cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott: fókuszban a görögök

2019. március 25. 14:00

A Bíró Attila irányította válogatott 19 játékossal készül az Európa Kupa hatos döntőre: Torinóban Görögország ellen játszik majd a csapat a négy közé jutásért.

A hétvégén pihenőt kaptak a játékosok, hétfőtől azonban ismét edzések a műsoron: a napi két vízi tréning mellett videózás, az Ágó Renáta vezette szárazföldi edzés, kondiedzés, valamint a dr. Csernus Imre tartotta mentális tréning is szerepel a programban. A válogatott szerdán reggel edz még egyet a Margitszigeten, ezt követen indul a péntektől vasárnapig tartó Európa Kupa hatos döntő helyszínére, Torinóba.

A szövetségi kapitány szerint jól illeszkedik a sorba a soron következő megméretés az év főeseménye, a nyári kvangdzsui világbajnokság, illetve azt megelőzően a budapesti Világliga Szuperdöntője előtt.

Fokozatosan épül a program, a Világliga selejtezőjében volt alkalmunk kísérletezni, húsz játékosnak adtunk lehetőséget. Ennél most egy fokkal nagyobb téttel bír ez az Európa Kupa, amely egy mini Európa-bajnokságnak is tekinthető, hiszen a kontinens legjobb hat csapata vesz részt rajta” – fogalmazott Bíró Attila a válogatott hétfői sajtónyilvános edzését követően.

MVLSZ_Noi_valogatott_edzes_20190325_Madar_David_016.jpgCsapatunk a címvédő Görögország ellen ugrik medencébe, sikere esetén pedig másnap a négy között Oroszország legjobbjaival találkozna.

„Csak a görög mérkőzésre készülünk, fölösleges lenne előre tekinteni. Az oroszokkal ráérünk foglalkozni akkor, ha nyerünk. A görögökkel legutóbb a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon találkoztunk, Európa egyik legjobb csapata, amely a tavalyi barcelonai Eb-n döntős volt, az Európa Kupát pedig megnyerte. Két nagyon erős centerre épül a játékuk, erre bizony fel kell készülni” – tette hozzá a szakember, utalva a rivális erejére.

A 19 fős keretet szűkít majd le 15-re a kapitány – ezzel kapcsolatosan Bíró Attila megemlítette, nagy a valószínűsége annak, hogy ebből a bő garnitúrából kerül majd ki a dél-koreai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó keret is, ugyanakkor lehet még változás is, s nem csak formahanyatlás vagy sérülés miatt.

Az Európa Kupa döntőjében a válogatott először játszik a decemberben elfogadott szabálymódosítások szerint. A szakvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a szurkolók ezekből leginkább csak annyit vesznek majd észre, hogy a játék gyorsabb lesz, a csapatoknak kevesebb idejük lesz támadni, ezzel pedig több hiba adódhat.

MVLSZ_Noi_valogatott_edzes_20190325_Madar_David_018.jpgAz Európa Kupából az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad otthont, így annak a magyar válogatott automatikus résztvevője. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

A női válogatott kerete 
Kapusok: Gangl
 Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Honvéd), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

Női Európa Kupa, hatos döntő, Torino
A program
2019. március 29., péntek

A négy közé jutásért
Magyarország–Görögország, 15:30
Spanyolország–Hollandia, 17:00
2019. március 30., szombat
Elődöntő

Oroszország–Magyarország/Görögország, 15:00
Olaszország–Spanyolország/Hollandia, 16:30
Az 5. helyért, 18:00
Március 31., vasárnap
A 3. helyért, 15:00
Döntő, 16:30


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga