cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Örömteli pillanatok – „Jó úton járunk!”

2019. március 31. 18:45

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint nagy lökést adhat a csapatnak, hogy a szezon első válogatott viadalán, a torinói Európa Kupában bronzérmet nyert.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk a kezdeti gondokat gyorsan orvosolva, 1-4-ről egyenlítve, majd a mérkőzést kézbe véve, parádés gólokkal, alaposan feljavuló kapusteljesítménnyel, védekezéssel 13-11-re legyőzte a házigazda Olaszországot, így bronzérmes lett az Európa Kupában. Bíró Attila a finálé – amelyet Hollandia 11-9-re nyert meg Oroszország ellen – és az éremátadás (az egyik átadó Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke volt) után így értékelt honlapunknak:

„Hasonlóan hektikusan indult, mint a szombati mérkőzésünk, de hála istennek a védekezést rendbe szedve, Edina védéseivel meg tudtuk állítani az olaszokat, meg tudtuk fojtani a támadásaikat. A mi támadásaink ezúttal is hatékonyak voltak, itt, Torinóban nem volt kérdés, melyik volt ezen a napon a jobb csapat. Az elődöntő után el volt keseredve mindenki, hiszen benne volt abban a meccsben a győzelem, ezt a bronzot ezért is nagyon akartuk. Jó úton járunk, de még mindig fejlődőképes a csapat, korántsem játszott százszázalékosan. Örülök, hogy így kezdtük az évet, az első tornáról rögvest éremmel mehetünk haza. Ez mindenképpen örömteli, hiszen vannak olyan fiatalok a csapatban, akik első érmüket szerezték a válogatottban, megérezték ennek úgymond az illatát, ami további erőt, lökést adhat nekik. Bízunk abban, a nyáron sikerült ezt fényesíteni.”

A szövetségi kapitány a tornáról, az új szabályokról még megemlítette: „Kicsit meglepett, hogy a hollandok milyen jók voltak, noha nyilvánvalóan tudtuk, hogy erősek. Bíztató, hogy mi vagyunk az egyik olyan csapat, akik meg tudjuk őket verni. A hat európai csapat, mint már sokszor említettük, nagyjából egy szintet képvisel, nüanszokon múlhat egy-egy mérkőzés. Első nekifutásra nyilván azt mondhatjuk, hogy a három érmes csapat alkalmazkodott legjobban az új szabályokhoz, ugyanakkor nyilvánvaló, sok merítése lehetőség van még ebben mindenkinek. Tekintettel arra, hogy itt a LEN által alkalmazott stílusban fújtak a játékvezetők, még engedték a test test elleni játékot, a FINA szabályai elvileg szigorúbbak, szóval lehetnek még meglepetések… De bízunk benne, mi csak pozitív irányban okozhatunk. Ezeket a reményeinket a torinói történtek is táplálják, hiszen itt tulajdonképpen behoztuk a rock and rollt a vízilabdába, minden hangszeren játszottunk, centergólokat lőttünk, az új szabály adta szabaddobásokat remekül alkalmaztuk, gyorsak voltunk, és így tovább.”

torino16.jpgA játékosok a hétfői hazautazást követően klubjaikhoz mennek, majd a bajnoki elődöntőkön játszanak. Az UVSE pólósai a LEN-kupa négyes döntőjében érdekeltek majd, aztán következnek a bajnoki helyosztók, kis pihenés, és a válogatott nyári szezon. Várhatóan két-két és fél hét felkészülési ideje lesz a csapatnak a Világliga budapesti Szuperdöntője (június 4-9.) előtt.
 
Női Európa Kupa, hatos döntő, Torino
A 3. helyért
Magyarország-Olaszország 13-11 (5-5, 3-1, 2-3, 3-2)
Gólszerezők: Keszthelyi 6, Gurisatti 2, Szilágyi, Parkes, Szücs, Illés, Gyöngyössy, ill. Bianconi 4, Tabani 3, Chiappini 2, Aiello, Palmieri
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Döntő
Oroszország-Hollandia 9-11
 
 A női válogatott torinói kerete 
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európa Kupa