cover image
Egyéb

Eb-kvalifikáció: egyelőre nincs meglepetés

2013. november 11. 10:03

Vélhetően nem lesz csodacsapat a budapesti Európa-bajnokság férfimezőnyében. Legalábbis olyan együttes, amelynek részvétele kuriózumnak számítana: hacsak egy jó sorsolással a franciák be nem surrannak.

Három helyszínen rendezték meg a 2014-es Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatának utolsó előtti etapját. Portóban, Sunderlandben és Montpellier-ben küzdött tizenhat nemzeti válogatott.

Egyik csoportban sem történt rendkívüli esemény, de azért jó kis meccsek akadtak: a G csoportban például a szlovákok 17-16-ra győztek Grúzia ellen. A franciák esélyt sem adtak odahaza az ellenfeleknek, a legnagyobb rivális Ukrajnát például 24-7-re győzték le, négy meccsen pedig 80 gólt szereztek.

Nem hibázott Oroszország sem Sunderlandben, holott a britek még 7-6-ra is vezettek a csoportrangadón. Aztán az oroszok 6-0-s rohammal nyomatékosították, hogy ki a jobb – ezzel együtt a britek is ott vannak a végső körben.

Amelynek lényege, hogy a most továbbjutott csapatokat összesorsolják a 2012-es eindhoveni Európa-bajnokság 7-12. helyezett együtteseivel – a páros meccs végén a győztes veheti meg a repülőjegyét a jövőre esedékes budapesti kontinenstornára.

Hogy ott történhet-e meglepetés? A franciák esetleg elkaphatják a hollandokat vagy a macedónokat, feltéve, ha velük kerülnek össze. Az oroszok pedig vélhetőleg szintén képesek lennének jó sorsolással az Európa-bajnoki mezőnybe kerülni.

Európa-bajnokság, selejtezők, csoportkörök végeredménye:

G csoport (Porto)
1. Grúzia 40 pont, 2. Szlovákia 38, 3. Málta 25, 4. Portugália 21, 5. Fehéroroszország 12, 6. Svájc 3

H csoport (Montpellier)
1. Franciaország 40, 2. Ukrajna 28, 3. Lengyelország 21, 4. Dánia 12, 5. Csehország 6

I csoport (Sunderland)
1. Oroszország 37, 2. Nagy-Britannia 26, 3. Izrael 16, 4. Moldova 7
(Szlovénia visszalépett)

Továbbjutottak:
Grúzia, Szlovákia, Franciaország, Ukrajna, Oroszország, Nagy-Britannia

Az előző Eb 7-12. helyezett csapatai:
Spanyolország, Románia, Horvátország, Hollandia, Macedónia, Törökország

Az Európa-bajnokságot 2014. július 14. és 27. között rendezik Budapesten.
Vízilabda hírek