cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Győrben is legyőztük az oroszokat, megvan a csoportelsőség

2019. február 19. 18:05

A Märcz Tamás irányította magyar férfiválogatott a Világliga/Európa Kupa-selejtezőn győri összecsapásán remek hangulatú meccsen 10-8-ra győzte le Oroszországot.

Nagy köszöntések vezették fel az impozáns győri uszodában az oroszok elleni összecsapást. Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Kovács Zoltán, elnöki főtanácsadó a bejáratnál fogadta az örökös bajnokainkat, akik eljöttek megnézni az utódokat. És persze ellátogatott a mérkőzésre Borkai Zsolt győri polgármester is. 

bajnokok.jpgA bemutatás után válogatottunk erőnléti edzőjét, a napokban 50. születésnapját ünneplő olimpiai bronzérmes kenusunkat, Zala Györgyöt köszöntötték, illetve járt a köszöntés a 47. születésnapját ma ünneplő egykori kiválóságunknak, a szegedi dr. Szabó Zoltánnak, aki az M4 Sport szakkommentátoraként gyűjtötte be a kézfogásokat, öleléseket.

MVLSZ_HUN_RUS_ffi_VL_20190219_MaD_002.jpgMärcz Tamás szövetségi kapitány szorosabb partira számított, mint volt a felek ruzai találkozója, amelyen 15-8-ra nyert válogatottunk. Ehhez képest 4-1-es első negyeddel kezdett csapatunk. Az első gólt ugyan Lisunov centerből szerezte, de utána mieink magas szintű védekezése ellen semmit sem tudott kezdeni az orosz válogatott. Kovács Gergő labdaszerzése és egy kiállítás után Vámos Márton már hat a hat ellen egyenlített, a rosszkéz oldalról Sedlmayer Tamás szerzett vezetést, majd Bedő Krisztián két ember között pazarul pöckölte ki a labdát Erdélyi Balázsnak, aki szintén mattolta Fedotov kapust. A negyediket a félpálya közelében labdát szerző, azzal meglógó, visszahúzott, a kiállítás után hat méterről tüzelő Varga Dénes lőtte.

A második negyed első felében is kontrolállta a mérkőzést a magyar válogatott, Bátori Bence emberelőnyben volt magabiztos, Varga Dénes hat az öt elleni lefordulást fejezett be kíméletlenül, és ugyan két fór is rossz Erdélyi-lövéssel fejeződött be, a hátsó stabilitásnak hála 6-1 állt a táblán. Persze elég volt aztán némi könnyelműség, Kharkov két góllal szépített, és bizony Nagy Viktor két nagy védésére is szükség volt ahhoz, hogy legalább döntetlenre végződjék az etap.

MVLSZ_HUN_RUS_ffi_VL_20190219_MaD_004.jpgFordulás után látványosan, de eredménytelenül játszottak a mieink, a közönségnek tetszett több akció is, de a gólok nem jöttek. Bezzeg Kharkov elkapta a fonalat, a harmadik gólját szerezte, egy csapásra ott voltak a közelünkben az oroszok. Egy Manhercz Krisztián által véghezvitt lefordulás hatott nyugtatólag, de a védekezésben nagyot alakító Erdélyi centerszerelése is tapsot érdemelt. Shepelev lövése a rövidre becsúszott, de Német Toni harmadik szerzett kiállítás után, a Varga Dénestől visszakapott labdát ügyesen betette. Jansik Dávid és Angyal Dániel is jól őrizte az orosz centereket, Sedlmayer második gólja pedig a 9-5-öt írta.

IMG_1143.jpgA záró felvonásban talán ismét leült a társaság, ráadásul az ötméteres is kimaradt (Manhercz ejtette ki a kezéből a labdát), így Merklulov két gólja és Kholod találata 3:39-cel a vége előtt 9-8-ra alakította az állást. Fedotov nagyokat védett, de aztán Német szerzett kiállítása után Sedlmayer alaposan meglepte a kapás oldalról. S miután az aktív Bedő labdát szerzett hátul, újra kézben volt a találkozó. Azért Nagy Viktor még védett egyet az az utolsó percben, majd leszedett egy ejtést, így 10-8 lett a vége, a mérkőzés legjobbjának pedig Erdélyi Balázst választották. Mindez azt jelenti, hogy válogatottunk az utolsó forduló eredményeitől függetlenül csoportelsőként várja majd az Európa Kupa zágrábi nyolcas döntőjét, amelyben a C-csoport másodikjával, Montenegróval játszik majd az elődöntőbe kerülésért.

MVLSZ_HUN_RUS_ffi_VL_20190219_MaD_007.jpg Férfi Világliga/Európa Kupa-selejtező, 5. játéknap, A-csoport
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 10-8 (4-1, 2-2, 3-2, 1-3)
Győr, v
ezette: Schapers (holland), Kourtidis (görög)

Magyarország: Nagy V. – Manhercz 1, Vámos 1, Német 1, Jansik D., Kovács G., Varga D. 2. Csere: Angyal, Sedlmayer 3, Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Oroszország: Fedotov – Suchkov, Merkulov 2, Nagaev, Kholod 1, Lisunov 1, Shepelev 1. Csere: Kiselev, Dereviankin, Koptsev, Kharkov 3, Vasilev. Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények
A-csoport:

Málta-Németország 9-18
B-csoport:
Spanyolország-Ukrajna 17-2
Hollandia-Görögország 6-12
C-csoport:
Franciaország-Olaszország 4-6
D-csoport:
Szerbia-Románia 13-6

Az állás
A-csoport:
1. Magyarország 14, 2. Oroszország 9, 3. Németország 7, 4. Málta 0
B-csoport: 1. Spanyolország 12, 2. Görögország 12, 3. Hollandia 6, 4. Ukrajna 0
C-csoport: 1. Olaszország 10, 2. Montenegró 5, 3. Franciaország 0
D-csoport: 1. Szerbia 8, 2. Horvátország 7, 3. Románia 0

További program
6. játéknap, 2019. március 12.
A-csoport:

Németország-Oroszország
Málta-Magyarország
B-csoport:
Ukrajna-Görögország
Spanyolország-Hollandia
C-csoport:
Montenegró-Franciaország
D-csoport:
Horvátország-Szerbia

Az Európa Kupa nyolcas döntőjét 2019. április 5-7. között Zágrábban rendezik.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világliga