cover image
Egyéb

E.ON Férfibajnokság, felsőház: tartja előnyét az OSC

2019. március 23. 21:40

Vad Lajos együttese a Kőér utcában mindössze két gólt kapva nyert a Honvéd ellen, míg az FTC Debrecenben győzött. A Szolnok a BVSC otthonából hozta el a három pontot, míg a forduló rangadóján megosztozott a pontokon a Miskolc és az Eger.

A Laky-uszodában az első félidőben egyértelműen szolnoki dominanciát regisztrálhattunk, hiszen a hétközi egri siker után Zsivko Gocics csapata nem lassított, Andrija Prlainovics vezérletével tíz gólig jutott, és öttel vezetett. Szűcs Levente együttese ezt követgően összekapta magát, és a harmadik negyedben Sugár Péter gólját követően két gólra is felzárkózott. Szatmári Kristóf találata az utolsó percben nyugtathatta meg a Szolnokot, amely így 12-9-cel ment a záró etapra. Ebben Bátori Bence vezetésével 15-10-re ellépett, és végül behúzta a meccset. A BVSC becsületére legyen mondva, végig odatette magát, így szépen felzárkózott, és a dudaszó előtt közvetlenül Pásztor Mátyás állította be a 14-15-ös végeredményt.

Szűcs Levente, a BVSC vezetőedzője: „Nézőpont kérdése, hogy az első félidőben védekezési hibákat követtünk el, hiányzott a kapusteljesítmény vagy a Szolnok lőtt pontosan, mindenesetre jobban tetszett a második félidő. Volt irama, voltak labdaszerzéseink, védéseink, így sikerült közelebb zárkózni. Tetszett, ahogyan küzdöttünk, de hát nem lennénk BVSC, ha feladnánk bármikor is.”

Zsivko Gocics, a Szolnok vezetőedzője: „Szép vízilabdameccset játszottunk, értelemszerűen az első félidővel voltam elégedett. Jelentős sorozatban vagyunk, az volt a legfontosabb célunk, hogy nyerjünk, és jó, hogy ez sikerült, de innentől már a Spandau elleni Bajnokok Ligája-találkozóra koncentrálunk.”

A címvédő FTC Debrecenben kezdett 5-1-es negyeddel, majd a másodikban is folytatta hatékony támadójátékát. A nagyszünetig Varga Zsolt együttese is tíz gólig jutott – Varga Dénes és Aaron Younger is háromnál tartott. A folytatásban hátul már csökkent valamelyest a koncentráció a Fradinál, ezt jól használta ki Miroszlav Bajin csapata, ám a vendégek elöl nem álltak le, így születtek a gólok szép sorban. A bajnok végül 16-ig jutott, és hétgólos sikert aratott. 
 
Miroszlav Bajin, a Debrecen vezetőedzője: „Már az első félidőben eldőlt a mérkőzés. Egyszer tudtunk igazán közel kerülni a Ferencvároshoz, de akkor is hamar ellépett tőlünk. Érződött a Fradin, nem úgy jött Debrecenbe, hogy biztosra megy, s ennek örülök. Jobban nézett ki ez a meccs, mint az FTC elleni budapesti összecsapás, de tudjuk, hogy nekünk nem ezeken a találkozókon kell pontokat szereznünk.”

Varga Zsolt, az FTC vezetőedzője: „Jól kezdtük a mérkőzést, határozottak voltunk hátul, eredményesek elöl. Volt egy hullámvölgy, amelyből szerencsére hamar ki tudtunk lábalni, s visszavettük a meccs irányítását. Örülök, hogy újra a saját játékunkat tudtuk játszani.”

Ritkábban zörrent a háló a Kőér utcában, köszönhetően annak is, hogy a Honvéd kapujában Decker Attila, az OSC kapujában pedig Braniszlav Mitrovics védett elsőrangúan. Az 1-1-es első menetet követően Vad Lajos (aki tíz esztendő után ült/állt nem hazai oldalon ebben az uszodában…) százszázalékos csapata kifogástalan védekezésére alapozva lépett szép lassan a gázra, és 2-0-ra, majd a harmadik negyedet 3-0-ra nyerte, s vezetett úgy 6-1-re, hogy mind a hat gólját más és más lőtte. Az első duplázó a negyedik negyedben Erdélyi Balázs volt, ekkor 1-8 állt a táblán. Az OSC végül 11-2-vel húzta be a három pontot, és tarja hárompontos előnyét az élen az FTC-vel szemben.

Merész András, a Honvéd vezetőedzője: „Bármilyen furcsa ennél az eredménynél, azt kell mondanom, hogy nagyrészt azt kaptam, amit vártam. Fiataljaink nagyon jól mutatkoztak be, tudni kell, hogy három ifista és egy serdülő játékos játszott hosszú perceket, kifejezetten jól. Ez a sport lényege, mindenki annyit hoz ki egy mérkőzésből, amennyit tud. Az OSC ezt tette, és mi is.”

Vad Lajos, az OSC vezetőedzője: „Most kaptuk a legkevesebb gólt az idényben, ez önmagáért beszél. Tudtam, hogy nehéz mérkőzés lesz a ferencvárosi győzelem után.”

A hétközi gyenge produkció után a hírek szerint az egri játékosok magukba néztek – meg is látszott ez a Miskolc elleni produkciójukon. Ezúttal sokkal összeszedettebb volt a csapatvédekezés, erre alapozva Valics Bence is jól védett – az első menetben négy hazai lövésből mind a négyet. S miután Angelosz Vlachopoulos előnyből, majd Sánta Dániel akcióból talált be, 2-0-val nyitottak a vendégek. Hogy nem nőtt nagyon az előnyük, az elsősorban Csoma Kristófnak volt köszönhető, aki „kollégájához” hasonlóan remekül védett. Végül Hosnyánszky Norbert villanásával nem tudott mit kezdeni, így háromra növelte előnyét a hevesi alakulat. A miskolci gólcsendet a 16. percben Vadovics Viktor törte meg, így a kemény ütközet felénél 1-3 állt a táblán.

Fotó: Fehér Anna

Fotó: Fehér Anna

A parti karaktere a folytatásban sem változott, avagy két jól védekező együttes feszült egymásnak, mindkét oldalon remekeltek a kapusok. Decker Ádám egy előny végén talált be, de Hornyák Olivér erre válaszolni tudott. Majd a harmadik negyed végén Szasa Misics tette be fórból Nagy Ádám passzát, így zárkózott fel egy gólra a végleg kiállított Bedő Krisztián elveszítő házigazda. A záró etap elején az egrieknél Gyárfás Tamást állították ki végleg a játékvezetők, Ognjen Sztojanovics pedig a lehetőséget kihasználva egyenlített az emberelőnyből.

Fotó: Fehér Anna

Fotó: Fehér Anna

A roppant motivált Hosnyánszky azonnal visszavette az egrieknek a vezetést, de Sztojanovics szabaddobása is beakadt, így 6:08-cal a vége előtt 5-5-re álltak a felek. Majd jött megint az Eger olimpiai- és világbajnoka, aki egyértelmű vezére volt elöl és hátul is csapatának: harmadik találatával vezetettek újra a hevesiek. Mindkét csapat fórt hagyott ki, majd 1:31-gyel a vége előtt Misics ötméterest harcolt ki, amit Alex Bowen értékesített. A hátralévő időben a feszültség még tovább fokozódott, ami két páros kiállításban csúcsosodott ki. Nem bírtak egymással a csapatok, 6-6 lett a vége, így három fordulóval a zárás előtt maradt a négy pont a Dabrowski Norbert irányította Eger előnye a Sike József vezette Miskolccal szemben a négy közé jutásért vívott csatában. 

Sike József, a Miskolc vezetőedzője: „Izgalmakban bővelkedő, drámai csatát vívtunk az Egerrel. Előfordultak hibák a játékban, de mindkét csapat előtt meg lehet emelni a kalapot. Sajnos, akárcsak Egerben, most is fegyelmezetlenek voltunk, ám az a tapasztalatom, hogy jó játékra vagyunk képesek a „nagyokkal” szemben is. Természetesen még kicsit fejlődnünk kell, meggyőződéssel mondom, hogy nemzetközi szintű mérkőzést játszottunk.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője: „A hétközi fiaskó után rendeztük sorainkat, remekül kezdtünk, és háromgólos vezetésre tettünk szert. Nagyon fontos mérkőzés volt, hiszen a két csapat megközelítően azonos szintet képvisel, és a pillanatnyi forma dönt összecsapásukon. A végére kicsit elfáradtunk, de a hazaiak is, az ilyen meccsek jó propagandáját jelentik a sportágnak. Nekünk most már egyetlen dolgunk van, Debrecenben nyernünk kell, és akkor teljesítjük célunkat, bekerülünk a legjobb négy közé, amihez ez az egy pont nagyon kellett.”

E.ON Férfibajnokság, Középszakasz
Felsőház (1-8. helyért), 5. forduló
BVSC-Zugló-Szolnoki Dózsa 14-15 (2-5, 3-5, 4-2, 5-3)
Gólszerzők:
Pásztor 3, Létay 3, Csapó 2, Várnai 2, Ágh 2, Kovács P., Sugár, ill. Bátori 3, Prlainovics 3, Jansik D. 2, Zalánki, Angyal, Szatmári, Szeghalmi, Alekszics, Lazics, V. Rasovics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Debrecen-FTC-Telekom Waterpolo 9-16 (1-5, 3-5, 3-4, 2-2)
Gólszerzők:
Durik 2, Kovács G. 2, Fekete G. 2, Dőry, Macsi P., Macsi M., ill. Varga D. 3, Younger 3, Sedlmayer 2, Kállay 2, Pohl 2, Nikics 2, Német, Jaksics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Budapesti Honvéd-A-Híd-OSC-Újbuda 2-11 (1-1, 0-2, 0-3, 1-5)
Gólszerzők:
Manhercz Á., Kiss B., ill. Erdélyi 2, Burián 2, Kovács G. 2, Manhercz K., Randjelovics, Salamon, Ubovics, Hárai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PannErgy-Miskolc-ZF-Eger 6-6 (0-2, 1-1, 2-1, 3-2)
Gólszerzők:
Sztojanovics 2, Hornyák, Vadovics, Bowen, Misics, ill. Hosnyánszky 3, Decker Á., Sánta, Vlachopoulos
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás: 1. OSC 57, 2. FTC 54, 3. Szolnok 45, 4. Eger 41, 5. Miskolc 37, 6. Debrecen 24, 7. BVSC 21, 8. Honvéd 20
Vízilabda hírek
férfbajnokság
felsőház
középszakasz