cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Az Eb-ezüstérmest is legyőzve százszázalékos tornagyőzelem!

2020. január 6. 20:27

A Bíró Attila irányította női csapatunk a dunaújvárosi nemzetközi torna utolsó napján Görögország ellen 16-8-ra győzött.

Hogy ki mennyit igyekezett az Eb-ellenfelétől eltitkolni, természetesen kérdéses, mondhatni, majd a Duna Arénában úgy is kiderült, mindazonáltal egy biztos: a felek ezen meccse nagy presztízst jelentett, avagy kikapni nyilvánvalóan egyikük sem akart.
 
Na, már most, ezek után a magyar válogatott voltaképpen erődemonstrációt tartva jelezte a 2018-as Eb-ezüstérmesnek, hogy milyen erőt képvisel. A kezdés alapot adott erre (no, nem arra gondolunk, hogy a bemelegítés közben megsérült Magyari Alda...), ugyanis miközben hátul megfojtotta ellenfele támadásait a csapat, elöl sem ismert kegyelmet. Garda Krisztina és Antal Dóra emberelőnyből szerzett gólt, majd Keszthelyi Rita két akciógólja következett. A 4-0 után sem állt a csapat, a nagyszünetre úgy járt 10-4-nél, hogy hét játékosa is betalált a kapuba - a felsoroltak mellett Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Illés Anna és Parkes Rebecca. Ami sok mindent elárult a parti első feléről: Kasó Orsolya kapujára mindössze hét lövés ment, miközben a mieink 15 alkalommal tesztelték Diamantopoulou reflexeit, avagy kapusunk előtt kifogástalanul működött a védelmi fal.
1Magyarorszag_Gorogorszag_201901061_1.jpg  
Tekintettel arra, hogy a folytatásban sem változott a játék képe, Bíró Attila együttese egyértelműen uralta az összecsapást, a dunaújvárosi közönség nem is győzött tapsolni a szebbnél szebb jelenetek után. A harmadik negyedben négy, a záró etapban kettő magyar gólt született, a győzelem fölényes (16-8) lett, bátorkodnánk kijelenteni, jó formában várhatja a vasárnapi Eb-rajtot a csapat. Előtte a szövetségi kapitánynak van egy nehéz feladata: a 16 játékos közül kijelölni a kontinensviadalon szerepet kapó 13-at.

A tornagyőzelem után Bíró Attila szövetségi kapitány azzal kezdte értékelését Gallai Péternek, a Dunaújvárosi Hírlap lapszerkesztőjének, hogy a Kína elleni sikert sokkal értékesebbnek tartja, de csak azért, mert a görög válogatott két meghatározó embere nem játszott. Ezen felül a játékvezetés kicsit szétesett, ezáltal a játék is elég csapkodóvá vált. – Annak ellenére, hogy magabiztosan nyertünk, nem szeretem az ilyen meccseket, mert ezek elaltatják főleg a győztes felet. Ennyivel nem vagyunk jobbak és már most aláírnám az egygólos sikerünket az Európa-bajnoki csoportmérkőzésen – mondta a szakvezető, aki a kapott gólok számával ismét elégedett volt, a védekezés kisebb, nagyobb hibákkal, de működött, elöl pedig hatékonyak voltunk és jó látni, hogy kreatív megoldásokra képes a csapat. – Bízom benne, ezt át tudjuk menteni a kontinenstornára, az oroszok elleni meccsig, amire igazából készülünk, még van bő egy hét, addig bele kell tenni még egy kis munkát. Azért ez a dunaújvárosi torna akár önbizalomban, akár csapategységben és -játékban nagyon sokat dobott a társaságon, remélhetőleg ez is kell a sikeres Eb-hez. Négy évvel ezelőtt szintén megnyertük a belgrádi kontinenstorna előtti miskolci felkészülési kupát, bízunk benne, a mostani siker is hasonlóan jó előjel, hiszen 2016-ban miénk lett az aranyérem.

1Magyarorszag_Gorogorszag_20190106-1_43.jpgA házigazda Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics szakosztályvezetője, Kis-Primász Ágnes nem csak a válogatott tornagyőzelme miatt volt elégedett. – Nagyon örülök annak, hogy a szervezés terén is minden zökkenőmentesen lezajlott, a várakozásoknak megfelelően. Igaz, még nem sok idő telt el az utolsó mérkőzés lefújása után, de csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a résztvevőktől. Fontos volt, hogy a magyar csapat minden igényét kielégítsük, és megfelelően tudjanak készülni az Európa-bajnokságra. Azt kiemelném, a dunaújvárosi klub egész kollektívája hozzátette a maga részét, hogy minden téren ilyen sikeres tornát rendezzünk, amiért köszönettel tartozom nekik és az összes közreműködőnek. Azt gondolom, bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy magas szintű nemzetközi válogatott esemény lebonyolítására, szeretettel várjuk vissza a magyar válogatottat és persze nagyon szurkolunk nekik az Európa-bajnokságon.

A remekül szervezett dunaújvárosi tornán a százszázalékos magyar válogatott mögött Kína végzett, a bronzémes Görögország, a negyedik pedig Franciaország lett. A kupát és az érmeket Vári Attilától, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől vették át a játékosok.

1Magyarorszag_Gorogorszag_20190106-1_63.jpg  
Nemzetközi felkészülési női torna, Dunaújváros
Magyarország-Görögország 16-8 (6-2, 4-2, 4-2, 2-2)

Gólszerzők: Szilágyi 4, Keszthelyi 3, Antal 2, Gurisatti 2, Parkes 2, Illés, Garda, Vályi, ill. M. Plevritou 2, Minou 2, Kotsia, E. Plevritou, Xenaki, Alkistis
 
Kína-Franciaország 16-5
 
A női válogatott 16-os kerete
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Eger)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
 
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
eb
Eb2020