cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Ötgólos győzelem az amerikaiak ellen

2020. január 3. 20:18

A Märcz Tamás irányította, a januári, hazai Európa-bajnokságra készülő férfiválogatottunk jól kezdte a cuneói nemzetközi tornát: 15-10-re győzte le az Egyesült Államok csapatát.

„A végeredmények ezúttal kevésbé foglalkoztatnak, elsősorban a jó ritmust és a játékoskapcsolatok fejlődését szeretném viszontlátni. Nyilvánvalóan a szakmai stábbal végig azon leszünk, hogy kiderüljön, a játékosainkat miként tudjuk a leghatékonyabban használni, kivel, kikkel lehetünk a legerősebbek. A sok gyakorlás azon elemeit, amelyeket nem kell úgymond eldugunk, remélhetőleg jól tudjuk majd alkalmazni - ha nem, akkor pedig látjuk majd, miben kell fejlődni az elkövetkezendő rövid időszakban."
 
Märcz Tamás vezette fel így az olaszországi tornát, amelynek első napján voltaképpen már az olimpiára készülő Egyesült Államok volt a mieink ellenfele. A kapitány ezen a mérkőzésen a 15-ös keretéből Hosnyánszky Norbertnek és Vámos Mártonnak adott pihenőt.
 
A Görögországból Cuneóba érkező rivális kezdett jobban, hiszen Sedlmayer Tamás vezető góljára az első negyedben hárommal válaszolt. Igen ám, de a második etapra üzemi sebességre kapcsolt válogatottunk, üzemi sebességre kapcsolt Varga Dénes, akinek vezérletével 6-2-es negyedet produkált a csapat. A csapatkapitány hármat vágott (egyik szebb volt, mint a másik), de Zalánki Gergő duplája, és Sedlmayer második találta is kiérdemelte a minőségi jelzőt. Mint ahogy a fokozatosan jobban záró védelmi fal, és a nagyokat védő Nagy Viktor.
 
Térfélcsere után a védekezés hatékonysága visszaesett, amit jól használtak ki az amerikaiak. Ugyan a remeklő Varga negyedik találatával már hárommal vezettünk, de hamar feljöttek egyre, majd Mezei Tamás kihasznált, majd belőtt emberelőnyére újabb két amerikai találat érkezett; Bowen negyedszer volt eredményes. A záró negyedre mégis előnnyel mehettünk, mert Zalánki lőtt pazarul a hosszú sarokba fórból.
 
Miután Manhercz Krisztián mesternégyessel szólt hozzá érdemben a partihoz (előbb a Hárai Balázs által kibrusztolt ötméterest értékesítette, később átlövésből mattolta a kapust, majd Daube harmadik találata után egy fórt zúdított be, s végül a Mezei által „szállított" büntetőt helyezte el a kapuban), a nagy hirigben 14-10-re vezettünk. Egy időkéréses fórt Erdélyi Balázs váltott gólra, így végül 15-1-0re nyertünk. 

„Nagyon keményen kezdtek az amerikaiak, utána szépen lassan felvettük a ritmusukat, és úgy láttam, inkább ők fáradtak el. Egyre jobban belejöttünk a játékba, ez egy nagyon jó ritmusú és hasznos mérkőzés volt” – mondta a tornáról a helyszínrő tudósító vlv.hu-nak Märcz Tamás szövetségi kapitány. 
 
Folytatás szombaton 19 órától Görögország ellen. A TORNA MÉRKŐZÉSEI ITT NÉZHETŐEK ÉLŐBEN: https://www.federnuoto.it/live/
usahuntamas.jpg  
Nemzetközi felkészülési férfitorna, Cuneo (Olaszország)
Egyesült Államok-Magyarország 10-15 (3-1, 2-6, 4-3, 1-5)

Gólszerzők: Bowen 4, Daube 3, Hooper, Ramirez, Irving, ill. Varga D. 4, Manhercz 4, Zalánki 3, Sedlmayer 2, Mezei, Erdélyi
 
Olaszország-Görögország 11-8

További program
Január 4., szombat
Görögország-Magyarország, 19:00
Egyesült Államok-Olaszország, 20:30
Január 5., vasárnap
Görögország-Egyesült Államok, 10:30
Olaszország-Magyarország, 12:00
 
A férfiválogatott 15-ös cuneói kerete
Kapusok
: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
  
Az 34. LEN Vízilabda Európa-bajnokságot 2020. január 12-26. között a Duna Arénában rendezik.
Az Eb hivatalos weblapja:
 itt található
Az Eb hivatalos Facebook-oldala: itt található
Jegyértékesítés az Eb-re: ezen a felületen

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
2020-21 up-bajnokságok