cover image
Egyéb

„Mi bírtuk jobban az idegek harcát!"

2019. május 22. 23:55

A Ferencváros nagy küzdelemben, ötméteresekkel győzte le az OSC csapatát az E.ON Férfibajnokság döntőjének harmadik összecsapásán, s védte meg bajnoki címét. Gondolatok az aranycsata főszereplőitől.

Mint arról beszámoltunk, az E.ON Férfibajnokság döntőjének harmadik összecsapásán az OSC fantasztikusan küzdött, sokáig nem is talált rajta fogást a címvédő, végül 8-8 lett a csata. Az ötméteres párbajban már jobb volt Varga Zsolt együttese, így megvédte bajnoki címét, összességében pedig a 23. elsőségüket zsebelték be a zöld-fehérek.
 
„Két győztes találkozó után nem volt könnyű dolgunk a ránk nehezedő pszichés teher miatt - nem is kezdtünk olyan jól. Borzasztóan kemény mérkőzésen vagyunk túl, alaposan el is fáradtunk, én a parton, a fiúk pedig a vízben. Örülök, hogy a hajrára sikerült megfordítani a meccset, de nagyon nehéz volt, mind fizikálisan, mind mentálisan, ez volt a szezon egyik legnehezebb ütközete! Úgy érzem, hogy a munkával sikerült felülkerekednünk ellenfelünkön, nem szabad elfelejteni, hogy mi egy meccsel többet játszottunk ebben a sorozatterhelésben, hiszen a párharc közben megjártuk Moszkvát is, ezt pedig bírni kellett. Bármikor előfordulhat, hogy így kell eldönteni egy párharcot, ezért lassan két éve folyamatosan készülünk az ötméteres-párbajokra. A rengeteg munka, amit beletettünk az egész szezon során, meghozta a gyümölcsét" - nyilatkozott csurom vizesen, ám annál boldogabban Varga Zsolt, a Ferencváros mestere. 
 
„Nem lehetek elégedetlen a csapatom teljesítményével, hiszen volt tartásunk, igazi csapatként működtünk, és úgy érzem, hogy beremegett a Fradi ezen a találkozón. Megyünk, dolgozunk tovább, levonjuk a megfelelő következtetéseket, és folytatjuk a munkát. Tíz hónap alatt eddig sikerült eljutnunk, még érnie kell ennek a csapatnak" - fogalmazott higgadtan Vad Lajos, az ezüstérmes OSC vezetőedzője. 
 
„Jól játszottunk, de a bajnoki cím elnyeréséhez sajnos nem elég csak egy meccsen jól játszani. A Fradi három mérkőzésen megmutatta, hogy ő ma a legjobb csapat Magyarországon. Sajnálom, mert úgy érzem, hogy nem nyújtottuk a tudásunk legjavát. Szeretnénk javítani, és jövőre újból megpróbálni elhódítani a bajnoki címet!" - bizakodott Manhercz Krisztián, az újbudaiak játékosa.
MVLSZ_FTC_OSC_ffi_OB1_donto3_20190522_MaD_008.jpg  
„Így jött ki a lépés, az élet írja a forgatókönyvet, nem lehet előre megjósolni, hogy ki teheti fel a pontot az i-re. Nagy dolog a nehéz pillanatokban dönteni, örülök neki, hogy nekem újra sikerült és hozzá tudtam tenni a magamét a sikerhez, hiszen én is egy fogaskerék vagyok. Láttam játékosokat döntő pillanatokban hibázni, sőt, én is hibáztam már, nem is egyszer, de ezek azok, melyek megerősítenek. Külön örülök annak, hogy az ötméteres-párbajig eljutottunk, mindenki rengeteg munkát fektetett bele ebbe az eredménybe. Már a meccs elején éreztem, hogy nem lesz egyszerű dolgunk, és újra be is igazolódott, hogy a bajnoki döntőig el lehet jutni, de megnyerni már sokkal nehezebb. Komoly játékerőt képvisel ellenfelünk is, akinek sikerült alaposan felpörögnie a mai összecsapásra, jól védekeztek, melyhez nagyszerű kapusteljesítmény párosult. Boldog vagyok, és büszke a csapatomra, nem csak a vízben kiváló csapattársak, hanem a parton is egytől-egyig nagyon jó emberek - jó ehhez a közösséghez tartozni! Ez a siker óriási lendületet ad a hannoveri Final Eight-hez" - vélekedett az ötöspárbaj utolsó lövője, Kállay Márk, aki akárcsak az Európai Szuperkupa-döntő során, úgy ezúttal is magabiztosan értékesítette az ötméterest.
 
A zöld-fehérek ötöse, Vámos Márton így értékelt: „Nem szerettük volna tovább húzni, halasztani a párharcot, hiszen ránk még vár egy nyolcas döntő Hannoverben, a Bajnokok Ligájában. Most még alaposan megünnepeljük a győzelmet, aztán gőzerővel készülünk tovább, a következő megméretésre!"
 
„Nagyon fáradt vagyok, ám annál boldogabb, hogy le tudtuk zárni ezt a csatát. Nehezebben és fáradtabban kezdtük a mérkőzést, mint az OSC, viszont nagyszünet után váltani tudtunk, magasabb tempóra kapcsoltunk, a második félidőben pedig rajtuk jött ki az a tompaság, ami rajtunk a térfélcsere előtt. Kihasználtuk és felzárkóztunk. Hogy mit éreztem a lefújás pillanatában? Azt, hogy meg akarom nyerni a párharcot! Bandival (Gárdonyi András - a szerk.) átbeszéltük, hogy ki mit érez, ki hova fog lőni, és ez nagyjából be is jött!" - mondta büszkén a Ferencváros hálóőre, Vogel Soma

MVLSZ_FTC_OSC_ffi_OB1_donto3_20190522_MaD_002.jpgJansik Szilád ekképpen összegzett: „Pont ilyen meccsre számítottam, két magabiztos győzelem után biztos voltam benne, hogy nem lesz könnyű dolgunk és egy-egy gól dönthet, vagy büntetők. Túl könnyű lett volna, ha az elején meglépünk és sikerül is azt az előnyt megtartanunk, mégis csak egy döntőről van szó. Hála istennek mi bírtuk jobban az idegek harcát, Soma pedig szenzációsan védett, boldog vagyok és örülök, hogy három mérkőzésen sikerült eldöntenünk. Készülünk a hannoveri fináléra!"
 
„Büszke vagyok, amiért sikerült zsinórban másodjára elhódítanunk a bajnoki címet. Pattantak az idegek, ez végig érződött a mérkőzésen. Bírói szempontból teljesen más felfogásban fújtak most a játékvezetők, mint az előző két meccsen, ami nem feltétlenül rossz, sőt! Ez felkészít minket a nemzetközi porondra és mezőnyre, hiszen hasonlóak a tapasztalataink a válogatottal és a Bajnokok Ligájában egyaránt. Ami a találkozót illeti, a nézők szempontjából ez volt a lehető legjobb és legizgalmasabb forgatókönyv, hogy ötméteresekkel nyertünk - mi azért nyugodtabbak lettünk volna, ha rendes játékidőben, négyszer nyolc perc alatt sikerül döntésre vinni a küzdelmet. A döntő három meccsén, és a szezonban nyújtott teljesítmény alapján úgy érzem, hogy megérdemelten nyertünk" - értékelt Sedlmayer Tamás.
 
Mezei Tamás így vélekedett: „Általában amikor az egyik csapat ellép 2-0-ra, rögtön rá is nehezedik a nyomás, hogy vajon sikerül-e lezárnia a párharcot a harmadik meccsen. Ez érződött most rajtunk is, az OSC pedig nagyon okosan és taktikusan játszott, a mérkőzés túlnyomó részében kezében tartotta a találkozót. A végén aztán sikerült megmutatnunk, hogy mi sem véletlenül vagyunk itt a döntőben, és visszajöttünk a meccsbe, átvettük a vezetést, de ők kiegyenlítettek. Ha már úgy alakult, hogy három mérkőzésen eldől a bajnoki cím, ez az ötöspárbaj kiváló lezárása volt a párharcnak és a bajnoki idénynek egyaránt. Az egész éves forma alapján a két legjobb csapat vívta a finálét."

E.ON Férfibajnokság, rájátszás
Döntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom-A-Híd-OSC-Újbuda 8-8 (1-2, 3-3, 2-1, 2-2) - ötméteresekkel 4-1
Komjádi-uszoda, vezette:
 Marjay Zs., Kun Gy.
  
FTC: Vogel - Vámos 3, Mezei, Jaksics, Younger, Varga D. 4, S. Mitrovics 1. Csere: Sedlmayer, Kállay, Pohl, Német, Jansik Sz., Gór-Nagy. Vezetőedző: Varga Zsolt 
 
OSC: B. Mitrovics - Brguljan 2, Manhercz 2, Randjelovics, Kovács G. 1,Ukropina 1, Hárai 2. Csere: Salamon, Seman, Tóth M., Erdélyi, Bundschuh, Burián. Vezetőedző: Vad Lajos

(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3-0, az FTC javára
Vízilabda hírek