cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Blokk az olaszoknak – pazar játékkal nyert női válogatottunk!

2019. március 5. 19:44

A Bíró Attila irányította női válogatottunk magabiztosan győzte le ellenfelét a szentesi Világliga/Európa Kupa-selejtezőben 12-8-ra, így a második helyen végzett a csoportban. A torinói Európa Kupa hatos döntőben Görögország ellen játszhat majd a négy közé jutásért.

A világ- és Európa-bajnok Sipos Edit szobrának megkoszorúzása, a Magyar Vízilabda Szövetség által vendégül látott Örökös Bajnokok kedves sztorijai, majd a szentesi fiatalok, Dömsödi Dalma, Kudella Panna és Mihály Kinga köszöntése után az olaszok elleni mérkőzésre szegeződött a figyelem.

MVLSZ_HUN_ITA_noi_VL_Szentes_20190305_MaD_003.jpgSokan nézték, vajon ott lesz-e csapatban Faragó Kamilla, az UVSE 18 esztendős játékosa, akivel kapcsolatban a kezdés előtt a magyar győzelmet prognosztizáló Varga Tamás, a Szeged vezetőedzője így fogalmazott: „Nagyon tetszik a vagány játéka, a Padova elleni Euroliga-meccsen is csapata egyik legjobbja volt, megérdemli, hogy itt legyen.”

Nos, Bíró Attila úgy határozott, a 14-es keretből ezúttal Szilágyi Dorottya ült a lelátóra – így ott volt a vízben Gyöngyössy Anikói is, akinek a hétfői edzésen megsérült az ujja (az olaszoknál a veronai parti legjobbja, Chiappini sérülés miatt hiányzott), de vállalni tudta a játékot. „És nagyon jól játszik majd!” – fűzte ehhez hozzá Tóth László, akinek szavait alátámasztandó a BVSC centere egy parádés csavargóllal nyitotta meg a meccset! Emmolo ugyan hamar egyenlített, de Csabai Dóra szabaddobása, majd Illés Anna remek helyzetfelismerése révén 3-1-re lépett el csapatunk. Az első két emberelőnyös helyzetét a remekül magyar védekezés miatt parlagon hagyó vendégek a negyedben kiegyenlítették hátrányukat, ám ezt követően még inkább bekeményítettek a mieink.

MVLSZ_HUN_ITA_noi_VL_Szentes_20190305_MaD_006.jpgAz egy dolog, hogy Keszthelyi Rita és Gurisatti Gréta villant egyet, ami főként örömmel tölthette el a szakmai stábot, hogy hiába kapták az olaszok sorra a fórokat, nem tudtak élni vele. Nem tudtak, mert nagyszerű blokkok segítették a védésbe egyre inkább belelendülő Gangl Edinát, így a védekezés-kapusteljesítmény összhangnak hála maradt az előny. Sőt az öt kivédekezett emberhátrányos szituáció, Csabai kipontozódása mellett egy nézőtéri időkérés (Bíró Attila mutatta, ő bizony nem nyomta meg a dudát, de hiába…) után kettős fórban Keszthelyi volt kíméletlen, így 6-3 állt a táblán. Aiello ejtéssel szépített, de nagyon rendben volt az első két menet.
Is!

Nagyszünet után sem változott ugyanis semmit a játék képe: a kiállításokra láthatóan joggal bazírozó olaszok fórjai közül kettőt sikerült kivédekezni, egyet majdnem – s közben elöl a harmadik menetben ismét feljegyezhettünk három gólt. Ki kell emelni a sérülése után visszatáérő Illés Annát, aki előbb a remekül ellépő Keszthelyi, utána pedig fórban a kiemelkedő Gyöngyössy kezébe varázsolt a labdát. Miután egyik játékostársa sem hibázott, két gólpasszt írhattunk fel. De a hátul nagyot blokkoló, majd elöl ötméterest kiharcoló Horváth Brigittát is dicsérhettük, de voltaképpen mindenkit, hiszen ezúttal végig egy szinten, kiegyensúlyozottan pólózva haladt előre a társaság, s mindenki odatette magát. Vályi Vanda mindkét oldalon feltűnt, Szücs Gabriella és Rybanska Natasa, vagy éppen Illés nagyot harcolt Palmieriékkal, az elképesztően védekező Gyöngyössy mellett Parkes Rebecca elöl harcolt hatalmasat, és így tovább…

MVLSZ_HUN_ITA_noi_VL_Szentes_20190305_MaD_007.jpgA kimagasló védekezés, a sok blokk az elképesztő mennyiségű emberhátrány, illetve a kontraarány (7-1...) dacára alapjaiban teremtette meg azt, ami végül a záró menetben bekövetkezett: avagy az olasz válogatott ezen a napon nem bírt, nem bírhatott el a magyarral! Parkes pazar csavargólja, majd az ezt megkoronázó labdaszerzése, megúszása, pontos befejezése 4:03-mal a vége előtt 11-6-os vezetést ért, egyszersmind egyértelműsítette a helyzetet. Keszthelyi ötödik gólja (ötméteres) kiütéses siker felé terelte a hajót. Beállt a kapuba Magyari Alda is, szólt a vastaps Gangl Edinának, szólt az egész csapatnak. A vége 12-8 lett, joggal ünnepelt a teltházas szentesi publikum a lányokat.

A közel legerősebb, állandó keretű, 19-szer emberelőnyben játszó olasz válogatottat magabiztosan győzte le Bíró Attila együttese, amely így a második helyen végez a csoportban. Azaz a torinói Európa Kupa hatos döntőben Görögország ellen játszhat majd a négy közé jutásért.

Női Világliga európai selejtező, egyben Európa Kupa-selejtező, 10. játéknap
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 12-8 (3-3, 3-1, 3-2, 3-2)
Szentes,
vezette: Dereval (orosz), Gomez (spanyol)

Magyarország: Gangl – Illés 1, Keszthelyi 5, Vályi V., Gyöngyössy 2, Csabai 1, Rybanska. Csere: Faragó K., Parkes 2, Gurisatti 1, Szücs G., Horváth B., Magyari (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Olaszország: Gorleo – Tabani 1, Garibotti 1, Queirolo 1, Aiello 1, Bianconi 1, Emmolo 2. Csere: Avegno 1, Picozzi, Palmieri, Gragnoli, Viacava. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

További eredmény
Hollandia-Franciaország 19-2

A végeredmény: 1. Olaszország 15, 2. Magyarország 11, 3. Hollandia 10, 4. Franciaország 0

A-csoport:
A Görögország-Spanyolország mérkőzést március 19-én játsszák.

Az állás: 1. Oroszország 17, 2. Spanyolország 10, 3. Görögország 6, 4. Izrael 0

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 29-31. között Torinóban, a Világliga nyolcas döntőjét 2019. június 4-9. között Budapesten rendezik.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga