cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Eb 2020: „Fantasztikus látni a szemekben a csillogást!"

2020. január 26. 22:40

21 év után újra Európa tetején - főszereplőink érthető érzelmekkel nyilatkoztak.

1926, 1927, 1931, 1934, 1938, 1954, 1958, 1962, 1974, 1977, 1997, 1999 után 2020, avagy 21 évnyi böjt után újra Európa-bajnokságot nyert a magyar férfiválogatott! A Duna Arénában a spanyolok elleni felejthetetlen finálét (amelyről ezen a linken számoltunk be) követően óriási fieszta kezdődött, majd az éremátadás - amelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Molnár Tamás, a LEN és FINA vízilabda bizottsági tag, MVLSZ-alelnök, Madaras Norbert MVLSZ-alelnök, és a LEN vezérkara vett részt -, amely után a főszereplők a vegyes zónában nyilatkoztak.
1dont.jpg  
„Az ilyen pillanatokért dolgozunk a stábbal. A kluboknál pedig azért tesznek sokat, hogy ezek a játékosok egyre jobbak legyenek. Az elmúlt időszakban több fiatal is beért a nemzetközi mezőnybe, és ők, kiegészülve a klasszisainkkal egy olyan elegyet alkotnak, amely minden válogatott ellen ütőképes lehet. Azt gondolom, ezt az elmúlt pár évben nem mondhattuk el" - fogalmazott Märcz Tamás, aki Ivády Sándor, Gyarmati Dezső és Faragó Tamás után a negyedik vízilabdázó, aki játékosként, majd edzőként is felért Európa csúcsára!

Kérdésre kiemelte, külön öröm, hogy most megtörtek egy 21 éves „böjti" időszakot, ráadásul hazai közönség előtt. „Azt követően, hogy 2017-ben világbajnoki, 2018-ban pedig világliga-döntőt veszített el a gárda itthon, most valamit vissza tudtak adni a közönségnek. Jó úton vagyunk, de nem kényelmesedhetünk el. Látjuk azt, miben kell még fejlődnünk ahhoz, hogy ne csak esélyesként, hanem nagy esélyesként menjünk ki az olimpiára, és ott valami nagyot tudjunk alkotni" - tette hozzá, majd a mindent eldöntő ötméteres párbajjal kapcsolatban elmondta: vízilabdában bevett szokás, hogy több sikeres lövés után kapust cserél egy csapat, ők is előre megbeszélték, hogy Vogel Soma vízbe ugrik, ha az első három spanyol próbálkozás sikeres. Hozzátette: azt látta a játékosokon, hogy nem fogják kiengedni a kezükből a győzelmet, és ha kell, akkor „tizenöt ötméterest lőnek be zsinórban", így csak az volt a kérdés, mikor és melyik kapus töri majd meg a spanyolokat.
donto_2-62.jpg  
Märcz Tamás a legutóbbi, 1999-ben Európa-bajnok magyar csapatnak játékosként volt a tagja, és ahogy fogalmazott: ugyan feledhetetlen számára a horvátok elleni firenzei döntő, de hazai környezetben nyerni egyszerűen leírhatatlan érzés. „Fantasztikus dolog látni a szemekben a csillogást. A két olimpiai bajnokunk, Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert éremkollekciójából csak ez hiányzott, a fiataloknak pedig egy hatalmas lökést adhat a karrierjükben."
 
„Volt ezen a tornán minden, sérülés, betegség, de kitartottunk, és az utolsó pillanatokban nyertünk, ez mutatta meg, milyen egységesek vagyunk. Az is jó példa erre, hogy bejött Vogel Soma, és kettőből egy ötméterest kivédett. Büszke vagyok a gárdára, köszönöm szépen a srácoknak, mindenkinek, a közönségnek, amely nagyon sok erőt adott nekünk, örülök, hogy sikerült" - fogalmazott Nagy Viktor.
donto_2-27.jpg  
„Nehéz mit mondani, régóta vártam erre a pillanatra. Talán csak a spanyolok érezhették azt, hogy lehet egy kis keresnivalójuk ellenünk, amikor elmentek kettő góllal, de mi nem így éreztük. Mi magabiztosak voltunk, tudtuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, a jobbak is. Megérdemelten nyertünk, noha nem játszottunk az egész meccsen jól, végig csapatként vízilabdáztunk" - értékelt Erdélyi Balázs.
 
„Az jutott eszembe, hogy ezután a televízióban azt írják majd a nevem alá, hogy világ- és Európa-bajnok, ami óriási dolog és boldogsággal tölt el. Büszke vagyok a fiúkra, a védekezést előtérbe helyezve nyertük meg az Európa-bajnokságot, amelyen a rendes játékidőben nem kaptunk ki senkitől" - összegzett Vámos Márton.
donto_2-46.jpg  
„Még nem tudatosult bennem, hogy Európa-bajnok vagyok, ehhez kicsit több időre lesz szükség, de az örömöt már érzem, az itt van. Ezt a meccset ötméteresekkel nyertük meg, nem a védekezéssel, de persze annak is nagy szerepe volt benne, ilyen a modern a vízilabda. Nagy erőket kell fordítani hátul, elől pedig gólokat kell lőni" - mondta Angyal Dániel.
 
„A kapitány már az ötméteresek előtt jelezte, hogy készüljek, majd a harmadik spanyol lövő után egymásra bólintottunk, én pedig mentem. Úgy éreztem, ez most nem is alakulhat másképp. Már a felkészülés elejétől, sőt, a tavalyi világbajnokságtól ezt érzem, már akkor sokkal több volt bennünk, mint a negyedik hely, döntőbe is juthattunk volna. Most is javuló tendenciát nyújtottunk, ráadásul a fináléhoz nyugodtabban közelíthettünk azzal, hogy előtte meglett az olimpiai kvóta. Bízunk magunkban, a fizikai képességeinkben, az elvégzett munkában. Nem foglalkozunk a részeredménnyel, hanem tesszük tovább a dolgunkat, és igyekszünk minél kevesebb hibával pólózni. A sikerekhez nem lehet hozzászokni, úgyhogy nagyon remélem, hogy folytatódnak majd!" - mosolygott Vogel Soma.
 
 „Úgy álltunk oda ehhez az Európa-bajnoksághoz, hogy meg fogjuk nyerni, nem is gondoltunk másra. Még az olimpiai kvótával sem foglalkoztunk, csak kizárólag azzal, hogy örömet szerezzünk ennek a csodálatos közönségnek. Előzetesen talán arra számítottunk, hogy egy-két góllal jobbak vagyunk a spanyol csapatnál, de nem baj, hogy így alakult" - mondta Hárai Balázs.

donto_2-56.jpg Hasonlóképpen összegzett a torna legértékesebb játékosának megválasztott Varga Dénes. A csapatkapitány elmondta: abban bíztak, hogy a mérkőzésen majd el tudnak lépni a spanyoloktól, akik azonban ezúttal is bizonyították, hogy rendkívül jól felkészített, erős gárdát alkotnak: „Az elmúlt két hétben mintha álmodtunk volna. Egy ilyen sikert Budapesten, a saját közönségünk előtt elérni olyasvalami, amit nem lehet szavakkal kifejezni."  
 
Zalánki Gergő kiemelte, rendkívül idegőrlő volt, hogy a spanyolok valahogyan mindig találtak egy-egy gólt, amivel fel tudtak zárkózni, és ezért a magyar csapat nem tudott megnyugodni. Manhercz Krisztián kifejtette, decemberben azzal a nem titkolt céllal álltak össze, hogy megnyerik az Európa-bajnokságot. „Nagyon büszke vagyok a csapatra, egytől egyig mindenkire. Az pedig újra bebizonyosodott, hogy Vogel Somával nem lehet ötméteres párbajt bukni. Egyértelműen ez karrierem csúcspontja."
 
A torna legjobb játékosa Varga Dénes, a legjobb kapus Dani Lopez Pinedo (Spanyolország), a torna gólkirálya pedig az orosz Harkov lett.
2dont.jpg  
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
FÉRFIAK
DÖNTŐ                                    
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 9-9 (1-3, 3-0, 2-2, 3-4) - ötméteresekkel  5-4
Vezette: Margeta (szlován), Stavridis (görög)
 
Magyarország: Nagy V. - Zalánki 2, Vámos 1, Pohl, Erdélyi, Varga D. 2, Mezei. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Hosnyánszky, Jansik Sz., Hárai 1, Vogel (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
Spanyolország: Lopez Pinedo - Munarriz 3, Granados 1, Larumbe 1, Tahull 1, Perrone 1, Bustos. Csere: Sanahuja, del Toro, Delgado, Fernandez, Mallarach 2, Lorrido Bejar (kapus). Szövetségi kapitány: David Martin
 
További eredmények
A 7. HELYÉRT 
Oroszország-Görögország 9-11
AZ 5. HELYÉRT 
Olaszország-Szerbia 7-8
A 3. HELYÉRT 
Montenegró-Horvátország 10-9

donto_erem-22.jpg
Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb 2020