A kapitány döntött - íme, férfiválogatottunk Eb-kerete!

2020. január 07. 15:19

Märcz Tamás sok jó teljesítményt látott, éppen ezért nem volt könnyű dolga, végül megnevezte a kontinensviadalon szerepet kapó, ütőképes, kompakt csapatát.

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Talán az elmúlt esztendők legnehezebb döntés előtt állt Märcz Tamás, merthogy keretéből sokan jó teljesítményt nyújtottak - úgy az edzéseken, mint az egyetlen felkészülési tornán, amelyet a világbajnok Olaszország otthonában nyert meg a csapat. A szövetségi kapitány ennek megfelelően nem is siette el a szűkítést, a szakmai stábbal, több szempontot is figyelembe véve döntött. Ez alapján a Cuneóban tornagyőztes 15-ös keretből a miskolci Nagy Ádám és a ferencvárosi Sedlmayer Tamás nem került be az Eb-csapatba.
 
„Szeretném megköszönni mindegyik játékosnak, aki a felkészülés óta a kerettel készült, nagyon jól dolgoztak, jól teljesítettek, mindezt nekik is elmondtam. A cuneói tornán Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás is szerepet kapott, mindketten jól játszottak, ám igaz volt ez a többiekre is. Strukturális szempontokat is figyelembe vettünk, és a sok jó teljesítmény láttán végül, ha nem is volt könnyű, de így döntöttem" - indokolt Märcz Tamás, aki aztán kitért az olaszországi tornán a mérkőzéseken nem játszó olimpiai- és világbajnokra, Hosnyánszky Norbertre: „Nyilván őt senkinek sem kell bemutatni, visszatérése óta többször is velünk volt, pontosan tudjuk, mire képes, több poszton is bevethető, rutinos játékos. Az utazás előtti edzésen pici sérülése jelentkezett, és ugyan tudott volna játszani, de nem rizikóztunk, az orvosi stábbal közösen úgy döntöttünk, elővigyázatosságból nem játszatjuk. Az Európa-bajnokságon azonban már teljes erővel küzd majd a medencében."
 
Az Európa-bajnoki 13-as keretét a szövetségi kapitány így jellemezte: „Úgy gondolom, stabil csapat állt össze, három fix védővel, és két olyan játékossal, aki adott esetben magas szintű védőmunkára is fogható. Vannak több poszton is bevethető játékosaink, gondolok itt elsősorban Erdélyi Balázsra, Jansik Szilárdra vagy Hosnyánszky Norbertre, akik mindkét oldalon szerepet kaphatnak.  Gyors a csapat, Olaszországban is jó megindulásokat láthattunk, aminek örültem, mert viszontláttam sokat az elmúlt időszak gyakorlásaiból. Az elmúlt egy-két esztendőben fizikálisan és tudás szinten is felerősödtünk az élmezőnyhöz, mindezt az Európa-bajnokságon szeretnénk igazolni. Nagyon kompakt, ütőképes a csapatunk, de még egyéni és csapatszinten is vannak előrelépési lehetőségeink. Az elkövetkezendő rövid időszakban még olyan munkát tudunk végezni, aminek az lesz a célja, hogy először a spanyolok ellen játszunk jól, stabilan, majd onnantól kezdve végig felfelé íveljen a formánk."
 
A kétnapos szünetet kapó játékosok szerdán folytatják felkészülésüket - Sedlmayer Tamás a csapattal marad, miként Märcz Tamás említette: „Bizonyos játékhelyzeteket így könnyebben tudunk gyakorolni, örülök és köszönöm neki, hogy segít ebben."
 
Szombaton költözik be egy budapesti szállodába a csapat, ezen a napon a holland és a görög válogatottal tart majd közös edzés, illetve másnap a görögökkel elsősorban az emberelőny-emberhátrányos helyzeteket gyakorolja.
 
A férfiválogatott Európa-bajnoki kerete
Kapusok
: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC),  Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
 
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
 BENU Férfi Magyar Kupa

ZF-Eger - TVSE Vízilabda Kft

2020. júl. 25. 14:45

BENU Férfi Magyar Kupa

A-Híd VasasPlaket - Honvéd

2020. júl. 25. 16:15

BENU Férfi Magyar Kupa

PVSK Mecsek Füszért - KSI SE

2020. júl. 26. 14:45

BENU Férfi Magyar Kupa

FTC-Telekom - PannErgy-Miskolc

2020. júl. 26. 16:15

FTC-Szolnok edzőmeccs, 2020.07.17. (Fotók: Stuber Sándor/vlv.hu)
BENU MK-sorsolás, 2020.07.10. (Fotók: Derencsényi István/MVLSZ)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok