cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Építkezés a pénteki meccsre – munkában a férfiválogatottunk

2019. április 1. 15:45

A Märcz Tamás irányította csapat 20 játékossal kezdte meg felkészülését a Komjádi-uszodában a zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőjére, amelyen pénteken Montenegró ellen játszik negyeddöntőt.

Nagyüzem a Komjádi-uszodában.

A zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőre készülő férfiválogatottunk itt kezdte meg felkészülését, majd utána a Horváth János irányította B-válogatott vette birtokába a medencét.

Jó hír, hogy a Märcz Tamás által korábban kihirdetett Európa Kupa 20-as keretből mindenki hadra fogható, így a szövetségi kapitány az előre megtervezett menetrend szerint haladhat. Mint a sajtónyilvános tréninget követően megemlítette, az, hogy hosszabb ideig tudnak együtt készülni, meglátszódik majd a játék minőségén is.

„Húsz játékos, akinek most bizalmat szavaztam, közülük kell kikerülnie az elkövetkezendő időszakok válogatottjainak – lehet látni, hogy most új név nem is került be. Azt gondolom, itt van mindenki, aki most jelen pillanatban számít és rendelkezésre áll. Az elmúlt időszakhoz képest most kicsit több időnk van, így igyekszünk kicsit felépíteni a játékosokat, akiknek volt egy kis alkalmunk szusszanni, én sem akartam őket a hétvégén terhelni. Viszont ez a hét mától kezdve építkezést jelent a péntek felé, ami az első kitűzött cél. De az is fontos cél, hogy öt hazai és egy hatodik zágrábi edzés során formálódjon a csapatunk. Most tényleg mindenre jut idő, nem csak a fizikai felkészítésre. Már ma délelőtt belecsaptunk például taktikai elemek gyakorlásába. Minden edzés szólni fog valamiről, vagy támadásról, vagy védekezésről, emberelőnyös-emberhátrányos helyzetekről. Amire eddig nem volt mód, arra most lesz, és remélem, hogy látszódik majd a játék minőségén is mindez pénteken.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20190401_Madar_David_020.jpgSzóba kerültek természetesen az Európa Kupa nyolcas döntőjében alkalmazandó új szabályok is – ezzel kapcsolatosan így nyilatkozott sydneyi bajnokunk: „Picit beleraktuk már az egy-két új szabály különlegességét a mai edzésbe, hogy megszokják a kapusaink, megszokják a lövőink. Vannak olyan különleges változások, amelyre nagyon oda kell figyelni, mert könnyen gólt lehet belőle kapni, illetve természetesen lőni. Az edzésterv része, hogy ezekhez minél gyorsabban hozzászokjunk. De a leginkább a meccs közben derülnek ki ezek a dolgok, ezért két edzőmérkőzésünk is lesz majd az öt edzésen belül magunk között – elég nagy számban vagyunk ahhoz, hogy ezt meg tudjuk oldani, és frissek is maradjunk.”

Felvetették a kapitánynak, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett Zágrábban – íme, a válasz: „Minden alkalommal a győzelemért szállunk harcba, az teljesen egyértelmű, akkor is, ha vitathatatlan, nyolc nagyon jó csapat lesz az Európa Kupa fináléjában. Volt kellemetlen mérkőzésünk az utóbbi időszakban Montenegróval, amely talán a legfolyamatosabban és a legjobban fejlődik az utóbbi években, visszaállt az összes olyan sztárjátékosuk, akik topcsapatokban játszanak, és esetleg kihagytak egy-két szezont. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, de mindenki így jár, aki szembekerül a jövőben Montenegróval.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20190401_Madar_David_010.jpgA női Európa Kupa hatos döntőjében az említett új szabályoknak is köszönhetően közel megduplázódott a gólok száma – vajon ez várható Zágrábban is?

Märcz Tamás amondó: „Inkább a Világkupából indulok ki, hiszen ott jóval több mérkőzés volt, és ott voltunk mi is. Nagy volt a kilengés. de összességében növekedett a gólok száma, ami annak is köszönhetően, hogy sokkal gyorsabban vezethető a támadás, és sokkal gyorsabban is felrendeződnek a repülőcseréknek köszönhetően a csapatok, nincs nagyon elveszett támadás.”

Tekintettel arra, hogy a szezon első olimpiai kvalifikációs világeseménye a belgrádi Világliga Szuperdöntő, amelyre az Európa Kupán keresztül vezet az út (a szerb fővárosban a hazaiak mellett még három európai hely kiadó), kérdéses, hogy már most csúcsra járatás zajlik, vagy az majd a nyáron, a kvangzsui világbajnokságot illetően lesz ez igaz. A szövetségi kapitány így fogalmazott: „Nem tervezünk előre, hogy miként zajlik majd a felkészülés pontos menetrendje, hiszen nem látjuk, ott leszünk-e a Világligán vagy sem – ez nagyban befolyásolja az edzéstervünket. Amennyiben Világliga-résztvevők leszünk, akkor két jó mérkőzésen akár ki is lehet vívni a kvótát, ami az elődöntő és a döntő – ha ott leszünk, szerintem el is jutunk eddig. Ha nem leszünk ott, akkor a sokkal kiszámíthatóbb felkészülést gőzerővel a világbajnokságnak fogjuk szentelni. Nagyon sok mérkőzést játszanak a játékosaim, amivel rendesen le vannak terhelve, talán ilyen sok kiélezett meccset egyik bajnokságban sem játszanak, úgyhogy okosnak kell lenni, egyben vigyázni is kell rájuk, hogy mire odaérünk a fő eseményre, a világbajnokságra, hol a legtöbb kvóta van rendben legyünk. De sokat kalkulálni nem szabad, mert az elviszi a fejeket.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20190401_Madar_David_031.jpgAmennyiben a mieink pénteken győznek, szombaton az olasz-orosz összecsapás továbbjutójával találkoznak – de ennyire előre értelemszerűen senki sem néz még.

A magyar férfiválogatott 20-as kerete az Európa Kupa nyolcas döntőjére
Kapusok: Kardos
 Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc),  Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
 
Férfi Európa Kupa, nyolcas döntő, Zágráb
A program
2019. április 5., péntek
Negyeddöntő
Magyarország-Montenegró, 15:00
Spanyolország-Szerbia, 16:45
Olaszország-Oroszország, 18:30
Horvátország-Görögország, 20:15  
2019. április 6., szombat
Az 5-8. helyért

Magyarország/Montenegró-Olaszország/Oroszország, 15:00
Spanyolország/Szerbia-Horvátország/Görögország, 16:45
Elődöntő
Magyarország/Montenegró-Olaszország/Oroszország, 18:30
Spanyolország/Szerbia-Horvátország/Görögország, 20:15
2019. április 7., vasárnap
A 7. helyért, 15:00
Az 5. helyért, 16:45
A 3. helyért, 18:30
Döntő, 20:15


Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga
Európa Kupa