cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: megdolgoztak érte - övék a bronzérem!

2020. január 25. 18:31

A Bíró Attila irányította válogatottunk a 3. helyért zajló mérkőzésen 10-8-ra legyőzték a címvédő Hollandiát! A döntőben Spanyolország 13-12-re győzte le Oroszországot. A kontinensviadal gólkirálynője az ezen a meccsen is parádézó Keszthelyi Rita lett!

„A lelkek miatt!"
 
No, igen. Az, hogy jó csapatunk van, reményteljes, az olimpiai ciklus végére igazán összeálló csapatunk, az nem vitás. „Ezen nem változat, hogy harmadik vagy negyedik helyen zárjuk az Európa-bajnokságot" - hangzott a jogos felvetés a kezdés előtt. De azért érmet kézbe venni ugye... Főleg nekik, akik miként fogalmaztak: „Negyedik helyekkel tele a padlás..."
 
Ennek szellemében jól indult. Az elődöntőben ujjsérülést, szakadást szenvedő Gurisatti Gréta nélkül (aki már túlesett a műtéten, van remény arra, hogy ott legyen a márciusi, trieszti olimpiai selejtezőn) 3-1-gyel nyitottunk: Parkes Rebecca kiharcolt, Keszthelyi Rita belőtte a büntetőt, majd van der Sloot válasza után Szilágyi Dorottya és Keszthelyi volt eredményes. Igen ám, de sajnos jött a rövidzárlat, még az első negyedben, zsinórban négy holland akciógól, s máris futni kellett az eredmény után.
hun_ned_1-3.jpg  
A második menetben Vályi Vanda harcolt ki ötöst, amit Szilágyi lőtt be, de ezen kívül szenvedtünk a szorításban, a fóroknál meg lőttük a kapufákat rendesen. Gangl Edina tartotta az eredményt, aki háromszor védett nagyot emberhátrányban, a negyediknél már azonban ő is tehetetlennek bizonyult. Sőt Stomphorst góljára Megens is lőtt egy akciót - erre válaszul Parkes kotort be szokása szerint egy kipattanót.
hun_ned_1-1.jpg  
Térfélcsere után Wolves mélyítette az árkot (5-8), á, ezt követően feltámadt a csapat. A tarthatatlan centerünk, Parkes szépített, majd Rybanska Natasa megúszás után volt eredményes, Leimeter Dóra pedig a szokásos balosát engedte el. Két holland fórt védekeztünk ki, Keszthelyi a kapuban blokkolt ki egyet, majd Leimeter időkérés után mattolta Willemsz kapust. Avagy egy huszáros 4-0-val átvettük a vezetést a záró játékrész előtt.
 
Ebben három kivédekezetett emberhátránnyal nyitottunk (megint Keszthelyi blokkolt!), de elöl elakadtunk. Gangl tartotta formáját, tartást adott hátul, ami alaposan összerántotta a védekezést. Teltek-múltak a percek, nőtt a feszültség, amikor 2:10-zel a vége előtt emberelőnyben Bíró Attila időt kért. Érezte, ha sikerült 10-8-ra ellépni, az rendkívül sokat érhet. És Illés Anna bevágta! A hátralévő időben higgadtan játszva ért révbe a csapat, joggal lett övé a bronzérem! Teljes joggal zúghatott, zúgott a "Szép volt, csajok!" Iszonyatosan megérdemelték, na!
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
A 3. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 10-8 (3-5, 2-2, 4-1, 1-0)
Vezette: Nicolosi (olasz), Koryznia (lengyel)
 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 2, Máté, Vályi, Parkes 2, Keszthelyi 2, Garda. Csere: Illés 1, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Hollandia: Willemsz - Megens 3, van der Sloot 1, Wolves 1, Stomphorts 1, Rogge, Keuning. Csere: Genee, Sevenich, Joustra, van der Kraats 1, Sleeking 1. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
 
További eredmények
A 7. HELYÉRT
Franciaország-Szlovákia 17-8
AZ 5. HELYÉRT
Görögország-Olaszország 5-7
DÖNTŐ
Spanyolország-Oroszország 13-12


Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020