cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tokió 2020: „A végén megmutatkozott a játékosok karaktere”

2021. július 30. 16:08

Parkes Rebecca és Keszthelyi-Nagy Rita rekorddöntéséről is szólt a női válogatott Japán elleni meccse a tokiói olimpián. Helyszíni nyilatkozatok a negyeddöntőt érő győzelemről.

Az amerikaiak elleni parádés siker után az újságíró kollégákkal úgy érkeztünk a Tatsumi Waterpolo Centerbe, hogy megnézzünk egy újabb győztes meccset. Persze, mi is tudtuk, hogy nem lesz ez sétagalopp, így sejtettük, hogy nagyjából mely jelzőket tudjuk majd használni tudósításunk megfogalmazásakor - a meccsről bővebben itt írtunk egyébként.

Így is lett, a lányok - ha nehezen is - behúzták a sikert, így matematikailag is ott vannak a legjobb nyolc között. Két rekord is született ezzel együtt: Keszthelyi-Nagy Rita meglőtte 28. olimpiai gólját (meg még kettőt aztán), így minden idők legeredményesebb magyar olimpiai góllövője lett, Parkes Rebecca pedig az egy meccsen lőtt gólok tekintetében szerepel most már első helyen.

Bíró Attila szövetségi kapitánytól azt kérdeztük, esetleg megnézte-e a fiúk japánok elleni mérkőzését és ő is látott-e hasonlóságot a két találkozó között, ahogyan mi.
„Körülbelül hasonló volt a forgatókönyv, de a női válogatott azért több izgalmat tud okozni pozitív és negatív értelemben is. Örülhetünk a győzelemnek, kis szódával elment."

De vajon aggódott-e a kapitány? Egy nagy sóhajtás után kaptunk a kérdésre választ:

„Akadtak olyan periódusok, amikor nehézségeink voltak, és bár arra nem gondoltam, hogy kikapunk, vagy döntetlen lesz, de oda kellett figyelni. Nem könnyítették meg a helyzetünket az ítéletek, de ehhez már hozzászoktunk. Annak örülök, az utolsó másfél negyedben megmutatkozott egy-két játékos karaktere, és beleálltunk keményebben a mérkőzésbe. A vége mondhatni, egy magabiztos győzelem lett."

A mérkőzés egyik főszereplője tehát Parkes Rebecca volt, aki klasszis teljesítményt nyújtott a maga 6 góljával. Olyannyira, hogy az olimpiai tornákon még sosem szerzett magyar játékos 6 gólt, a korábbi rekordot (5 találat) Bujka Barbara tartotta.

„Ilyen játékra számítottunk, a japánok a lehetőségeiket kihasználták, támadásban extrát nyújtottak, de szerencsére sikerült túllőni őket. Szerencsém van, mert a csapattársaim jól olvassák a mozgásomat, remek passzokat kaptam ma is, a legtöbb közülük tökéletes volt, csak be kellett őket fejeznem" - szerénykedett az összességében már 10 tokiói gólnál járó Rebecca.

Vályi Vanda kicsit bosszús volt a vegyes zónában, merthogy nem mindig értette, mi történik a vízben:

„Nem igazán akartuk, hogy szoros legyen, a Világligában 16 góllal vertük őket. Talán beleültünk abba, hogy adtunk esélyt nekik, hogy a hazai pálya miatt varázsoljanak. Ők is felfokozott hangulatban vannak, hazai pályán ráadásul, és hát nem tudom nem megemlíteni, hogy kaptak egy kis hátszelet is. Kell annyira profinak lennünk, hogy ne hagyjon ez minket befolyásolni. Nem szabad, hogy két-három momentum kizökkentsen minket, és megnehezítse ennyire a mérkőzést. Hála Istennek a végén azért mégis győzött a rutin, az évek és az igazság."
Fotó: Marcel ter Bals/Orangepictures

Fotó: Marcel ter Bals/Orangepictures


Gurisatti Grétát is megállítottuk pár szóra, szokás szerint rutinosan értékelt:

„Voltak kevésbé kedvező ítéletek, de erre számítottunk, hogy nem fogják engedni, hogy hamarabb kinyíljon az olló. Nem szabad lebecsülni a japánokat, a fiúknál is láthattuk, hogy képesek meglepetést okozni. A sok mozgásos játékban eltűnnek a posztok, mindenki össze-vissza úszkál. Nekünk, akik nem ebben a rendszerben növünk fel, ezt nehezebb lereagálni, sokkal több koncentrációt igényel. Játszhattunk volna egy kicsit okosabban, de tényleg nem könnyű ez ellen a játék ellen hatékonynak lenni. Az athéni szuperdöntőben egy jóval gyengébb passzban lévő csapattal játszottunk, most itthon szerették volna megmutatni, mit tudtak. De behúztuk, remélem, ez az a meccs, ami egy kicsit nehezebb volt, a többit meg az előző két meccs teljesítménye határozza meg."

Gangl Edina először védett az olimpián, természetesen arról érdeklődtünk, tudta-e, hogy a szünetben lehetőséget kap majd.

„Előre meg volt beszélve, igen, hogy felesben védünk, egyedül azt nem tudtuk, hogy melyikünk kezd. Szóval felkészültem, hogy játszani fogok, elvégre azért vagyok itt, hogy ha kell, adjak új impulzusokat. Lehet, hogy most nem volt baj, de igyekeztem a lányokat egy kicsit átlendíteni a holtponton, hangosan irányítani, mert úgy éreztem, a kommunikációval volt egy kis probléma. Pont egy ilyen csapat ellen ezt nem engedhetjük meg magunknak, mert gyorsan úsznak, könnyen el lehet váltani a dolgokat. Örülök, hogy a hangommal is tudtam segíteni. Kicsit álmosan kezdtünk talán, ahogyan a világligában erősen kezdtünk, és nem hagytunk esélyt, most kicsit vérszemet kaptak. Nem tudtuk megtörni az elején őket, lendületben jöttek. Minden győzelem nagyon értékes, és hát ez a japán csapat nagyon sokat fejlődött az idők során, nagyon különleges vízilabdát játszanak, nagyon sok gyors játékosuk van, és mindenhová bebújnak, rettentően nehéz ellenük játszani - ha bármelyik férfi- vagy női csapatot megkérdeznénk, ugyanezt mondanák, alighanem. Minden meccsből lehet tanulni és minden győztes meccs önbizalmat kell, hogy adjon. Egyébként munkából jöttünk, talán emiatt sem nyílt ki annyira az olló. Szerettünk volna szebb játékkal nyerni, de a győzelmet nem kell magyarázni. A hibákat átbeszéljük, és megyünk tovább."

A lányok tehát ott vannak a negyeddöntőben, de hogy ott kivel találkoznak majd, még nagy rejtély. A másik csoportra elég rápillantani.
 
További eredmények

A-csoport
Dél-Afrika-Hollandia 1-33 (0-7, 0-9, 0-9, 1-8)
Gólszerzők:
Wedderburn 1, ill. Keuning 6, Megens 5, van de Kraats 5, van der Sloot 4, Sevenich 3, Sleeking 3, Genee 2, Wolves 2, Joustra 2, Stomports 1

Spanyolország-Ausztrália 15-9 (3-3, 4-3, 4-1, 4-2)
Gólszerzők:
Ortiz 5, Forca 3, Garcia 3 Leiton 2, A. Espar 1, Pena 1, ill. Webster 2, Kearns 2, Buckling 1, Halligan 1, Knox 1, Arancini 1, Andrews 1

Az állás: 1. Spanyolország 6 (4 mérkőzés, 71-37), 2. Hollandia 4 (3, 59-29), 3. Ausztrália 4 (3, 32-32), 4. Kanada 2 (3, 36-23), 5. Dél-Afrika 0 (3, 6-83)

B-csoport
Egyesült Államok-Orosz csapat 18-5 (5-1, 4-2, 6-1, 3-1)
Gólszerzők:
Steffens 4, Haralabidis 4, Hauschild 3, M. Fischer 2, Musselman 1, Fatta 1, Neushul 1 Gilchrist 1 Williams 1, ill. Simanovich 2, Prokofyeva 1, Serzhantova 1, Ivanova 1

Az állás: 1. Egyesült Államok 6 (4 mérkőzés, 64-26), 2. Magyarország 5 (3, 37-32), 3. Orosz csapat 3 (3, 33-45), 4, Kína 2 (3, 40-41), 5. Japán 0 (3, 28-58)

Az 5. forduló műsora
Augusztus 1., vasárnap - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A-csoport
08.30: Hollandia-Kanada
12.50: Ausztrália-Dél-Afrika
B-csoport
07.00: Magyarország-Kína
11.20: Orosz csapat-Japán
Vízilabda hírek
Női válogatott
tokió 2020
tokió 2021