cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Érthető büszkeség, nemes feladat – Kemény Kristóf és a juniorválogatott

2019. február 13. 15:29

Az átalakított utánpótlás-rendszer úgymond csúcscsapatát, az U20-as fiúcsapatot a BVSC-ben dolgozó szakember irányíthatja, amivel egy álma vált valóra. Mint hangsúlyozta, Cseh Sándor utánpótlás általános sportszakmai igazgatótól rengeteget tanulhat.

Miként korábban írtuk, a január 18-ai elnökségi ülésen Benedek Tibort megválasztották az Utánpótlás Bizottság társelnökének, míg a férfi tehetséggondozó utánpótlás szövetségi kapitánya dr. Vincze Balázs, az utánpótlás általános sportszakmai igazgatója pedig Cseh Sándor lett. Az Utánpótlás Bizottságot Bíró Attila és Märcz Tamás, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs, Madaras Norbert és Varga Zsolt alkotja majd.

A Magyar Vízilabda Szövetség célja a hagyományok tisztelete mellett az utánpótlás-nevelés szakmai megújítása, erősíteni kívánja a generációk közötti együttműködést, számít arra, hogy az idősebb korosztály tapasztalataival segíti a fiatalok munkáját, melyhez biztosítják a legmodernebb sportszakmai hátteret.

A fiú utánpótlás-piramis csúcsán az U20-as, azaz a juniorválogatott áll, amelynek szakmai vezetését Kemény Kristófra bíztak, segítője pedig Lukács Gergely. A keret már három edzésen van túl, így tapasztalatokról, és persze tervekről is beszélgethettünk a csapatot kézbe kapó szakvezetővel.

MVLSZ_UP_fiu_junior_20190211_Madar_David_014.jpg„Amikor elkezdtem az edzői munkát, az álmom az volt, hogy a saját hazámat vezethessem egy világeseményen. Ezt a példát láttam éveken keresztül magam előtt, ebben nőttem fel, hiszen nagypapámnak és édesapámnak is megadatott. Úgy tűnik, hogy nekem is lesz lehetőségem erre, azaz beteljesülhet ez az álom" – kezdte érthető büszkeséggel Kemény Kristóf, utalva arra, hogy a csapat augusztus végén vagy szeptember elején (hivatalos időpont még nincs) világbajnokságon vesz részt Kuvaitban, ahol ő irányíthatja a csapatot.

A BVSC-ben dolgozó szakember, dr. Kemény Dénes legendás szövetségi kapitány fia hozzátette: „Amikor az utánpótlás rendszerének megreformálásába kezdtek, nem lehetett tudni, mi lesz pontosan. A rendszerszintű átalakítás értelemszerűen pozíció-változásokkal, sőt új pozíciókkal is járt. Amikor megtudtam, hogy én is kapok feladatot, őszinte leszek, kvázi lefagytam. Felfogtam persze azonnal, de napoknak kellett eltennie, míg kikristályosodott a történet. Hatalmas megtiszteltetés, hogy bizalmat szavaztam nekem, boldog vagyok, de tudom, mindez nagyom komoly felelősséggel jár. A juniorválogatott tulajdonképpen a felnőtt válogatott előszobáját jelenti, ahol természetesen fontos az eredmény, főleg Magyarországon, ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy évről évre játékosok tudjanak felkerülni a nagyválogatott keretébe.”

MVLSZ_UP_fiu_junior_20190211_Madar_David_015.jpgKemény Kristóf öt évvel ezelőtt Pécsen kapta meg először saját csapatát, a ’96-os együttest, majd a következő esztendőkben a Vasasnál tevékenykedett: előbb a 2001-es, majd a 2000-es csapatot irányította az országos bajnokságban. Ezt követően a BVSC-nél a ’99-es korosztály került a kezei közé, avagy elmondható, a junior-korcsoport mindegyikével foglalkozott, hiszen a ’99-es, a 2000-es és 2001-es születésű játékosok alkotják ezt az utánpótlás válogatottat.

„Valóban jól ismerem a mezőnyt, hiszen az ezekben az években születő gyerekek adják a válogatott gerincét” – fogalmazott, majd kitért a stábra: „A szakmai igazgató, Cseh Sándor adja a felső négy korosztálynak a vázat, az edzők a minél nagyobb hatékonyság érdekében. egymásra épülő rendszerben dolgoznak. Meghatározza az irányvonalat, majd a mi elképzeléseinkkel egyeztetve Gergővel vezetjük a csapatot. Az összhang nyugodtan mondhatom, tökéletes. Itt, az elején értelemszerűen egyfajta ismerkedése fázisról is beszélhetünk, ami normális. Ahogy halad majd előre a történet, úgy helyeződik át a hangsúly a finomságok irányába. Voltaképpen most mi vagyunk Sanyi játékosai, az ő gondolatmenetét, tapasztalatát szívjuk magunkba, hiszen ne feledjük, a legmagasabb szinten legmagasabb eredményeket elérő szakvezetőről beszélünk, akitől mi is nagyon sokat tanulhatunk. Fejlődhetünk mi is, fejlődnek majd reményeink szerint a játékosok. Momentán folyamatosak az egyeztetések, és ez így is van rendjén. A rendszer természetesen évekkel később működik majd úgymond üzemszerűen, de addig is eredményt kell felmutatni. Ezen fogunk dolgozni.”

MVLSZ_UP_fiu_junior_20190211_Madar_David_013.jpgAdja magát a felvetés, az örök kérdéskör: vajon mi a fontos az utánpótlásban, az eredmény vagy a nevelés, illetve egyáltalán szétválasztható-e a kettő?

Kemény Kristóf amondó, hogy „A siker építi az önbizalmat, az önbizalom neveli a játékost.” Mint hangsúlyozta: „A prioritás, hogy a felnőtt-válogatottba játékosokat tudjunk idővel adni, hiszen ezt diktálja a hierarchia, mindazonáltal akit magyar válogatott sapkát hord, legyen szó bármelyik korosztályról, minden mérkőzésen győzni akar. Ez így van rendjén. Fontos, hogy megtanítsuk a játékosokat győzni, ezt a mentalitást átragasztani rájuk, lévén ez egyfajta öngerjesztő folyamat is lehet. Szóval, az eredmény és a nevelés ötvözete kell, hogy legyen a mindenkori cél.”

Ami a nemzetközi mezőnyt illeti, láttuk, ebben a korosztályban felettébb kiegyensúlyozott, mint a vezetőedző is kiemelte: „A szombathelyi ifi világbajnokságon, a nyáron a magyar válogatott ötméteresekkel jutott a legjobb nyolc közé, majd a végén akár aranyérmes is lehetett volna. Mindez jól mutatja, hogy a csapatok közel egyforma szintet képviselnek, nem pusztán az európaiak, hanem a tengerentúliak is jók. A cél, hogy a következő időszakban a legtöbbet fejlődő nemzet legyünk, így lehet esélyünk a jó eredményre.”

MVLSZ_UP_fiu_junior_20190211_Madar_David_006.jpgTekintettel arra, hogy évközben a havi pár válogatott tréning mellett a klubjaikban edződnek a játékosok, mindenképpen fontos, miként látják játékosaikat a szakemberek. „A KSI és az UVSE fiataljai az ob I-ben is játszanak, ami jó, mert a legmagasabb szinten fejlődnek. A helyzet persze érdekes, mert a riválisok játékosai többnyire a nemzetközi porondon szereplő csapatokban kapnak szerepet, ami előnyt is jelenthet. Ugyanakkor a magyar bajnokság a legerősebb a világon, itt kell a nemzetközi porond hiányában előrelépni, fejlődni a fiataljainknak. Bízunk benne, még több fiatal kap játszik majd a bajnokságban.”

A juniorválogatott tavaszi lehetőségeit értelemszerűen a versenynaptár írja, az edzők természetesen igyekeznek minden lehetőséget megragadni, de tisztában vannak azzal, a „tényleges” munka majd a nyári felkészüléssel kezdődik. „De addig is haladnunk kell! – fűzte hozzá Kemény Kristóf. – A tavaszi feladatok között két nagyon fontosat találunk. Egyrészt elindult a kiválasztás, avagy megnézünk minden olyan játékost, aki szóba kerülhet a kerete illetően. Lépésről lépésre akarunk haladni, lehetőség szerint szűkíteni, hogy a nyárra fix keretünk legyen. Másrészt a csapat alapjátékát is rögzítenünk kell. Továbbá tetszik, nem tetszik, a sportág egyre markánsabban a fizikális irányba halad, így nem pusztán mezei edzésekről, gyakorlásokról van szó, hanem terhelést is kapnak a játékosok, hogy többek legyenek ezáltal is. A taktikai utána következhet. Mindenestre elindultunk az alapoktól.”

MVLSZ_UP_fiu_junior_20190211_Madar_David_001.jpgBaksa Benedek, Konarik Ákos, Dala Döme, Bóbis Botond, Schmölcz Norman, Sugár Péter, Kürti Dominik, Szeghalmi Zsombor, Fekete Gergő, csak néhány név azok közül, akiket a pólórajongó már az ob I-es meccsekről is jól ismerhet. A lista közel sem teljes (íme, kik vettek részt az első edzéseken!), avagy van miben reménykedni.




Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
up
juniorválogatott
kemény kristóf