cover image
Szövetség

Antonio da Silva a LEN új elnöke

2022. február 5. 15:00

Az Európai Úszó-szövetség frankfurti, rendkívüli kongresszusán a portugál sportvezetőt választották a szervezet elnökévé, először dolgozik majd női főtitkár a LEN-ben.

A LEN új elnöke, Antonio da Silva a szavazatok 96 százalékát kapta meg, 47 nemzet szövetségi képviselői személyes részvétele mellett, hárman online szavaztak. A Magyar Vízilabda Szövetség részéről Vári Attila elnök és dr. Molnár Tamás alelnök vett részt a kongresszuson, a Magyar Úszó-szövetséget dr. Wladár Sándor és Szántó Dávid nemzetközi versenyrendezési és kommunikációs vezető képviselte. A delegátus az elmúlt hetekben folytatott sportdiplomáciai egyeztetéseket követően a kongresszuson megszilárdította státuszait az európai szövetségben, emellett pedig világossá vált, hogy a nemzetközi szövetség a továbbiakban is töretlenül számít Magyarországra sportolói és rendezvényszervezői tekintetben egyaránt.

Első alkalommal lesz női főtitkára az Európai Úszó-szövetségnek, a korábbi szinkronúszó, a holland Andida Bouma személyében, a LEN kincstárnoka a litván Toma Kucinskas.
A fő döntéshozó szervezet, a Büró új összetételben folytatja munkáját. A görög Kyriakos Giannopoulos, a svéd Christer Magnusson, a francia Gilles Sezionale, a német Marco Troll, a horvát Josip Varvodic alelnökként dolgozhat a LEN-ben.

Első beszédében Antonio da Silva így fogalmazott:

„Megvolt a bátorságunk ahhoz, hogy felálljunk, és egy jobb jövőért küzdjünk minden szövetség és minden diszciplína számára. Az egységért, a nyitottságért és átláthatóságért, a demokrácia alapelveiért álltunk ki. Jeleztük, hogy a FINA-val együtt kell dolgoznunk a jövőben, nem hiszünk az elszigeteltségben, együtt erősebbek vagyunk."

Da Silva beszédében közölte, hogy a következő kongresszus fogja megerősíteni a LEN Bureau már most bejelentett kibővítését, így a két olimpiai bajnok úszó, a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor, illetve a szintén Moszkvában győztes orosz elnök, Vlagyimir Szalnyikov is a vezérkar tagjának tekintendő.

New_Bureau_ECL0234b.jpg A FINA elnöke, Husain al-Musallam az online térben távolról kapcsolódott be az eseményekbe, és beszédet is intézett az európai partnereknek.

„Itt az idő, hogy úgy dolgozzunk együtt, mint egy család. A cél, hogy minden egyes lépésünkkel a sportolókat támogassuk. Lehetnek különbözőek a véleményeink, de egységben kell dolgoznunk a vizes sportok fejlesztéséért. Európa nagyon fontos a világ számára, a világnak szüksége van Európa segítségére, a FINA pedig számít Európára" - fogalmazott.

A LEN Büró tagjai:

A LEN elnöke: Antonio da Silva (portugál)
Főtitkár: Andida Bouma (holland)
Kincstárnok: Tomas Kucinskas (litván)
Alelnökök: Kyriakos Giannopoulos (görög), Christer Magnusson (svéd), Gilles Sezionale (francia), Marco Troll (német), Josip Varvodic (horvát)
Tagok: Jack Buckner (brit), Ewen A Cameron (svájci), Fernando Carpena (spanyol), Rokur i Jakupsstovu (feröeri), Pia Johansen (dán), Milos Mracevic (montenegrói), Petr Ryska (cseh), Erkan Yalcin (török), Noam Zwi (izraeli),
A FINA Büró tagjai: Kyriakos Giannopoulos (görög), Otylia Jedzrejczak (lengyel), Josip Varvodic (horvát), Sami Wahlman (finn) - még a FINA jóváhagyása szükséges
Szövetségi hírek