cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Ötletesen, jól pólóztunk, a fejlődés egyértelmű”

2019. március 29. 18:30

Bíró Attila szövetségi kapitány érthetően elégedett értékelt azok után, hogy csapata magabiztos, pazar játékkal 13-9-re győzte le a címvédő, Eb-ezüstérmes Görögországot a torinói Európa Kupában. Szombaton a fináléért Oroszország következik.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk parádés, ellenállhatatlan, dinamikus játékkal 13-9-re győzte le az Európa Kupa címvédő, Európa-bajnoki ezüstérmes görög vetélytársát. Tette ezt úgy, hogy a 4-1-es nyitó negyedet követen végig vezetett, 4-3 után újra ellépett ellenfelétől, majd végig őrizte három-négy-ötgólos előnyét. Gangl Edina remekelt a kapuban, a bekkek becsülettel, győztesen végigbirkózták a meccset az erős centerekkel, az egész hátsó fal stabilan, összhangban működött, elöl pedig kilenc játékos is gólt lőtt.

Nem véletlen, hogy az összecsapás követően a Rai Sportnak olasz nyelvtudását megcsillantó Bíró Attila honlapunknak is elégedetten értékelt: „Az első alapvetés az volt, hogy feküdjön jobban nekünk a fél négyes kezdés. Köztudott, hogy ellenfelünk a késő esti meccsekhez van szokva, ezért is estünk nekik. A másik alapvetés az volt, amit az előzetesben is taglaltunk: kikapcsolni a centereiket. Megoldottunk. Ráadásul a balkezes centerüknek viszonylag hamar két személyi hibát tudtunk feltenni a táblára, így kevesebb időt is volt a vízben. A harmadik alapvetés az volt, hogy bátran játsszunk. Így történt. Felválták a játékosok a felelősséget, nem tologatták a labdát, hanem ha kellett, akkor lőttek. Kilenc játékosunk szerzett gólt, ezt jól mutatja a csapatmunkát. Több jó egyéni teljesítményt is láthattunk úgy elöl, mint hátul. Illés Annára kíváncsi voltam bekkben, nos remekül oldotta meg ő is a feladatát, és támadásban is jó volt. Gangl Edina jól védett, de valóban végigmehetnék szinte a teljes csapaton. Megfojtottuk a görögök centerjátékát a zónánkkal, ötletesen pólóztunk, így nem forgott veszélyben a győzelem.”

Válogatottunk a szombati elődöntőben 15 órától Oroszország ellen játszik. A szövetségi kapitány és persze a csapat mostantól már erre a mérkőzésre koncentrál: „Nagy kérdés, mennyit vett ki belőlünk ez a meccs, miközben ellenfelünk pihenhetett. De ez csak minimális előnyt lehet, hiszen jó állapotban vagyunk. Az oroszok lefordulásait kell megakadályoznunk, avagy más karakterű összecsapás vár ránk.”

A másik ágon Hollandia végig vezetve 9-6-ra legyőzte az Európa-bajnok Spanyolországot, így Havenga csapata játszhat Olaszország ellen az elődöntőben. Így pedig eldőlt, hogy a budapesti Világliga Szuperdöntőjében (június 4-9.) Európából a mieink mellett Oroszország, Olaszország és Hollandia vesz részt. Avagy a görögök és a spanyolok lemaradnak az első olimpiai kvótaosztó viadalról.

„A mezőny erőssége, hogy az Európa-bajnokság második és harmadik helyezettje az ötödik-hatodik helyért játszhat itt Torinóban, avagy mindketten lemaradnak a Világliga Szuperdöntőjéről. Miként a görögök szövetségi kapitánya említette, a tavaly az tavaly volt, a csapatok fejlődnek. Így tesszük mi is, ez a fő alapvetésünk” – reagált Bíró Attila.
 
watch?v=VDuJ5XbsnNk Női Európa Kupa, hatos döntő, Torino
A négy közé jutásért
Magyarország-Görögország 13-9 (4-1, 4-3, 3-3, 2-2)
Gólszerezők:
 Parkes 3, Keszthelyi 2, Gurisatti 2, Illés 2, Gyöngyössy, Szilágyi, Szücs, Horváth B., ill. Tsoukala 2, Chydirioti 2, Eleftheriadou, Asimaki, Plevritou, Xenaki, Ninou
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmény:
Spanyolország-Hollandia 6-9
 
A további program
2019. március 30., szombat
Elődöntő
Oroszország-Magyarország, 15:00
Olaszország-Hollandia, 16:30
Az 5. helyért
Görögország-Spanyolország,18:00
Március 31., vasárnap
A 3. helyért, 15:00
Döntő, 16:30
 
A női válogatott torinói kerete 
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
Európa Kupa