Remek játékkal, 14 góllal emlékeztek a legendára

2019. november 12. 19:36

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk az oroszok elleni világliga-selejtezőn a vasárnap elhunyt dr. Szívós István emléke előtt adózva szemet gyönyörködtető játékkal 14-6-ra győzött.

Fotók: Derencsényi István/MVLSZ

A 2017-es, hazai világbajnokság után a válogatottba visszatérő Hosnyánszky Norbert vezette csatába a csapatot, avagy olimpiai- és világbajnokunk csapatkapitányként ugrott a medencébe. A Komjádi nagy, bizalmat sugárzó tapsa neki és társainak szólt, ám aztán hamar elcsendesült az uszoda: a 72. életévében vasárnap elhunyt legendánkra, dr. Szívós Istvánra emlékeztek a megjelentek.

 
„Érte is küzdünk!" - jelentette ki meghatottan Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki elégedetten szemlélhette az eseményeket. Igaz ugyan, hogy eleinte az oroszok villanásai meglepték talán a védelmet, de az egyrészt felvette az üzemi hőfokot, és megálljt parancsolt Kholodéknak, másrészt Vogel Soma is elkapta a ritmust, speciel ötméterest is védett. És akkor még nem beszéltünk a támadásokról: minden fronton, jobbról, balról, középről is jól működött, amelyet meglovagolva Erdélyi Balázs és Vámos Márton vitte a prímet, de tarthatatlan volt Hárai Balázs centerben, illetve a kombinatív adogatás után Hosnyánszly Norbert és Nagy Ádám is révbe jutott. Eredményre fordítva: a 14. percben 9-3 állt a táblán!

 
Jevsztyignyejev mester kénytelen volt időt kérni. De hiába: Kovács Gergő kiharcolt, majd belőtte a büntetőt, és két emberhátrányt kivédekezve 10-3-ra vezetett, ergo 6-0-val hozta le a második etapot.
 

 
A folytatásban sem változott a játék képe, egyértelműen a mieink domináltak, ami a gólokban nem feltétlen mutatkozott meg, ugyanakkor végig érezhető volt a magabiztosság. Vogel nagy védései persze elengedhetetlenek voltak ehhez, minta hogy néhány remekbe szabott mozzanat, így haladtuk a parti végéig. Mindez 14-6-nál következett be, azaz válogatottunk pazarul nyitott a világliga-selejtezőt.

A mérkőzés legjobbjának járó díjat Erdélyi Balázs Vári Attilától, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökétől és Richard Papaziantól, a FINA delegátusától vehette át. 

Märcz Tamás értékelése: „Egyáltalán nem gondoltam, hogy ez egy sima meccs lesz. Az orosz válogatottat az utóbbi évben lényegében csere nélkül ez a keret alkotja. Összeszokottak, igaz, ma talán nem játszottak úgy, hogy egyszer-kétszer láttuk őket az elmúlt években. Mi viszont talán jobban játszottunk annál, ahogy reméltük volna. De ennek inkább örüljünk, ez legyen a legnagyobb gondunk. Nem reméltem, hogy lövünk 14 gólt, pontosabban egy edző mindig abban bízik – legalábbis én abban bíztam –, hogy összerakjuk a védelmet, hiszen ez az, amit a leginkább tudunk szabályozni, hogy kevés gólon tartsuk az orosz csapatot. Támadásban vannak olyan jó játékosok a csapatunkban, akik tudják hozni a győzelemhez elégséges gólmennyiséget, megfelelő védelem esetén. Ma is hozták, sőt, végül az elégségesnél nagyobb lett a különbség, mint amire számítottunk. Nagyon jól védekeztünk szerintem, elég gyorsak voltak a reakcióidők védekezésben, ha meg nem, akkor ott volt Soma, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott hátul.”

Férfi Világliga, európai selejtező
B-csoport, 1. forduló

MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 14-6 (4-3, 6-0, 2-2, 2-1)
Komjádi-uszoda,
Teixido (spanyol), Kourtidis (görög)

Magyarország: Vogel – Manhercz 1, Vámos 2, Kovács G. 2, Jansik Sz. 2, Erdélyi 3, Hárai. Csere: Angyal, Zalánki, Hosnyánszky 2, Nagy Á. 2, Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Oroszország: Fedotov – Ashaev, Kharkov 3, Merkulov, Nagaev, Kholod 1, Lisunov 1. Csere: Suchkov, Vasilev, Bereviankin, Bychkov 1, Shepelev, Statsenko (kapus). Szövetségi kapitány: Sergey Jevsztyignyejev

(Teljes jegyzőkönyv: itt)


A B-csoport további programja
2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország
3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország

Negyeddöntő, 2020. március 17.
A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2

A Szuperdöntő időpontja: 2020. június 23-28.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!Női OB I

FTC Telekom - UVSE

2019. nov. 14. 19:00

E.ON Férfi OB I

Szolnoki Dózsa - FTC Telekom

2019. nov. 16. 17:15

Női OB I

FTC Telekom - BVSC-Zugló Diapolo

2019. nov. 23. 13:15

E.ON Férfi OB I

PVSK-Mecsek Füszért - PannErgy-MVLC-Miskol

2019. dec. 01. 16:30

HUN-RUS férfi világliga - 2019.11.12. (Fotók: Derencsényi István)
Férfiválogatott edzés - 2019.11.11. (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok