cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatottunk 8-1-es hátrányból mentett pontot a vb-ezüstérmes ellen!

2019. november 19. 21:15

Bíró Attila csapata rosszul kezdett Spanyolország ellen, ám 7-0-s hajrával 8-8-ra mentette a világliga-találkozót! Az ötméteres párbajt a hazaiak nyerték, így egy pont lett a mieink jutalma.

„Rögvest a legnehezebb tétmeccsel indítjuk a sorozatot, a világbajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen, valljuk be, nem mi vagyunk a favoritok. Ugyanakkor mindez nem foglalkoztathatja a csapatot, feltétlen jobb meccset várok, mint a vébé elődöntőjében. Annak ellenére, hogy nem a vegytiszta világbajnoki csapattal utazunk, látni szeretném a fejlődést!"
 
Bíró Attila vezette fel így a sabadelli összecsapást, utalva egyrészt a házigazda erejére, és a saját várakozásaira. Nos, előbbi sajnos igazolódott, utóbbiból pedig sok minden nem valósult meg az első félidőben. Nem, mert a támadójáték, annak is a befejezése finoman fogalmazva döcögött, pontatlan passzok, rossz lövések, kapufák vagy éppen Ester védései állták útját a magyar gólnak.
 
Mindeközben odaát a két jól ismert centerre, Leitonra és Garciara épülő támadások „ültek": vagy kiállítás következett, vagy gól... Az első menetben Leiton lőtt egyet, Tarrago pedig egy ötöst értékesített. S csak azért nem lett 3-0, mert egy büntetőjük a kapufán landolt...
 
A második negyedben Ortíz, majd kétszer Espar lőtt Kasó Orsolya kapujába, már 5-0 állt a táblán. A 14 perc végén egy kiblokkolt emberhátrányt követően Gurisatti Gréta talált be Ester kapujába, majd mi is kihagytunk egy ötméterest. Garcia találata zárta a játékrészt, így vezettek a hazaiak 6-1-re.
 
Ortíz újabb találata, majd Forca ejtése után már 8-1 volt az eredmény, valljuk be, nem sok minden utalt arra, hogy a végén mosolyoghatunk.. De a szövetségi kapitány addig-addig űzte csapatát, míg egy csapásra megváltozott valami: a válogatottba 2017 után visszatérő Antal Dóra és Gursatti Gréta belőtt egy-egy fórt, közte Rybanska Natasa talált be akcióból. S miután hátul Kasó és az előtte védekezők teljesítménye is feljavult, a záró etap előtt feljöttünk 8-4-re.
 
Miguel Oca csapata talán még ekkor sem hitte, hogy bajban lehet - márpedig a mieink vérszemet kaptak. Elszántan, őrült akarattal mentek előre, és láss csodát, 4-0-ra megnyerték az utolsó nyolc percet! Két Keszthelyi Rita-gól, egy-egy Garda Krisztina- és Illés Anna-találat, kivédekezett emberhátrányok, Kasó-védések, blokkok, minden, ami kell. Azaz rögzítsük: 8-1-ről mentette döntetlenre, 8-8-ra a mérkőzést a magyar válogatott a világbajnoki ezüstérmes ellen!
 
Az ötméteres párbajt 3-2-ra a hazaiak nyerték, így egy pontot ért a módfelett szenzációs hajrá, de mondhatjuk: ennél többet ér, hogy játékosaink elhihetik, reméljük, el is hiszik, mindenre képesek ezek után.
 
Világliga európai-selejtező, 1. forduló
SPANYOLORSZÁG
-MAGYARORSZÁG 8-8 (2-0, 4-1, 2-3, 0-4) - ötméteresekkel 3-2
 
Spanyolország: Ester - Bach, Espar 2, B. Ortíz 2, Tarrago 1, González, Aznar, Pena, Forca 1, Crespi, Garcia 1, Leiton 1. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
 
Magyarország: Kasó - Máté, Antal 1, Gurisatti 2, Rybanska 1, Garda 1, Illés 1, Keszthelyi 2, Leimeter, Gyöngyössy, Vályi V., Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
További eredmények:
Franciaország-Oroszország 9-13
Olaszország-Hollandia 12-12 - ötméteresekkel 2-4

A magyar válogatott további programja
2019. december 17.: Oroszország-Magyarország
2019. december 23.: Görögország-Magyarország
2020. február 25.: Magyarország-Hollandia
2020. március 24.: Magyarország-Olaszország
2020. április 21.: Magyarország-Franciaország
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga