cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A házigazdát legyőzve megvan az Európa Kupa-bronzérem!

2019. március 31. 16:05

Női válogatottunk a torinói Európa Kupa kisdöntőjében a hatgólos Keszthelyi Rita vezérletével 13-11-re legyőzte Olaszországot, így a Bíró Attila irányította csapat a harmadik helyen zárt. A döntőt 11-9-re Hollandia nyerte Oroszországgal szemben.

Az abszolút centerjátékkal, illetve az abszolút a lefordulásokkal operáló görög, illetve orosz csapat után ez harmadik stílusú rivális várt a mienkre a torinói zárónapon. A házigazdát nem kell bemutatni, hiszen mindenki tudja, milyen nehéz ellenük játszani – speciel válogatottunk március elején, Szentesen 12-9-ra legyőzte. Veronában Conti mester együttese nyert, így a sorozatban a harmadszor találkoztak a felek.

Bíró Attila ezúttal Garda Krisztinát és Rybanska Natasát nem nevezte a 15-ből, így Torinóban első ízben ugorhatott meccsen a medencébe Máté Zsuzsanna, a BVSC bekkje. a A meccset ezúttal is a helyszínen tekintett meg Vári Attila és Kovács Zoltán, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és főtitkára 

Nos, a parti első negyedben – hasonlóan a szombati meccsekhez – nem a védőkről és a kapusokról szólt, hiszen egyenlő megosztásban tíz gólt jegyezhettünk fel. Az eredménynek örültünk, hiszen az olaszok 4-1-gyel nyitottak (igaz, a legszebb gólt a centerben ismét nagyot villanó Parkes Rebecca jegyezte), így a feltámadás időben jött: Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella és Gurisatti Gréta révén egyenlítettünk, majd Tabani góljára Gyöngyössy Anikó válaszolt.

A második negyedben már Gangl Edina is kezdte elkapni a fonalat, nagyokat védett, és előtte a fal is hatékonyabban szűrt. Ezt meglovagolva Keszthelyi három gólt szerzett – az utolsót a negyed végén, amikor Parkes lefordulása után kaptunk jogos büntetőt. Így a félidőben 8-6 volt ide!

Sajnos azonban a térfélcsere után gyorsan elfogyott az előny, hiszen a szentesi partit kihagyó, Veronában négyet vágó Chiappini, majd Tabani talált be hamar. Szilágyi Dorottya villanásával visszavettük a vezetést, de Palmieri fórban a falból ismét egyenlített. A negyed zárszava azonban csapatunké volt: a tarthatatlan center, Parkes „szállította” a fórt, amelyet remek helyzetfelismeréssel az ötödször eredményes Keszthelyi váltott azonnal gólra.

Az utolsó etap elején csapatkapitányunk újra bizonyította, a női vízilabdázás egyik, ha nem a legnagyobb egyénisége – 11-9-re vezettünk. Gangl védett, Gyöngyössy ötöst érően forgatott, a büntetőt azonban védte Gorlero. Tabani fórból szépített, de átellenben Illés Anna is pontos volt, tartottuk a kétgólos előnyt. Kivédekeztük egy emberhátrányos szituációt, de aztán Aiello „betette” a centerbejátszást, sőt aztán az egyenlítésért támadott emberelőnyben, időkérés után Olaszország. De hiába. Odaát viszont Gyöngyössy kiharcolt egy ötméterest az Illés által remekül betett akciónál, Gurisatti belőtte, ezzel minden eldőlt. Persze azért még kivédekezett hátul egy újabb hátrányt a csapat, ezzel 13-11-re győzött, és szerezte meg a bronzérmet! A döntőt 11-9-re Hollandia nyerte Oroszországgal szemben.
 
Női Európa Kupa, hatos döntő, Torino
A 3. helyért
Magyarország-Olaszország 13-11 (5-5, 3-1, 2-3, 3-2)
Gólszerezők: Keszthelyi 6, Gurisatti 2, Szilágyi, Parkes, Szücs, Illés, Gyöngyössy, ill. Bianconi 4, Tabani 3, Chiappini 2, Aiello, Palmieri
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Döntő
Oroszország-Hollandia 9-11
 
 A női válogatott torinói kerete 
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európa Kupa