cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Tanulság, higgadtság, komoly támpont – előre a bronzért!”

2019. március 30. 18:29

Bíró Attila szövetségi kapitány érthetően higgadtan értékelte az oroszok elleni 15-14-es vereséget. Az elképesztő iramú mérkőzésen a szakember szerint Parkes Rebecca és Keszthelyi Rita kimagaslóan játszott, és ha lett volna még egy ilyen teljesítmény, másként alakul minden. Vasárnap 15 órától az olaszok ellen a bronzérem a tét!

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk elképesztő iramú összecsapáson 15-14-re kikapott az Európa Kupa torinói elődöntőjében Oroszországtól. A mérkőzést követően Bíró Attila higgadtan értékelte a látottakat.

„Szerettük volna elkerülni, hogy úszóversennyé váljon a mérkőzés – ez valljuk be, nem sikerült. Nem csak azért voltak jobbak ebben az oroszok, mert mi tegnap is játszottunk, hanem amúgy is ez az elsőszámú fegyverük. Amikor lassítottuk őket, akkor sikerült a nyakukon lenni, egyenlíteni, sőt fordítani, amikor nem, akkor lőtték a gólokat. A saját hibáinkat használták ki, tulajdonképpen gólokat ajándékoztunk nekik. Erre nem mentség, hogy huszonnégy órán belül játszottunk két ilyen mérkőzést, sőt a holnapi harmadik kapcsán sem fogalmazhatunk így, hiszen jó fizikális állapotban vannak a játékosaink, akiknek komoly céljaik vannak. Fontos szituációkban, kettős fórokban látszott a mentális fáradtság, meg kell tanulni még az ilyen meccseken is higgadtnak maradni. Más kérdés, így is simán benne volt a meccsben a döntetlen, de akár még az egygólos győzelmünk is. A szerencse is melléjük állt, az utolsó góljuk nem is tudom, miként született, bent volt-e a labda egyáltalán… – de már mindegy…”

Tekintettel arra, hogy a mérkőzés stílusa az oroszoknak kedvezett, adódik a kérdés: mit lehetett volna tenni, illetve miért nem sikerült a lassítás? A kispadról egy ilyen iszonyatos gyors meccsbe nyilvánvalóan szinte lehetetlen belenyúlni, ráadásul az új szabályok csak két időkérést engednek...

„Való igaz, a játékosoknak maguknak is érezniük kell, hogy mikor kell gyorsítani, mikor lassítani. A görögök ellen nagyon dinamikusak voltunk, most azonban más stílusban kellett volna játszani. A rutintalanság számlájára írom, hogy kapkodóbbak voltunk. Meg kell még tanulnunk két-három napig folyamatosan magas nívón teljesíteni. Azt meg kell említeni, hogy amikor bajban voltunk a meccsen, mindig volt valaki, aki megtolta a csapat szekerét, ez azért bíztató. A három akciógólt jegyző, a görögök elleni meccs után ezúttal is kimagaslóan játszó Parkes Rebecca mellé felnőtt Keszthelyi Rita, így két kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosunk volt ma – kellett volna még melléjük egy vagy kettő, és más eredmény születik. Voltak jó momentumaink, de jó percek kellenek az ilyen összecsapások megnyeréséhez” – fogalmazott Bíró Attila.

A vasárnapi, olaszok elleni viadal előtt így vélekedett: „A hollandok magabiztosan győzték le őket, de természetesen nem szabad ebből kiindulnunk. Annak örülök, hogy három nap alatt három komoly mérkőzésünk van, hiszen ezek komoly támpontot adnak a későbbi keretkijelölés kapcsán, ami vonatkozhat a Világliga Szuperdöntőre, de akár a világbajnokságra is. Természetesen nagyon szeretnénk megszerezni a bronzérmet, kétségtelenül jót tenne a csapatnak, ezért hajtunk majd!” 
 
Női Európa Kupa, hatos döntő, Torino
Elődöntő
Oroszország-Magyarország 15-14 (4-3, 4-4, 5-5, 2-2)
Gólszerezők: Karimova 5, Tolkunova 3, Prokofyeva 2, Gorbunova 2, Bersneva, Soboleva, Ryzhkova, ill. Keszthelyi 5, Parkes 3, Gurisatti 2, Szücs 2, Szilágyi, Csabai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmény:
Elődöntő
Olaszország-Hollandia 11-17
Az 5. helyért
Görögország-Spanyolország 14-17
 
A további program
Március 31., vasárnap
A 3. helyért
Magyarország-Olaszország, 15:00
Döntő
Oroszország-Hollandia, 16:30
 
 A női válogatott torinói kerete 
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európa Kupa