cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Jól teljesített a 2000-es válogatott Montenegróban

2015. április 7. 19:20

A harmadik helyen végzett a Herceg Noviban rendezett húsvéti tornán a 2000-es fiúválogatott. Horváth János szövetségi edzőt kérdeztük az ott töltött napokról.

A srácoknak ez volt az első nemzetközi fellépése. A serdülőválogatottak tekintetében már hagyományosan a húsvéti kupa az első tapasztalatszerzés alkalma, hiszen ez a pár nap a „felvezető” eseménye a nyári Darko Cukic Emléktornának. Azt a viadalt jó ideje Belgrádban rendezik meg, és a szakemberek méltán nevezik a világ legnagyobb és legszínvonalasabb serdülőtornájának, tekintve, hogy arra a tengerentúlról is érkeznek válogatottak, így lesz ez idén is, 14 csapat nevezett rá.

Nos, a húsvéti kupára megfelelő volt az akklimatizáció, hiszen három nappal azt megelőzően már Montenegróban volt a csapat. Hogy miért, arról Horváth János szövetségi edző beszélt:

„A montenegrói válogatott nemrég nálunk járt és a 98-as válogatottal közösen edzett, ennek köszönhetően tudtunk most mi kimenni hamarabb. Tivatban laktunk, Kotorba jártunk át a fiúkkal edzeni, és végül négy edzőmérkőzést játszottunk a montenegrói válogatottal. Amikor ennek vége lett, továbbutaztunk Herceg Noviba, az ötcsapatos kupára.”

A házigazda Montenegró, Horvátország, Szerbia és Oroszország volt a mieink ellenfele, az olaszok most nem vettek részt a tornán. Halljuk, hogy szerepelt a magyar válogatott.

„Az első mérkőzést Oroszország ellen vívtuk, ez sikerült a legjobban, tényleg jól kijött a lépés, 22-4-re győztünk. Ez azért érdekes, mert a többi válogatott megizzadt ellenük, sokkal kisebb arányban verték meg őket. Péntek volt az igazán nehéz nap, hiszen délelőtt a szerbekkel játszottunk, és 8-5-re kikaptunk. Úgy érzem, nem volt ekkora különbség a két csapat között, a végén kétszer elmentek két góllal, és azt ott nem tudtuk lereagálni, ennek ellenére jó meccset játszottunk, miközben 9-3 volt a kiállítási arány, mi kaptunk három emberelőnyt. Hozzá kell tenni, hogy a csapatunk egyik legjobbja, a center Fekete Gergő sérült volt, fájt a háta, így ő egyik mérkőzésen sem tudott játszani. Az első számú centerünk ő, így persze volt lehetőségem felmérni, hogy ezen a poszton milyen lehetőségeink vannak még. Ebből a szerb meccsből mentünk bele az esti, horvátok elleni találkozóba, amit nagyszerű játékkal sikerült 7-6-ra megnyerni. Itt 7-3 volt a kiállítási arány, az egész tornán mi kaptunk a legkevesebb fórt” – összegzett Horváth János.

up_17.JPGA 2000-es válogatott edzője azt mondja, az ezt követő, montenegróiak elleni 11-10-es vereség kicsit csalóka, viszonylag simán vezetett az ellenfél a mérkőzésen, a végén tudták a fiúk szépíteni a számszerű eredményt.

„Összességében öt meccset játszottunk Montenegróval, két győzelem, két vereség és egy döntetlen a vége, azaz 50 százalékos a mérlegünk. A húsvéti kupán végül a harmadik helyen zártunk, meg vagyok elégedve a fiúkkal. Ez volt az első torna, amelyen kaphattunk egy átfogó képet arról, hogy akik a magyar bajnokságban „sztárok”, azok a nemzetközi porondon mire képesek” – mondja a mester.

Adódik a kérdés, mire?

„Abszolút elöl vagyunk, nincsenek egetverő különbségek a csapatok között, egy-egy gólon múltak a győzelmek sok esetben. Ez egy nagyon kiegyensúlyozott mezőny, nagyon hasznos volt találkozni a többi élcsapattal. Ezúton is szeretném megköszönni Kis István kollégámnak, hogy segítette a munkámat a tornán” – jött Horváth János válasza.

A cél tehát adott, a srácok az augusztusi, belgrádi nemzetközi tornán épülhetnek, csiszolódhatnak tovább.

A 2000-es válogatott ezzel a kerettel volt ott a montenegrói tornán:

Grieszbacher Márk (Százhalombatta) - kapus
Lampert Márk (UVSE) – kapus

Fekete Gergő (Debrecen)
Katona Gábor (Debrecen)
Tóth Gyula (Szentes)
Kunszeri Csanád (Szentes)
Nagypál Samu (Kecskemét)
Schmölcz Norman (Tatabánya)
Turcsányi Ákos (Szolnok)
Rádli Rajmund (KSI)
Dala Döme (UVSE)
Baksa Benedek (UVSE)
Szőke Benedek (Ferencváros)
Juhász Dániel (Honvéd)
Fodor Olivér (BVSC)
Melegh Milán (Eger)

Edzők: Horváth János, Kis István

A magyar csapat eredményei:

Magyarország-Oroszország 22-4
Magyarország-Szerbia 5-8
Magyarország-Horvátország 7-6
Magyarország-Montenegró 10-11

A torna végeredménye:

1. Montenegró
2. Szerbia
3. Magyarország
4. Horvátország
5. Oroszország
 
-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2000
2000-es válogatott
horváth János