„Meg akarjuk nyerni a bronzmeccset!”

2019. július 25. 15:07

Az olaszok elleni 12-10-es vereséget követően reálisan értékeltek a főszereplők. A mieink szombaton magyar idő szerint 10 órától Horvátország ellen játszanak bronzmeccset a kvangdzsui világbajnokságon.

Fotó: Derencsényi István/FINA

Az olaszok elleni vereséget követően (Magyarország–Olaszország 10-12) érthetően csalódottan álltak oda a mieink a kvangdzsui interjúzónában az őket kérdezők elé. Ugyanakkor emelt fővel vették tudomásul, hogy nem játszhatnak most vb-döntőt, és emelt fővel állhatnak majd oda a horvátok elleni bronzmeccsre. Märcz Tamás szövetségi kapitány így értékelt a helyszínen a Nemzeti Sport tudósítójának:

„Több oka is volt a vereségnek. Dumi kezdett, megpróbáltuk bent tartani, hogy lássák, komplettek vagyunk, de nem azt a Dumit tudtuk szerepeltetni, akit megszoktunk. Egyértelmű, még mindig nem gyógyult meg a keze, nem tudott úgy beleszállni, ahogyan ő arra bármikor képes. Szerencse, hogy legutóbb úgy el tudta dobni úgy a labdát, ám ez most nincs benne a kezében. Szintén hátrányt jelentett, hogy viszonylag korán elveszítettük Hárai Balázst, és fájó a második negyed nulla négyes periódusa. Olyan helyekről kaptuk a gólokat, ahonnan nem lett volna szabad, pedig jól kezdtünk. Utána is igyekeztük összeszedni magunkat, mindent megtettek a fiúk, hogy utolérjük az olaszokat, akik egyébként tényleg jól játszottak. Összességében megérdemelték a győzelmet, mert azokban a pillanatokban, amikor gólt kellett lőni, betaláltak. Nem volt bekalkulálva, hogy Gonzalo Echenique keze így sül, ő eddig fekete lyuk volt a világbajnokságon. Karnyújtásnyira voltunk a sikertől, szóval most nagyon fáj, hogy kikaptunk, ám harcba szállunk a bronzéremért. A kapuban kényszerű csere történt, Viktornak volt egy szerencsétlen belenyúlása, menet közben alakult így. Soma egyébként tökéletesen szállt be, jól védett, nem feltétlenül azon múlt, még akkor is, ha elveszítettük ilyen szerencsétlen helyzet miatt Viktort, akinek valamilyen ujjsérülése volt.”

A kapitány aztán a szombati feladatról ezt mondta: „Két nagyon csalódott csapat játszik majd, hiszen nemcsak a világbajnoki döntőről maradt le, hanem az olimpiai kvalifikáció lehetőségét is elveszítette. Igaz, mindkét együttesnek bőven lesz alkalma megszerezni a kvótát, megmutattuk, hogy jók vagyunk. Mindenkinek kellemetlen, rossz érzései vannak, amelyik válogatott előbb túlteszi magát, gyorsabban feláll fejben és jobban akarja a bronzérmet, az nyer.”

Vogel Soma ekképpen értékelt: „Nem volt időm gondolkodni, egyből be kellett ugrani. Aztán azt éreztem, hogy plusz erőt, tüzet kell adni a csapatnak hátul, hogy a talán álmoskás, lassú játékból kicsit kizökkenjünk. Úgy is tűnt, a második félidőre változott valami, ám ahogyan zárkóztunk, az olasz csapat azonnal előhúzott valamit. Biztos megvan a pszichológiája a kapuscserének, főleg így, de igazából úgy kellett volna kezdeni, ahogyan a beugrásom után játszottunk a második negyedben. Igazából megbeszéltük, hogy az ellenfél egyik legjobb játékosa, Francesco Di Fulvio ne lőhessen, ehhez képest gyorsan szerzett három gólt, szóval voltak elemek, amelyek mégsem úgy alakultak, ahogyan terveztük. A világbajnoki elődöntőben persze azért nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan akár egy edzőmeccsen. Talán még rutinja sincs a csapatnak ilyen volumenű meccsen, de ki merem jelenteni, az olaszok voltak jobbak. Nemcsak a világbajnoki döntős szereplést veszítettük el, a tokiói indulást sem sikerült kivívni. Lesz egy napunk pihenni, edzeni, összeszedni magunkat. Meg akarjuk nyerni a bronzmeccset!”

„A második negyedben könnyen kaptuk a gólokat. Megbeszéltük, kikre kell jobban kilépni, ám ez nem annyira sikerült megtenni. Az a negyed fordulópont volt, igaz, aztán egyenlítettünk is, talán változott is a meccs képe, feljavult a védekezésünk. Azt a hullámot jobban meg kellett volna lovagolni, de ilyen kapaszkodásban elfárad az ember, a végén megmutatkozott, elfogytunk. Dumi nagyon hiányzott, a világ legjobb játékosa, minden csapatból hiányozna. A bronzmeccsen derül majd ki, mennyire léptünk túl az elődöntő elvesztésén” – fogalmazott az elöl és hárul is jól játszó Angyal Dániel.

„Világbajnoki elődöntőt mindig rossz elveszíteni, de ilyen a sport, mindig van győztes és vesztes, volt, amikor mi nyertünk, most ők. A mi csapatunk is legalább annyira jó volt, mint az olasz, két remekül felkészített együttes játszott. Mindkettő jól is pólózott, igyekezett a tudása maximumát nyújtani, és ez olykor sikerült is. Akadtak jó egyéni teljesítmények, náluk talán kicsit több. Csapatként helytálltunk, sajnos ennek nem lett jobb eredménye, mint hogy a harmadik helyért játszhassunk. Azt hiszem, mindenki tovább tud majd lépni, készülnünk kell a bronzmeccsre” – mondta a centerben remeklő Mezei Tamás.

Alessandro Campagna, az olaszok szövetségi kapitánya így nyilatkozott: „Nagyszerű, izgalmas meccset vívtunk sok csodálatos góllal, érzelmekkel – egyszerűen fantasztikus, a vébé egyik legjobb mérkőzése volt. Minden elismerésem a magyaroknak! Talán megérdemeltük a sikert, hiszen amikor kétgólos hátrányban voltunk, fordítottunk és kézben tudtuk tartani a meccset. Nem csupán a finálét vívtuk ki, az olimpiai indulás jogát is megszereztük, ami roppant fontos, mert így nyomás nélkül készülhetünk a következő idényben. Szombaton azonban döntő, a döntő pedig önmagában is különleges.”
 
18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU 
VÍZILABDA 
FÉRFIAK 
Elődöntő
Magyarország-Olaszország 10-12 (4-2, 1-5, 2-2, 3-3)
Vezette: 
Zwart (holland), Margeta (szlovén)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Varga Dénes, Manhercz 1, Jansik Sz., Hárai 1, Sedlmayer 1, Vámos 2. Csere: Vogel Soma (kapus), Pohl 1, Angyal 2, Bátori, Zalánki 2, Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: Del Lungo - Velotto, Luongo 1, di Fulvio 3, Aicardi, Echenique 4, Figari 2. Csere: Di Somma, Figlioli 1, Bodegas 1, Dolce, Renzuto. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

További eredmények
Elődöntő 

Spanyolország-Horvátország 6-5
Az 5-8. helyért 
Szerbia-Németország 12-12 - ötméteresekkel 5-4
Ausztrália-Görögország 9-8
A 9. helyért 
Montenegró-Egyesült Államok 14-15 
A 11. helyért 
Japán-Dél-Afrika 15-5

A további program - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak) 
JÚLIUS 27., szombat 
A 7. helyért 
7.00: Németország-Görögország
Az 5. helyért 
8.30: Szerbia-Ausztrália
A 3. helyért 
10.00: Horvátország-Magyarország
Döntő 

11.30: Spanyolország-Olaszország
 

Galéria

A többi képért kattintson a képre!IV. OMV-Kupa, nemzetközi fiú U17-es vízilabdatorna, SRB-ITA - 2019.07.25.
18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, HUN-ITA - 2019.07.25. (FOTÓK: DERENCSÉNYI ISTVÁN)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok