cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Eb 2020: kezdésnek legyen örömünnep!

2020. január 11. 18:00

A Bíró Attila irányította női válogatottunk vasárnap 19:30-tól Horvátország ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a Duna Arénában.

„A puding próbája az evés, de mi elsősorban a szerdai, oroszok elleni mérkőzésre készülünk, az előtte lévő két meccs amolyan örömünnep lesz a lányoknak. Az orosz és a görög találkozó viszont olyan értékmérők, melyek megmutatják ennek a válogatottnak a potenciálját" - vezette fel az Európa-bajnokságot, annak is elsősorban az elejét, a horvátok és a szlovákok elleni összecsapást Bíró Attila.
 
Mint beszámoltunk róla, a szövetségi kapitány az elmúlt öt esztendő legnehezebb keretszűkítését említette, utalva a játékosok fejlődésére. Na már most, ha ez valóban így van - márpedig az eredmények, a játék valóban erre enged következtetni -, akkor remek két hét elé nézhetünk, főként, ha azt vesszük, hogy az előző, 2018-as Európa-bajnokságon ott volt a négy között a csapat Barcelonában.
 
Mindazonáltal nyilvánvalóan a riválisok is előreléptek, főként, hogy a legtöbb helyen négyéves ciklusban gondolkodnak, főszerepbe állítva az olimpiai játékokat, mindazonáltal az elmúlt időszakban kevés helyen épültek be ilyen számban fiatalok, mint nálunk. Ennek egyik jeles képviselője a dunaújvárosiak csillaga, Gurisatti Gréta, aki nem teketóriázott, amikor felevezetés gyanánt kellett megfogalmazni a célokat: „Az ötödik hely után kétszer is negyedikek lettünk a legutóbbi világversenyeken, az egész válogatott nevében mondhatom, ki vagyunk éhezve az éremszerzésre. És akkor miért ne céloznánk meg a legfényesebbet? Tudjuk, hogy a kvótaszerzéshez vagy győznünk kell vagy másodiknak lennünk a Tokióba már kijutott spanyolok mögött. Azonban nem állhatunk úgy hozzá, hogy jaj, csak jussunk be a döntőbe mi is és a spanyolok is, azt kell kitűznünk célul, hogy nyerjünk. Csak így lehetünk eredményesek."
 
No, igen, Tokió. Európából a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországnak van meg a kvótája, és a Duna Arénában egyet osztanak majd. Ellenben Bíró Attila nem győzi hangsúlyozni: „A célok ismertek, ugyanakkor még véletlen sem foglalkozunk olimpiai kvótával, tesszük a dolgunkat. Hiszem, hogy sokkal érettebb már a csapat, és képes megfelelni az elvárásoknak."
 
Keszthelyi Rita csapatkapitány kiemelte, a dunaújvárosi torna - amelyet megnyert a csapat - elérte azt a célt, amit szolgálnia kellett, önbizalmat és magabiztosságot tudtak a játékosok belőle meríteni. Hangsúlyozta, a nyári világbajnokság óta mindenki nagyon sokat fejlődött egyéni felelősségvállalásban és helyzetkihasználásban is. Hozzátette, a csapatszerkezet szempontjából is előrébb lépett a gárda, amely megerősödve ugorhat medencébe az Eb-n. „Nem szabad messzire előre gondolniuk, mérkőzésről mérkőzésre kell felépíteniük magukat" - mondta, s bizony érdemes hallgatni a szavára. Jöjjenek tehát vasárnap este a horvátok, legyen valóban afféle örömünnep a Duna Arénában!
 
NAPI STATISZTIKA
 
0 - még egyetlen meccset sem játszott a magyar női válogatott a horvátok ellen az Európa-bajnokságon
 
3 - ennyi Eb-újoncunk van: Máté Zsuzsanna, Rybanska Natasa és Vályi Vanda első meccsére készül
 
1242 - ennyi magyar gólt szerzett női válogatottunk az Eb-ken
 
A női válogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)
 
34. LEN VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐK
 
CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
 Görögország, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Horvátország, Szerbia, Szlovákia
B-CSOPORT: Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Izrael, Franciaország, Németország
 
Az 1. nap (2020. január 12., vasárnap) programja
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT

11.30: Szlovákia-Oroszország
13.00: Görögország-Szerbia
19.30: MAGYARORSZÁG-Horvátország (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT 
14.30: Franciaország-Spanyolország (Tv: M4 Sport)
16.00: Németország-Olaszország
17.30: Hollandia-Izrael (Tv: M4 Sport)
 
Az EB TELJES MENETRENDJE, EREDMÉNYSORA - EZEN A LINKEN
 
Az Eb hivatalos weblapja: itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen


Vízilabda hírek
Női válogatott
eb 2020
Bíró Attila