cover image
Egyéb
Utánpótlás

Biros Péter a női utánpótlás új kapitánya: „Nagy a kihívás, de állok elébe!"

2019. november 22. 19:09

Háromszoros olimpiai bajnokunk a férfi utánpótláshoz hasonló rendszert tervez kialakítani, éppen ezért Benedek Tiborral és Cseh Sándorral is konzultált új feladatáról. Nem a nehézséget emeli ki, hanem a megoldóképletet keresi.

Tekintettel arra, hogy a fiú utánpótlás új rendszere immáron üzemszerűnek mondható, a Magyar Vízilabda Szövetség leány vonalon is változásokat eszközölt. Kezdjük a lényeggel - alább az elnökség által megszavazott határozatok:

  • - női utánpótlás szövetségi kapitány koordinátorként Biros Pétert nevezi ki.
  • - női utánpótlás tehetséggondozó szakmai vezetőként Dr. Faragó Tamást nevezi ki.
  • - női utánpótlás tehetséggondozó koordinátorként Mihók Attilát nevezi ki.
2019. november 15. napjától 2020. június 30. napjáig

  • - a 2001/2002-es női korosztály edzőjeként Varga Tamást és Lukács Dénest,
  • - a 2003/2004-es női korosztály edzőjeként Benczur Mártont és Sike Józsefet,
  • - továbbá a 2001/2002-es és a 2003/2004-es korosztály edzőjeként Béres Gergőt, általános erőnléti edzőjeként Zilahi Tamást,
  • - a 2005-ös női korosztály edzőjeként Mészáros Vandát és dr. Nádor Zsombort
bízza meg az érintett vállalása esetén.

  • - 2019. november 15. napjától 2020. június 30. napjáig a 2006-os és 2007-es női korosztály tehetséggondozó edzői és segítői feladatok tekintetében:
  • - Budapesti régióban edzőként Kisteleki Dórát, segítőként Bata Kornélt,
  • - Alföldi régióban edzőként Kozák Lászlót, segítőként Szremkó Krisztinát,
  • - Északi régióban edzőként Erdei Jánost, segítőként Rühl Csabát,
  • - Nyugati régióban edzőként Vogel Zsoltot, segítőként Tomaskovics Esztert,
bízza meg az érintett vállalása esetén.
 
Mindebből jól kivehető, hogy a karmesteri pálcát háromszoros olimpiai bajnokunk, Biros Péter kapta a kezébe, akitől azt kérdeztük, miként találta meg a feladat, miként áll neki az új munkához, egyúttal milyen céllal vág neki.
 
„Kezdjük azzal, hogy már négy esztendeje dolgozom Egerben a női vízilabdában, sőt tulajdonképpen négy és fél éve, hiszen pályafutásom utolsó időszakában már tudatosan készültem erre. Így van már rálátásom a női pólóra. Sajnos az utóbbi időben nem olyan eredmények születtek utánpótlásfronton, amelyeket elvártunk, amelyek a magyar női vízilabda szintjéhez képest helytállóak lennének. Ezáltal elindult egy folyamat, amelyben Faragó Tamással azt a megbízatást kaptuk, hogy keressük meg azt a felállást, amely bevezetésével megváltozhat a rendszer. Nos, végül úgymond helyet cseréltünk, így a felső rész vezetője lettem. A korosztályokat is átvariáltuk, ami nem titok, egyelőre átmeneti, mert később olyanok lépnek be a rendszerbe - gondolok itt elsősorban a 2006-osokra -, amelyekre majd azonnal világversenyek várnak. Talán ez utóbbi korosztály lesz a hosszabb távú munka gyümölcse, de ehhez rengeteg munkára lesz szükség. És rengeteg türelemre, teszem gyorsan hozzá, mert bizony a felemelkedéshez összefogás kell a magyar vízilabdában. A női utánpótlásban különösen szép kihívás dolgozni, nem volt ez korábban sem másként - az elődök jó munkát végeztek, nehéz lesz a nyomdokukba lépni. De ez így van rendjén, ha könnyű lenne, mindenki ezt csinálná..."
 
Biros Péter nem tagadja, a feladat elvállása előtt a fiú fonton dolgozó Benedek Tibor, Cseh Sándor kettőssel is egyeztetett, kikérte mindkettejük véleményét. Mert ha valami jól működik, akkor onnan nem tilos másolni - sőt.
 
„Még nagyon az út elején járunk, egyelőre megneveztük az edzőket, átbeszéltük, kinek mi lesz a feladata, ám az egész rendszerbe tétele, kvázi a váz megalkotása még csak most következik. Természetesen mindez nem egyszemélyes mutatvány, éppen ezért folyamatosan a konzultációk úgy egymás között, mint Vári Attila elnök Úrral - tette hozzá a szakember, akinek az Eger vezetése mellett bizony megszaporodtak a dolgai. - Kétségtelen, nem unatkozom, emberpróbáló ez az új feladat, amelyet egész emberesnek mondanék, ugyanakkor az egriekkel szemben nem tehetem, és nem is teszem meg, hogy nem folytatom a megkezdett munkát. Hogy a jövő mit hoz, nem tudom, de nem azt nézem, hogy mint nem lehet megcsinálni, hanem kizárólag azon jár az eszem, miként lehet valamit jól megoldani. Az új, szövetségi szerepkörömben, női fronton én vagyok Cseh Tibi, vagy Benedek Sanyi, kinek hogy tetszik, ergo felügyelek, rendszert alkotok, kapcsolatokat tartok, edzéseken veszek részt, szükség esetén beleszólok, mindazonáltal szentül hiszem, amint letisztulnak a dolgok, a nyugalom lesz az úr. Hogy ez mikorra tehető? Remélem, mihamarabb, az említett rendszer megalkotását, annak magától értetődő működését hozzávetőleg a nyárra tenném. A lényeg, hogy sikerorientáltnak érzem az edzői csapatot."
 
A tervek szerint minden hónapban minden korosztálynak minimum kétnapos edzéseket tartanak a szakvezetők, közöttük akár Biros Péter is, aki tehát újra magára ölti a válogatott felszerelést. Hogy ez miként hat „közismerten érzékeny lelkére"?
 
„Az talán nem pátoszos, hogy válogatott játékosként a magyar vízilabdát szolgáltam a medencében, most majd edzőként tehetem a partról, ami nem kisebb felelősség. Vízválasztó év következik számomra is, nagy a kihívás, de állok elébe!"
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
biros péter
up