látott el. Kiemelném még a gyorsaságot, amit a 2017-es világbajnoki ezüstérem után tűztem ki határozott célként - azt hiszem, jól sikerült a gyorsítás. Komplett, kiváló csapat állt össze. Viszont van még három-négy olyan játékos, aki bele tud szólni a csapatkijelölésbe. Bízom benne, az egészséges versenyhelyzetben csak egészséges játékosok között kell majd dönteni. A teljesítmények a keretben közelik voltak, mindig azt mondtam és tartom, a mutatott forma határozza meg a döntéseket, bérelt helye senkinek sincs, bármennyire csodálatos Európa-bajnokságot zártunk. Elkényelmesedni ugyanis nem szabad, arról nem beszélve, hogy láttam olyan dolgokat is, amivel nem voltam elégedett, amiben muszáj lesz előrelépni, legyen az személyi vagy taktikai kérdés. Nem hiszem, hogy bárki meglepődik a kijelentésemen: az olimpián a győzelemhez, de még az éremszerzéshez is több kell! De gyorsan hozzáteszem: több is van a csapatban."
hun_mne_2-19.jpg  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7...
„Kiegyenlített a mezőny, sokesélyes jövő"
 
„Vannak riválisok bőven... Fél évvel az olimpia előtt olimpiai esélyesről, de éremesélyesről sem lehet egyértelműen beszélni - és így lesz ez közvetlenül a rajt előtt is. Az Európa-bajnokság is megmutatta a spanyolok vagy a montenegróiak erejét, a horvátok, az olaszok, de még a görögök is nagyon erősek, és akkor az általam továbbra is elsőszámú esélyesnek tartott szerbekről még nem beszéltünk... A középcsapatok, oroszok, németek, franciák, hollandok is folyamatosan fejlődnek, plusz a tengerentúli riválisokkal, az amerikaiakkal és az ausztrálokkal is számolni kell. A topcsapatoknak egyre jobbnak kell lenniük, hogy a magas színvonalon odaérhessenek a legjobb helyekre. Sokan hasonlítgatják sportágunkat más csapatsportágakhoz, és sokszor felhozzák, hogy például a labdarúgást vagy a kosárlabdát szélesebb kőrben játszák a világon, és efelől nincs kétség, ugyanakkor azokban az említett sportágakban is előre tudjuk, melyik az a hat-hét, amely a végére odaérhet... "
 
MIÉRT MI?
„Minden összeállt, ahogy kell"
 
„Van két stabil kapusunk, akik ráadásul teljesen más stílust képviselnek, így parádésan egészítik ki egymást. Stabil a védekezésünk, az ellenfék kulcsjátékosait jól tudjuk semlegesíteni, lásd a fontos meccseken Ivovics vagy Perrone sem tudott villogni. Játékosaink, góllövőink sem feltétlen csak támadásban akarnak érvényesülni, kiteljesedni, igaz ez a jobb oldalunk két világklasszis balkezesére, Vámos Mártonra és Zalánki Gergőre, és természetesen csapatkapitányunkra, Varga Dénesre is. A játékunk nem volt túlbonyolítva, de amit elterveztünk, azt hatékonyan megcsináltuk, mentálisan is végig topon volt a társaság, tudta, mi a célja, hitt benne, pillanatig sem ingott meg. Nyilván sokat segített, hogy a körülményeket mi alakítottuk, szálloda, étkezés, edzéslehetőségek igyekeztünk mindent kihasználni, ami a hazai szereplésből ki lehetett. Fontos megemlíteni a felkészülést, ami rövid volt, de tökéletes, semmit sem csinálnék másként."
donto_2-14.jpg  
MÍNUSZ EGYES KÉRDÉS
„Megint kicsit más vízilabda vár majd ránk..."
 
„Az, hogy az olimpiára majd egy játékossal kevesebbet, csak tizenkettőt lehet nevezni, plusz egy tartalékot, akit sérülés vagy betegség miatt lehet csak becserélni, nyilvánvalóan bonyolítja a helyzetet, sok kérdést vet fel, amelyekbe most nem mennék bele részletesen. A megoldás természetesen már erőteljesen foglalkoztat, hiszen nincs sok időnk. Árnyalatnyi segítséget jelent a tavaly nyári világbajnokság, amelyen Dumi sérülése miatt gyakorlatilag az egész eseményt tíz mezőnyjátékossal játszottuk végig. Egy biztos, megint egy kicsit más, megerőltetőbb vízilabdára készülhetünk... Amelyben a szabályok változása miatt alapból vannak nehézségek, sűrűn koreográfia alapján érkeznek az ítéletek. Volna miről beszélni a játékvezetés terén, nem feltétlen tetszett az irányvonal, mindazonáltal tisztában vagyok, vagyunk azzal, nekünk muszáj alkalmazkodni olyan hamar, amilyen hamar csak lehet. A játékvezetőkkel szembeni megítélésünk alaphelyzetben azt hiszem, sokat javult az elmúlt időszakban, elismernek bennünket, van renoméja a csapatnak, ami ha nem is jelent különösebb előnyt, de legalább nem jelent hátrányt sem a jövőbeni tornákon, amin részt veszünk majd."
donto_erem-22.jpg  
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás