cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: „Ez a csapat együtt van, mint a gemenci szarvasok"

2020. január 25. 21:58

A hollandok elleni bronzmeccs (10-8) után minden főszereplőnk kiemelte a csapat erejét, azt, hogy bármire képes lehet ez a válogatott.

Tudósításunk és szubjektív írásunk után nézzük, miként fogalmazott a hollandok elleni bronzmeccset követően a vegyes zónában Bíró Attila.
 
„Ez a csapat együtt van, mint a gemenci szarvasok - utalt a szövetségi kapitány a Kispál és a Borz dalszövegére. - A második félidőben tökéletesen védekeztünk, az elején volt egy kis problémánk, de ez a csapat ma mentálisan olyan erős volt, hogy nagyon nehéz lett volna megverni. Mindezt úgy, hogy Gurisatti Gréta személyében az egyik meghatározó játékosunk hiányzott, ráadásul egy ilyen fizikálisan is kemény mérkőzésen eggyel kevesebben voltunk. Ez emberfeletti volt."

A szakember elmondta, az egész Európa-bajnokságot tekintve a játékban nem voltak hiányosságok, amikor a gárda négy évvel ezelőtt aranyérmet nyert, akkor sem teljesített ilyen egyenletesen. „Amikor Európa-bajnokságot nyertünk Belgrádban, akkor sem volt ennyire egyenletes a teljesítményünk. Ez a csapat képes veretlenül világversenyt nyerni, ez most nem sikerült, de bízom benne, hogy a bronzérem akkora lökést ad az olimpiai selejtezőre, hogy azt sikerrel tudjuk venni. Nyilván valamennyire stresszes lesz a helyzet, de az ilyen légkörű meccsek megnyeréséből tudunk építkezni. Ez a csapat képes lehet arra, hogy veretlenül nyerjen egy ilyen világversenyt, ami most ugyan nem sikerült, de bízom benne, hogy ez a teljesítmény olyan lökést adhat, amivel sikerrel vehetjük majd az olimpiai selejtezőt."
A bronzérmes csapatunk az érmeket átadó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Vári Attilával, az MVLSZ elnökével

A bronzérmes csapatunk az érmeket átadó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel és Vári Attilával, az MVLSZ elnökével

 
Majd kiemelte, több extra egyéni teljesítmény volt a tornán, és ugyan volt néhány visszafogottabb is, a csapat az egységességével és a védekezésével pótolta az esetleges hiányosságokat. „Bízom benne, hogy annak a munkának a gyümölcsét, amelyet másfél évvel ezelőtt a barcelonai Európa-bajnokságot megelőzően elkezdtünk ezzel a fiatal csapattal, azt márciusban, de főleg utána már a nyáron megláthatjuk" - utalt Bíró Attila a Triesztben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs tornára, illetve a tokiói olimpiára.
 
Holland kollegája, Arno Havenga így értékelt: „Jól kezdtünk, de a végén egyszerűen képtelenek voltunk betalálni, s ha jól emlékszem, majd tizenkét percig maradtunk gólképtelenek. Ez kulcsfontosságú volt a vereségünkben. Az Európa-bajnokság első hete jól sikerült, a második nem igazán. Tanulnunk kell a hibákból, és alaposan fel kell készülni az olimpiai kvalifikációs tornára."
 
„Mostanában elég jól megy a második félidő, a hollandok most is mentek három góllal, de ismét bebizonyosodott, hogy nagyon nagy tartása van a csapatnak - mondta Leimeter Dóra. - Mindenki beledöglött a vízbe, rengeteget kellett játszani mindenkinek, nagyon brusztos mérkőzés volt. Kiadtunk magunkból mindent, nagyon örülünk a győzelemnek!"
 
Keszthelyi Rita arról beszélt, hogy rendkívül büszke a csapattársaira, fantasztikusan játszott mindenki: „Egyszer sem éreztem, hogy pánikba estünk volna, bármi is volt az eredmény. Nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy az elődöntőt is be tudjuk húzni, de ezzel a mérkőzéssel már mindenki el tudja hinni, hogy itt a helye, és jók vagyunk!"

Gangl Edina elmondta, a hazai vízben szerzett bronzérem erőt ad a csapat előtt álló olimpiai selejtezőre is.
 
A Nemzeti Sport videójában arról is beszélnek a játékosok, hogy gyógyírt jelent-e a harmadik hely arra, hogy nem sikerült a döntőbe jutás a Duna Arénában. Valamint üzennek a szurkolóknak is.
 
A döntőt a négy gólt szerző Maica Garcia Godoy vezérletével nyerte meg 13-12-re Spanyolország Oroszország ellen.  A spanyolok történetük második Eb-győzelmét aratták, első aranyukat 2014-ben Budapesten szerezték. Az olimpiai kvalifikációs viadal egyetlen kvótáját az oroszok kapták, mivel a spanyolok vb-ezüstjükkel már nyáron biztosították tokiói indulásukat. A torna gólkirálya Keszthelyi Rita lett 28 találattal, a legjobb játékosnak a spanyol Beatriz Ortizt választották, a legjobb kapus címet pedig az orosz Anna Karnauh érdemelte ki.
ermek_1-2.jpg  
A mai bronzzal biztos, hogy megint meglesz a dupla érem (férfi, női), ez 10-szer sikerült nekünk, az olaszoknak háromszor, az oroszoknak, németeknek és most a spanyoloknak egyszer-egyszer. Ráadásul nekünk mindig összejött itthon (2001, 2014) és januárban (2012, 2016).
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
A 3. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0)
Vezette:
 Nicolosi (olasz), Koryznia (lengyel)
 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 2, Máté, Vályi, Parkes 2, Keszthelyi 2, Garda. Csere: Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Hollandia: Willemsz - Megens 3, van der Sloot 1, Wolves 1, Stomphorts 1, Rogge, Keuning. Csere: Genee, Sevenich, Joustra, van der Kraats 1, Sleeking 1. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
 
További eredmények
A 7. HELYÉRT

Franciaország-Szlovákia 17-8
AZ 5. HELYÉRT
Görögország-Olaszország 5-7
DÖNTŐ
Spanyolország-Oroszország 13-12

Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

 

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020