cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A végén izgulni kellett, de sikerült: Kanada legyőzve!

2019. július 16. 3:59

A Bíró Attila által irányította női válogatottunk a hétgólos Keszthelyi Rita vezérletével 15-14-re legyőzte Kanadát. Csapatunk csütörtökön magyar idő szerint 13:30-kor Oroszország ellen a csoportgyőzelemért játszhat.

Kellett egy kis idő, amíg fellélegezhettünk...
 
Kellett, mert kísértetiesen úgy indult, ahogy két évvel ezelőtt, a felek budapesti világbajnoki összecsapásán abbamaradt. A kanadaiak speciális zónavédekezése (egy ember beáll a kapuba a kapus mellé) zavart okozott, jöttek a túlhelyezett lövések, a kapufák. S miután odaát Lemay-Lavoie egy fórt belőtt, közel öt percre játszottak, és 1-0-ra az ellenfél vezetett.
 
Aztán megnyugodtunk. Megnyugodtunk, mert egyrészt a két center villant hármat (Parkes Rebecca csavart, Gyöngyössy Anikó ötöst harcolt ki, amelyet Keszthelyi Rita értékesített, majd középcsatárunk fórból húzott a kapuba), illetve a gyorsan befejezett támadásokkal sikerült megtalálni az ellenszert. Így miután a második negyed elején Keszthelyi két emberelőnyös helyzetet is magabiztosan használt ki, 5-2-re elléptünk. Sőt! Leimeter Dóra, Csabai Dóra, majd Szilágyi Dorottya is gólt jegyzett, 8-4-re vezettünk, és rákényszerítettük az ellenfelet a korábbi védekezésének a feladására. Persze figyelni kellett, hiszen két kanadai találattal látótávolságon belülre kerültek még az első félidőben, mindazonáltal uraltuk a partit.
 
Azt a partit, amely a folytatásban sem változott a karakterében. Így vezettünk rendre két-három góllal, magabiztosan haladtunk a célunk felé. Üdítő volt Gyöngyössy centerjátéka, Keszthelyi kíméletlensége, de mások is hozzátették a magukét. Így említsük meg Gangl Edina több nagy védését, Rybanska Natasa váratlan átlövését, Vályi Vanda helyzetfelismerését, Gurisatti Gréta két kiharcolt ötméteresét.
 
A záró menetben a mindent egy lapra feltevő Kanada 4 perc alatt felzárkózott 14-13-ra, amivel rávilágított védekezésünk törékenységére - nem vitás, a folytatásban a hátsó munkában javítani kell! Bíró Attila időkérés alatt hevesen számon is kért sok mindent, igyekezett felrázni a meccsbe belealvó csapatot. A kapuba Magyari Alda érkezett, de nem kellett védenie. S miután fórban Keszthelyi hetedik gólját szerezve nyugtatta meg kicsit a társaságot, sikerült 15-13-ra alakítani a részeredményt.

Az idegőrlő végjátékban Rybanskát végleg kiállították, Magyari leszedett egy ejtést, majd több rontás után 27 másodperccel a vége előtt McKee talált be. A maradék időt sikerült kijátszani, így végül 15-14-re hozni egy olyan mérkőzést, amelyet három negyedig uraltunk, a végén azonban izgulni kellett a sikerét. Tanulságos összecsapás volt, de a lényeg, hogy ezzel eldőlt, a csoport első helye lesz a tétje a csütörtöki, oroszok elleni folytatásnak!

Bíró Attila a találkozót követően elmondta, körülbelül az összecsapás háromnegyedéig tökéletesen játszott a csapat, ugyan voltak hibák, de végig a kezében tartotta a mérkőzést a gárda. A szakember kiemelte, nagyon tetszett neki az, hogy a legfontosabb pillanatokban, vagyis amikor a kanadaiak nagyon feljöttek, akkor sikerült gólokat szerezni.
Az oroszokkal kapcsolatban a kapitány megjegyezte, szinte mindegy, hogy az első vagy a második helyen zárják-e majd csoportot, ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem is biztos, hogy csapatának jót tenne az első hellyel járó három nap szünet. "Nagyon tetszett, hogy a csapat végig reagált arra, ha feljött Kanada. A fontos fórokat belőttük, fontos akciókból találtunk be, és többé-kevésbé helyén volt a védekezés. Aztán a kipontozódások miatt a végén kicsit elfogytunk erőben is, lábban is, mindenben, de a szívünk a helyén volt. Szívvel hoztuk a mérkőzést. Szó szerint kiizzadtuk, de nem is számítottam jobbra" - mondta.

A játékosok így értékeltek a Nemzeti Sport helyszíni tudósítójának:
Gyöngyössy Anikó:Remekül, odafigyelve, koncentráltan kezdtünk, aztán elkövettünk néhány hibát, ezeket ki kell javítani. Elfáradtunk a kemény mérkőzés után, de szerdán pihenőnapunk van, így tudunk készülni az oroszok ellen.”

Leimeter Dóra: „Ritkán játszunk ennyire korán, ám ahogyan terveztük, sikerült kellően felpörögnünk. Az első két negyedben nagyon jól játszottunk, előre felé pörgősek, védekezésben pedig kemények voltunk. A harmadik-negyedik negyedben megtört minket a rengeteg labda nélküli kiállítás, védekezésben nem igazán értünk vissza a megfelelő helyekre, és támadni sem tudtunk annyira gyorsan. Emiatt sokkal jobban tudták játszani a zónájukat, azt pedig elég nehéz feltörni. Örülök, hogy a végére kitartott az előny, ám a folytatásban mindenképpen szükség van a harminckét percen át tartó koncentrációra és pörgős játékra.”

Rybanska Natasa:Nem tudom, mi történt a negyedik negyedben. Talán elfáradtunk, talán azt hittük, nyertünk, és nem védekeztünk, figyeltünk oda úgy, ahogyan azt megelőzően az egész mérkőzésen, ezen mindenképpen javítani kell. Amikor feljöttek egyre, talán az adott tartást, hogy tudtuk, jók vagyunk, és mindenképpen nyerni akartunk. Hajtottunk akkor is, amikor nem ment úgy, ahogyan akartuk.”

Keszthelyi Rita:Sokkal élesebbek voltunk, jól kivettük a játékból a két balkezesüket, ám aztán felbátorodott a többi játékos. Három negyeden keresztül jól játszottunk, tizenhárom–kilences vezetéssel fordultunk az utolsó felvonásra. Nyilván a kilenc kapott gól is rengeteg, de az, hogy az utolsó negyedet öt–kettőre ők nyerték, semmilyen meccsen sem fér bele nekünk.” 

18. FINA VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
VÍZILABDA
NŐK
Csoportmérkőzések, 2. forduló
B-csoport
Kanada-Magyarország 14-15 (2-3, 4-5, 3-5, 5-2)
Vezette: Peris (horvát), Sztavridisz (görög)

KANADA: Gaudreault – Eggens 1, McKelvey, Fournier 3, Lemay-Lavoie 2, E. Wright 3, Christmas 1. Csere: Alogbo 2, Bekhazi 1, McKee 1, Paul, Crevier. Szövetségi kapitány: David Paradelo

MAGYARORSZÁG: Gangl – Szilágyi 1, Keszthelyi 7, Illés, Parkes 1, Vályi V. 1, Leimeter 1. Csere: Magyari (kapus), Rybanska 1, Horváth B., Gyöngyössy 2, Csabai 1, Gurisatti. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
További eredmények
A-CSOPORT  
Egyesült Államok-Hollandia 12-9
Dél-Afrika-Új-Zéland 4-17

B-CSOPORT  
Dél-Korea-Oroszország 1-30

C-CSOPORT  
Spanyolország-Kazahsztán 18-6
Kuba-Görögország 4-20
 
D-CSOPORT  
Ausztrália-Kína 14-12
Japán-Olaszország 7-9
 
További program - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak)
 
CSOPORTKÖR
A-csoport
Július 18., csütörtök
9.30: Dél-Afrika-Egyesült Államok 
10.50: Új-Zéland-Hollandia
 
B-CSOPORT  
Július 18., csütörtök
12.10: Kanada-Dél-Korea
13.30: MAGYARORSZÁG-Oroszország
 
C-CSOPORT  
Július 18., csütörtök
1.30: Kuba-Spanyolország 
2.50: Görögország-Kazahsztán
 
D-CSOPORT  
Július 18., csütörtök
4.10: Japán-Ausztrália 
5.30: Olaszország-Kína
 
HELYOSZTÓK ÉS RÁJÁTSZÁS

JÚLIUS 20., szombat
Helyosztók
3.30: A4-B4
5.00: C4-D4
A negyeddöntőbe jutásért
7.00: A2-B3
8.30: A3-B2
10.00: C2-D3
11.30: C3-D2

JÚLIUS 22., hétfő
Helyosztók
A 15. helyért
1.00: A4/B4 vesztese-C4/D4 vesztese
A 13. helyért
2.30: A4/B4-C4/D4 
A 9-12. helyért
4.00: A2/B3 vesztese-C2/D3 vesztese 
5.30: A3/B2 vesztese-C3/D2 vesztese
Negyeddöntő
7.00: A1-C2/D3
8.30: B1-C3/D2
10.00: C1-A2/B3
11.30: D1-A3/B2

JÚLIUS 24., szerda
Helyosztók
A 11. helyért
10.30: 
A 9. helyért
12.00: 
A 5-8. helyért
7.00: 
8.30: 
Elődöntő
10.00: 
11.30: 

JÚLIUS 26., péntek
A 7. helyért
7.00: 
Az 5. helyért
8.30: 
A 3. helyért
10.00: 
Döntő
11.30:
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
vb