cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: győzelem és csoportelsőség!

2020. január 17. 19:59

A Bíró Attila irányította válogatottunk 13-10-re győzte le Görögországot, így a vasárnapi, szerbek elleni meccstől (19 óra) függetlenül csoportelsőként várja majd a negyeddöntőt.

„Nem szabad, hogy elmúlt mérkőzések eredményei elaltassanak bennünket!" - fogalmazta meg a kezdés előtt Bíró Attila, utalva többek között arra, hogy a világliga-selejtezőn, valamint a dunaújvárosi tornán is magabiztosan győzte le csapata görög riválisát. No, igen, a rivális egyértelműen jobb annál, mint amit ezeken a meccseken nyújtott, annak ellenére, hogy klasszisa, Asimaki nem áll már Georgias Morfesis mester rendelkezésére.
 
Az oroszok elleni, két nappal ezelőtti pazar győzelem alkalmával Kasó Orsolya remekül védett, ezúttal azonban Gangl Edinának adott bizonyítási lehetőséget a szakmai stáb. Eleinte kapusunk nem tudott mit kezdeni a lövésekkel, tegyük hozzá, jól játszották meg fórjaikat a görögök, nem segítették blokkok a feladatát. Ugyanakkor a mieink is precízek voltak elöl, így nagy adok-kapok alakult ki a vízben. Garda Krisztina volt kíméletlen kétszer is, az oroszok ellen rengeteget vízben lévő, hatalmas munkát végző Illés Anna is betett egy fórt, ráadásul egy pontos húzás is szerepelt a neve mellett, amikor Szilágyi Dorottya passza után volt eredményes. Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta is betalált előnyben, odaát Xenaki vitte a prímet, aki két centergólt jegyzett. 1-0 után csapatunk futott az eredmény után az első félidőben, majd miután Gangl teljesítménye elkezdett igazán minőségivé válni (nagy védések hátrányban is!), változott a forgatókönyv. Parkes Rebecca centergólja után fórból is gólt szerzett, plusz Elefhteria Plevritou, azaz a rivális vezére kipontozódott. Szóval remekül zárul a második negyed!
 
A harmadik pontosan úgy alakult, ahogy Bíró Attilák elképzelték: abszolút uralta a partit a csapat, amikor kellett, ritmust diktált, amikor kellett, lassított, ráadásul a két személyi hibás klasszisunkat, Keszthelyi Ritát nyugodtan pihentethette. Csapatkapitányunk a kispadon örült a társak remeklésének, az összeálló védekezésnek, Gangl Edina magabiztosságának, Gyöngyössy Anikó akciójának, Garda pontos büntetőjének, Vályi Vanda villanásának.
 
A negyedik elején rögvest Parkes vett elő valamit a repertoárból, jelesül egy csavarást, Gangl újra védett, 11-6 áll a táblán, ünnepelt a tábor, tapsolt az egész uszoda, élvezték a lányok a meccset. Ebben a kétség kívül örömittas légkörben viszont elég volt egy kis dekoncentráció, figyelmetlenség, és a görögök három gyors góllal 11-9-re zárkóztak, természetesen jött is az időkérés. A slamasztikából a remek formában lévő, hatalmas lelkesedéssel játszó Garda Krisztina húzta ki a csapatot - hatalmas bombája nyugtatóan hatott. Görög szépítés után az Eb-n hibátlan Leimeter fórból célzott pontosan, 13-10 lett a vége, így a vasárnapi, szerbek elleni meccstől (19 óra) függetlenül csoportelsőként várjuk majd a negyeddöntőt!
 
_S8I7815.JPG 34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, DUNA ARÉNA
NŐK
CSOPORTKÖR, 4. forduló       
A-CSOPORT

MAGYARORSZÁG-GÖRÖGORSZÁG 13-10 (4-4, 4-2, 2-0, 3-4)
Vezette: Margeta (szlovén), Zwart (holland)
 
Magyarország: Gangl - Máté, Gurisatti 1, Vályi 1, Parkes 3, Keszthelyi, Garda 4. Csere: Szilágyi, Illés 2, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Görögország: Diamantopoulou - Tsoukala 1, Eleftherriadou, Avramidou 1, Kotsia 2, E. Plevritou 1, Xenaki 2. Csere: Dimanatopoulou, M. Plevritou 2, Myriokefalitaki, Benekou, Ninou 1. Szövetségi kapitány: Georgias Morfesis
 
További eredmények
A-CSOPORT

Oroszország-Horvátország 34-1
Szlovákia-Szerbia 6-2
B-CSOPORT
Németország-Spanyolország 4-19
Hollandia-Franciaország 18-1
Olaszország-Izrael 17-1
 
Következik
2020. január 19., vasárnap
CSOPORTKÖR, NŐK, 5. forduló
A-CSOPORT

13.00: Szlovákia-Horvátország
17.30: Görögország-Oroszország
19.00: Szerbia-MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT
11.30: Franciaország-Olaszország
14.30: Németország-Izrael
16.00: Spanyolország-Hollandia
 
Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020