cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Elképesztő csatában nyert a magyar válogatott - következhet a döntő!

2019. április 6. 19:40

A Märcz Tamás irányította férfiválogatott fordulatos és a végletekig kiélezett mérkőzésen, 12-11-re legyőzte Olaszországot, így már biztosan ott van az Európa Kupa nyolcas döntőjének fináléjában és kvalifikálta magát a belgrádi Világliga Szuperdöntőjébe! A döntő összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

Egy örömhír vezette fel a zágrábi Európa Kupa nyolcas fináléjának elődöntőit, a Magyarország-Olaszország, valamint a Spanyolország-Horvátország összecsapást. Különleges környezetben, a mérkőzések helyszínén kötött hosszú távú együttműködési megállapodást a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Sportújságírók Szövetsége. A kontraktust Vári Attila és Szöllősi György írta alá. 

Szomorú hírből is jutott, hiszen nem sokkal a magyar-olasz ütközet előtt érkezett az információ, miszerint hosszan tartó, türelemmel viselt beteség után 74 éves korában elhunyt Piero Borelli, az olasz vízilabdázás egyik emblematikus alakja. Ellenfelünk rá emlékezve, fekete gyászszallaggal a karján ugrott medencébe.
 
A meccset akárcsak tegnap, ma is óriási érdeklődés kísérte, a lelátó ezúttal is zsúfolásig megtelt. A nézőtéren foglalt helyet többek közt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Kovács Zoltán, főtitkár, Molnár Tamás, társelnök, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Csisztu Zsuzsa, alelnök, S. Tóth János, elnökségi tag, Benedek Tibor és az általa irányított UVSE, valamint sok-sok magyar szurkoló.

MVLSZ_HUN_ITA_ffi_EK_20190406_MaD_006.jpgA magyar kapuban Vogel Soma kezdett, a lelátón pedig Hárai Balázs és Erdélyi Balázs foglalt helyet, ezúttal őket nem nevezte Märcz Tamás szövetségi kapitány. A felek rögtön egymásnak estek, majd egy kiváló összjáték végén Matteo Aicardi juttatta vezetéshez az ellenfelet a harmadik percben. Nem örülhetett azonban sokáig az olasz kispad, hiszen Sedlmayer Tamás révén rögtön egalizált a magyar válogatott. A villámgyors gólváltás után megeredt a gólzápor, Michael Bodegas emberelőnyben értékesített találatára Kovács Gergő, míg Francesco Di Fulvio duplájára Vámos Márton felelt az utolsó minutumban. Amilyen gyorsan potyogtak a gólok, a mieink legalább olyan gyorsan kapták az ítélteket - együttesünk egyetlen centere, Német Toni az első nyolc percet rögtön két hibával zárta.

A második felvonásban is elképesztő iramot diktáltak az alakulatok, Francesco Di Fulvio találatára Vámos Márton, Michael Bodegas góljára a 25. születésnapját ünneplő Jansik Szilárd válaszolt, Pohl Zoltán lövésével pedig 6-6-ra módosult az állás. A félidei részeredményt Vincenzo Renzuto állította be 27 másodperccel a játékrész végét jelző dudaszó előtt, 6-7.

Akárcsak a második etapban, térfélcsere után is Francesco Di Fulvio gólja nyitotta a negyedet. Az újabb olasz találat után még magasabb fokozatra kapcsolt Märcz Tamás legénysége, Varga Dénes előbb akcióból, majd kettős emberelőnyből egyenlített. Vincenzo Renzuto révén újból magához ragadta a vezetést az olasz válogatott, ám Német Toni gyakorlatilag víz alól talált be, góljával pedig ismét egyenlő állást mutatott a zágrábi Mladost-uszoda eredményjelzője. Sőt, az éppen leforduló Manhercz Krisztián az utolsó minutumban ötméterest harcolt ki, Varga Dénes pedig biztos kézzel büntetett, így 10-9-es magyar előnynél kanyarodhattak rá a csapatok az izgalmasnak ígérkező, negyedik negyedre.
MVLSZ_HUN_ITA_ffi_EK_20190406_MaD_002.jpg  
A hatalmas küzdelem alaposan felőrülte a csapatok erejét. Ékes bizonyítéka volt az eddig egyébként feltartóztathatatlan Francesco Di Fulvio hibája, az olaszok kettesének ötméterese a kapu felett hagyta el a játékteret. Nem úgy, Varga Dénes újabb csodálatos megmozdulása, amely kétgólos előnyt jelentett a magyar válogatottnak. A mieink háromra is növelhették volna a differenciát, de nem sikerült, a kimaradt helyzet pedig megbosszulta magát, Gonzalo Echenique és Pietro Figlioli góljaival kiegyeníltett Olaszország. A magyar válogatott azonban a folytatásban sem adta fel, Manhercz Krisztián bombázott a hosszúba, szépségdíjas találata pedig döntőt ért az ellenfelét 12-11-re legyőző csapatának! A találkozó legjobbjának akárcsak tegnap, ma is a klasszisát újfent igazoló Varga Dénest választották.
 
Férfiválogatottunk sikere döntőt ért a zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőjében, mindemellett pedig a belgrági Világliga Szuperdöntőjébe is kvalifikálták magukat Märcz Tamás tanítványai. 
 
Férfi Európa Kupa, nyolcas döntő, Zágráb
Elődöntő
 
watch?v=1Z-oCqF5fyg MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 12-11 (3-4, 3-3, 4-2, 2-2)
 
MAGYARORSZÁG: Vogel – Manhercz 1, Varga Dénes 4, Jansik Sz. 1, Német 1, Sedlmayer 1, Vámos 2. Csere: Angyal, Zalánki, Kovács Gergő 1, Pohl 1, Bátori. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: Del Lungo – Di Fulvio 4, Velotto, Molina, Aicardi 1, Presciutti, Echenique 1. Csere: Figlioli 1, Di Somma, Renzuto 2, Bodegas 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További program
Az 5-8. helyért
Montenegró-Oroszország 15-9
Szerbia-Görögország 14-10
Elődöntő
Spanyolország-Horvátország 9-12

2019. április 7., vasárnap
A 7. helyért: Oroszország-Görögország, 15:00
Az 5. helyért: Montenegró-Szerbia, 16:45
A 3. helyért: Olaszország-Spanyolország, 18:30
Döntő: Magyarország-Horvátország, 20:15 (TV: M4 Sport, élő)
 
A magyar férfiválogatott zágrábi kerete
Kapusok: Nagy
 Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC),  Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
 
watch?v=RP3z90xkisg
Vízilabda hírek
Férfi válogatott