cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő, Budapest: USA, RUS, HUN, CAN

2019. április 2. 14:33

A torinói Európa Kupában bronzérmet szerző Bíró Attila irányította válogatott az amerikaiakkal, az oroszokkal és a kanadaiakkal került egy csoportba a Duna Arénában június 4-9. között esedékes Világliga Szuperdöntőn, ahol a győztes olimpiai indulási jogot szerez!

A torinói Európa Kupa hatos döntője és a perthi interkontinentális Világliga-selejtező után a kialakult a budapesti Világliga Szuperdöntőjének (június 4-9.) a mezőnye. Már csupán arra kellett várni, hogy az Olaszországban bronzérmes csapatunk az alanyi jogon megszerzett helyen vagy a rendező helyén kerül beosztásra a csoportban – nos, utóbbi lett a FINA szerint a megoldás.

Eszerint a Bíró Attila irányította válogatottunk sorrendben az amerikai, az orosz és a kanadai riválisa ellen játszik majd 4-én, 5-én és 6-án, hogy aztán következhessen a negyeddöntővel (keresztbejátszás: 1-4 és 2-3 helyezettek) elkezdődő úgynevezett kieséses szakasz.

„Tökéletes számunkra ez a beosztás, hiszen az amerikaiak és a kanadaiak révén két olyan rivális ellen játszunk, akikkel már rég mértük össze az erőnket. Az amerikaiakkal nem mellesleg mindig jó egy csoportban lenni, igaz, a többi meccset viszont feltétlen hozni kell. Örülök, hogy az oroszokkal játszunk, mert ki lehet javítani azt, amit a torinói Európa Kupa elődöntőben elrontottunk – mert most is vallom, azt a meccset nem ők nyerték meg, hanem mi veszítettük el. Itthon majd lehet korrigálni, bizonyítani, tanultunk ebből. Összességében elmondható, hogy nyolc nagyon erős válogatott játszik majd a Világliga Szuperdöntőjében, amelyet mini világbajnokságnak is titulálhatunk – a spanyolok hiányoznak, de nekik nem sikerült kvalifikálni magukat, ami tovább bizonyítja a női mezőny nívóját. A perthi interkontinentális selejtezőben Kína hárommal győzte le Kanadát a bronzmeccsen, Ausztrália csak ötméteresekkel kapott ki az amerikaiaktól a döntőben, szóval minden megtörténhet. Természetesen azon leszünk, hogy hazai medencében bizonyítsuk az erőnket.”

A szövetségi kapitány is tudja, a torna igazán nagy szakmai kihívása, hogy hat nap alatt hat mérkőzést kell játszani – mint felvetésünkre megemlítette: „Valóban komoly lesz a terhelés, de nem aggódom, mert jó állapotban vannak a játékosaink. Mindez Torinóban is látszott, ahol fizikálisan a holland és a magyar válogatott emelkedett ki a mezőnyből.”

A válogatott bajnokság után kihirdetendő keretének ezúttal rövid felkészülése lesz, amely során edzőmeccseket vív az ausztrál és az amerikai csapattal. A Világliga után kapnak majd egy hét szünetet a játékosok, ezt követen veszi majd kezdetét a négyhetes világbajnoki felkészülés, amelynek pontos menetrendje a vasárnapi vb-sorsolást követően készül el.

Női Világliga Szuperdöntő, 2019. június 4-9., Budapest, Duna Aréna
A csoportbeosztás
A-csoport:

Hollandia
Ausztrália
Olaszország
Kína

B-csoport
Egyesült Államok
Oroszország
Magyarország
Kanada


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga