Pazarul sikerült vakrandi - és a nagy érzelmi töltet

2019. július 03. 18:56

A decemberi, kuvaiti junior vb-re készülő válogatottunk a BENU-kupa keretein belül Szerbia és Montenegró előtt nyert tornát a Hajósban. A vezetőedző, Kemény Kristóf legendás családtagjai, dr. Kemény Dénes és Kemény Ferenc, azaz édesapja és nagyapja előtt irányította első ízben a nemzeti csapatot. Szakmailag és érzelmileg faggattuk.

Fotók: Madar Dávid/MVLSZ

Magyarország-Szerbia 10-9 és 10-7
 
Magyarország-Montenegró 17-10 és 8-9
 
U20-as fiú válogatottunk, azaz a juniorválogatott a BENU-kupa kísérőprogramjaként - miként a tudósításokban beszámoltunk róla - játszott felkészülési mérkőzéseket, egy minitornát két rangos ellenfelével, és a három győzelem, egy vereség mérleggel magabiztosan végzett az élen.
 
A csapatot Kemény Kristóf vezetőedző és Lukács Gergő irányítja - előbbi foglalta össze gondolatait a sikeres három nap után: „Februárban kezdtük el a közös munkát, ez a torna volt a társaság első hivatalos megméretése ebben a felállásban. Miután egy csapat lemondta a részvételt, úgy határoztunk, hogy a magyar, szerb, montenegrói hármas két-két meccset játsszon egymással a három nap alatt, ami egyrészről megterhelő volt, másrészről mindenkinek roppant hasznos, hiszen a világversenyeken sem sokkal lassabb a tempó, ott is napról napra kell újra bizonyítani, s nem lehet egy bizonyos szint alá menni. Ez a torna mindezt remekül modellezte úgy pszichésen, mint fizikálisan."

 
Tekintettel a bemutatkozásra, adja magát a felvetés: vajon mit várt a stáb a tornától? „Miként Gergő barátom, kollégám a kezdés előtt megfogalmazta: vakrandira mentünk. Vakrandira, hiszen nem tudtuk, nem tudhattuk, mi is vár ránk. Természetesen a munka szisztematikusan, keményen zajlott, beletettünk az említett rajt óta apait-anyait, de a történet produktumát illetően valahol a sötétben tapogatóztunk. Ráadásul azt sem tudhattuk, az ellenfelek mire képesek. Felkészültünk arra is, hogy esetleg kevésbé sikerül ilyen jól majd a négy mérkőzés - persze lélekben bíztunk abban, hogy pozitív visszajelzéseket kapunk. Egyetlen elvárásunk volt úgy magunkkal, úgy a játékosokkal szemben: mindenki tegye bele testben és lélekben is a maximumot."
 
Az eredményeket, a mérkőzéseket látva jól sikerült ez a vakrandi - de nézzük, miként látja ezt Kemény Kristóf! „Kaptunk visszajelzéseket. Hogy többet-e, mint reméltük, nagyon relatív. A torna első 15 negyedében kisebb arányban jöttek elő azok a típushibák, amelyeket a februári indulás után szeretnénk kijavítani, az utolsó negyedben azonban kicsúcsosodott mindez. Nincs ezzel gond, dolgozni kell tovább! A legfontosabb tanulság, hogy az a munka, amit beleteszünk, hitet kell adnia mindenkinek, az eredmények szerint is járható az út. A három győzelem extra motivációt, lendületet adhat a folytatásra. Ha háromszor kikaptunk volna, nyilván akkor is meglenne a következtetés, valószínűleg ennél árnyaltabb, ugyanakkor mindent a helyén kell kezelni, ezt a tornagyőzelmet is, hiszen messze van még december 12-e-, a kuvaiti világbajnokság eső napja. A lényeg, hogy saját magunkkal foglalkozzunk. Cél, hogy a hátralévő időben mi fejlődjünk a legtöbbet, s ha így lesz, tiszta lelkiismerettel mehetünk majd a világbajnokságra."

 
Megkerülhetetlen Kemény Kristóf esetében az első válogatott mérkőzés, amely történetesen édesapja, dr. Kemény Dénes, és nagypapája, Kemény Ferenc jelenléte előtt zajlott a Hajós-uszodában, ráadásul Szerbia ellen, győzelemmel zárulva. Mindezt kitalálni sem lehetett volna jobban - vajon mennyire ragadták el az érzelmek? Mert az említett két edzőlegendánkat nagyon, azt láttuk...
 
„Nem tagadom, hatalmas érzelmi töltet volt bennem végig a három nap alatt, de nem akartam kimutatni - érkezett az őszinte válasz. - Miként labdarúgásban a Wembley vagy a Maracana, úgy vízilabdában Budapest, a Hajós ötvenes számít a sportág bölcsőjének. Nos, itt, egy igazi klasszikuson, egy magyar-szerben, egy győztes magyar-szerben ennyi néző, apukám és nagypapám előtt bemutatkozni életre szóló élményt jelentett. Amikor ötgólos vezetésünkről az ellenfél egyenlített, úgy voltam vele, valahogy ezen a napon biztosan nyerni fogunk - nos, jött egy csavar, győztünk, kerek volt az egész. Persze szeretném hangsúlyozni, hogy az érzelmi töltettől függetlenül szakmailag kell értékelni a tornát."
 
Kollégája, Lukács Gergő - miután kihangsúlyozta, hogy barátja mindent elmondott - annyit tett hozzá, hogy „Így volt jó az egész, ahogy volt! Elmondhatatlan élményekkel lettünk gazdagabbak, no és 16 negyednyi vágott anyaggal, avagy a munka nem áll meg, sőt!"

 
A csapat a jövő héten, Varasdon a horvátokkal, a szerbekkel és a görögökkel szerepel egy tornán, avagy a sikeres  vakrandit követően újabb visszajelzéseket kap majd a stáb.
 
A BENU U20-as torna győztes csapata: ifj. Ágh György, Aranyi Máté, Baksa Benedek, Bányai Márk, Bóbis Botond, Csorba Tamás, Dala Döme, Fekete Gergő, Gál Dávid, Gregor Benedek, Grieszbacher Márk, Korom Dániel, Kürti Dominik, Lukács Ábel, Mizsei Márton, Sári András, Schmölcz Norman, Sólyom Levente, Sugár Péter, Szilárdi Kristóf, Turnai András. Vezetőedző: Kemény Kristóf. Edző: Lukács Gergő
 

Galéria

A többi képért kattintson a képre!BENU-kupa, HUN-MNE U20, 2019.07.02. (Fotók: Madar Dávid)
BENU-kupa, HUN-GRE, 2019.07.02. (Fotók: Madar Dávid)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok