cover image
Egyéb

Kárpáti György a Benedek-csapatról, a fociról, a szerencsejátékról

2013. november 14. 11:06

A Nemzet Sportolójának megválasztott háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó volt a Digi Sport reggeli műsorának csütörtöki vendége.

„Mondhatom, hogy a legjobb barátom ment el. 40 évig együtt játszottunk, majd együtt edzősködtünk, közben még edzőm is volt. Sőt, mikor hazatért Amerikából, a Fradiban én intéztem el, hogy odajöjjön. Ezt soha nem felejtette el nekem. Ketten vittük a Fradit, sok sikerrel. Ahogy idősödött és jöttek a betegségek, még szorosabb, mindennapos volt a barátságunk” – mondta Gyarmati Dezsőről Kárpáti György, akit nemrég a Nemzet Sportolójának választottak a tizenegy ekként korábban kitüntetett sportember javaslatára.

Gyurika beszélt szerencsejáték-szenvedélyéről, mert némileg meglepően ezzel kapcsolatos volt a második riporteri kérdés. Elmondta, a lóversenyzést nagyjából 14 éve abbahagyta: „amikor vesztett a lovam, akkor kicsit rosszul éreztem magam, és azt mondtam, akkor itt vége, éljünk egy kicsit. Így hát a kisebb, gyerekes játékok mellett döntöttem, tippmix, totó. Szeretem, valami ilyen kell nekem. Mondta az orvosom, ha a szerencsejátékot abbahagyod, akkor várhatod a kaszást.”

Szóba került a miniszterelnöki tanácsadói feladat, ennek kapcsán pedig a labdarúgás is. Kárpáti György szerint magyar szövetségi kapitányra lenne szükség, a külföldi edzőkkel nincs kibékülve, szerinte Paulo Sousa például többet szaladt, mint a játékosok. Az örök szerelem, a Ferencváros esetében már vívódik Ricardo Moniz megítélésén.

Egy-két kapitányjelöltje van Gyuri bácsinak, meg is súgta ezt az illetékeseknek: Nyilasi Tibor, aki maga tízezer embert vinne a lelátóra. Bölöni Lászlót is remek edzőnek tartja, csakúgy, mint Herczeg Andrást.

Ami a vízilabdát illeti: szerinte a siker oka, hogy a magyar vízilabdában nagyon jó az utánpótlás-képzés. Benedek Tibor belekezdett a fiatalításba, a munka elején Kárpáti György és Gyarmati Dezső is azt gondolta, ebből 2-3 év múlva lehet csapat, hiszen a horvátok, a montenegróiak, az olaszok és az oroszok már fiatalítottak korábban. Hogy mi lehet a jövőben, nem tudni, várni kell egy-két világversenyt, amíg ez kiderül.

Gyuri bácsi válaszolt arra a kérdésre is, milyen vízilabdázó lenne manapság. A válasz itt kiderül:
watch?v=E2pjULKj8ho
Vízilabda hírek
kárpáti györgy